Tactiek vasthoudende Kalezic zorgt voor stevig blok en opnieuw drie punten

Afgelopen zaterdag gaf Roda JC Kerkrade een vervolg aan de goede start van het seizoen door De Graafschap op een 1-0 nederlaag te trakteren. Al snel was duidelijk dat de Kerkradenaren weinig te duchten zouden hebben van de mede-promovendus, maar in de tweede helft kwam Roda af en toe toch nog in de problemen. Roda JC Live analyseert voor u de wedstrijd.

Eindelijk een vast systeem
Voorafgaand aan de wedstrijd was er de nodige speculatie over in welke formatie Roda zou gaan aantreden. Door ook in de lastige uitwedstrijd tegen Vitesse vast te houden aan de, tegen Heracles, winnende 4-4-2-opstelling toonde Kalezic aan standvastig te zijn. Aangezien Van Peppen echter in die wedstrijd een rode kaart pakte, werd er voorafgaand aan de wedstrijd gesproken over een systeem met slechts drie verdedigers. Uiteindelijk kreeg het behoud van het systeem echter de voorkeur: Martijn Monteyne, die in deze week pas een nieuw contract aangeboden kreeg, mocht meteen beginnen als linksback en voor de rest bleef de opstelling ongewijzigd. Het team dat Vitesse in de eerste helft enigszins partij wist te geven, mocht het dus tegen De Graafschap wederom laten zien.

Benjamin van Leer had weinig te doen. (Pro Shots)
Benjamin van Leer had weinig te doen. (Pro Shots)

Na drie wedstrijden heeft de nieuwe trainer dus in ieder geval duidelijk gemaakt dat het systeem niet snel gewijzigd zal worden: in de openingswedstrijd werd het systeem duidelijk en zowel tegen een topploeg als met personele problemen werd vastgehouden aan dezelfde basis. Daarmee lijkt Roda, voor het eerst in al gauw twee à drie jaar, weer eens met een echt vast systeem te gaan spelen, hetgeen de vaste patronen in het elftal ongetwijfeld ten goede zal komen.

Middenveld en verdediging onbetwist
Dat was afgelopen zaterdag tegen de Superboeren vooral in de eerste helft te zien, waarin Roda bij vlagen prima combinatiespel vertoonde en De Graafschap er eigenlijk totaal niet aan te pas kwam. Met name Edwin Gyasi viel op met enkele uitstekende acties, maar ook met enkele grote gemiste kansen. Duidelijk is in ieder geval dat hij met zijn snelheid een groot wapen is, al is het maar om de tegenstander onder druk te zetten. Door zijn snelheid wist hij bijvoorbeeld uit een, zo leek het, verloren aanval nog een vrije trap af te dwingen, die door een andere uitblinker, Hicham Faik, op de lat werd geplaatst.

Op het middenveld was het voetballend dus bij vlagen fijn, en voor de rest van het seizoen, hoopgevend om naar te kijken. Farshad Noor laat zich steeds meer gelden als een enorm aanstormend talent; wederom slaagde hij erin om gedurende de wedstrijd het spel voortdurend te blijven verdelen. Bovendien leek hij één van de weinigen te zijn die het conditioneel voor de volle negentig minuten kon opbrengen. Bij aardig wat spelers leek de tank na ruim een uur toch al wel leeg te zijn; dat was ook niet zo verbazingwekkend, gezien de grote hoeveelheid energie die er door hen in de eerste helft is gestopt.

Roda JC Kerkrade - De Graafschap - Roda JC Live
Sfeeractie bij opkomst

Ook verdedigend leek het prima te staan. Met name in de tweede helft kregen de toeschouwers steeds meer het gevoel dat De Graafschap de regie in de wedstrijd overnam. Dat was op het middenveld ook wel zo: Roda zakte wat meer terug en leek zich meer en meer te concentreren op het behouden van de 1-0 voorsprong. Desondanks werden er, onder steeds hogere druk van de Doetinchemmers, geen kansen weggegeven. Een keer moest Arjan Swinkels reddend optreden: op dat moment wierp hij zich goed voor de bal. Voor de rest wist de achterste linie het fort van doelman Benjamin van Leer uitstekend te bewaken. De goalie had dan ook maar weinig te doen gedurende de wedstrijd.

Daarmee heeft Roda tegen directe concurrenten Heracles Almelo en De Graafschap slechts één treffer hoeven te incasseren. De verdediging lijkt daarmee dus op orde en toen die het tegen Vitesse minder goed deed, bleek Benjamin van Leer dan weer een uitstekende sluitpost om de zaken dicht te houden. Op het middenveld laten spelverdelers Faik en Noor zich nadrukkelijk gelden, met daarbij de wat robuustere Griffiths om het vuile werk op te knappen als dat nodig is. Ook Tom van Hyfte, die wederom een bijzonder belangrijk doelpunt maakte, laat zich steeds nadrukkelijker gelden in het elftal en blinkt nog steeds uit in nuttige korte passes.

Kopzorgendossier
Enkel de aanval blijft een zorgenpunt. Jansen gaf een geweldige assist op Van Hyfte en bewees daarmee opnieuw dat hij van onschatbare waarde kan zijn – als hij direct achter de spits speelt. Dat hij niet een echte goalgetter is, bleek onder andere uit zijn afzwaaiend schot in de tweede helft. De fluitconcerten die hij daarna bij zijn wissel kreeg waren evenwel volledig onterecht, want Jansen speelde een prima wedstrijd. Gyasi speelt om hem heen als snelle speler en is met die snelheid, zoals hierboven al aangegeven, een erg belangrijke spil, maar toch lijdt hij nog te vaak knullig balverlies en stranden zijn acties in een oneindigheid van trucjes. Versterking is dan ook op komst en dat is met name voor de doelpuntenproductie nog steeds geen overbodige luxe.

Anco Jansen in kopduel. (Pro Shots)
Anco Jansen in kopduel. (Pro Shots)

Toch zal Roda het in ieder geval tegen AZ nog zonder de langverwachte Tomi Juric moeten doen. Bij een eventuele verkoop van Jansen en verhuur van Cicilia is het nog maar zeer de vraag wie er tegen de Alkmaarders de spitspositie zal invullen. Achter de aanval lijkt het allemaal goed te staan en lijkt Roda zeker niet de mindere te zijn van andere ploegen uit het rechterrijtje van de Eredivisie. De spitspositie blijft echter een vraagstuk en zal dan ook in de komende week voor de meeste kopzorgen gaan zorgen bij Darije Kalezic. Als die uiteindelijk opgelost blijkt te zijn met de komst van onder andere Juric, lijkt het elftal te staan. Kalezic blijkt in de eerste weken een man die heel erg hamert op het smeden van een team en dat lijkt goed te gaan. Er wordt gevochten voor elkaar en dat ziet men graag in Kerkrade. Als die spirit behouden kan worden, kan Roda grote stappen gaan zetten op weg naar handhaving in de Eredivisie.

De cijfers:
Van Leer – 6,5. Hij had weinig te doen en communiceerde één keer fout met Swinkels. Buiten dat was hij opnieuw een betrouwbare factor die ook meevoetballend zijn mannetje kan staan.
Dijkhuizen – 6,5. Geen moeilijke avond op zijn vertrouwde rechtsbackpositie.
Swinkels – 6,5. Eenmaal moest hij reddend optreden en dat deed hij met verve.  Voor de rest was het niet druk.
Sankoh – 6,5. Onopvallend.
Monteyne – 6. Leek het bij zijn comeback moeilijk te hebben op de linksbackpositie, maar werd niet overlopen; een prima comeback.
Noor – 7,5. Met enkele fantastische passes en een uitstekend uithoudingsvermogen sprong hij er weer bovenuit bij Roda.
Griffiths – 6. Bij vlagen oogt hij lomp en voetballend is hij zeker de minste van het middenveld. Toch is zijn robuuste speelstijl hard nodig om de balans tussen voetbal en kracht te houden.
Van Hyfte – 6,5. Was onopvallend en niet altijd even gelukkig, maar scoort alweer een enorm belangrijke goal.
Faik – 7. Ook hij voetbalde weer erg sterk. De trap die hij in zijn linkerbeen heeft, kan dit seizoen nog goud waard blijken te zijn.
Gyasi – 6,5. Met zijn snelheid wist hij de verdedigers van De Graafschap lekker bezig te houden, maar het rendement was vandaag bij lange na niet dat van tegen Heracles.
Jansen – 7. Werd, onbegrijpelijk genoeg, uitgefloten bij zijn wissel. Eén keer te veel ging hij voor eigen succes, maar zijn assist op Van Hyfte was uitstekend en voor de rest speelde hij een gedegen pot.

Foto: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.