“Toen Roda zich meldde, twijfelde ik geen seconde”

Crescendo van Berkel werd aan het eind van de zomer door Roda JC Kerkrade binnengehaald als de grote onbekende. Bij Sparta Rotterdam, de tegenstander van zondagmiddag én donderdagavond, was de verdediger op een dood spoor beland, maar bij Roda JC mag hij weer regelmatig zijn minuutjes meepakken. In gesprek met de officiële clubsite wordt zijn revival doorgenomen.

Bij Roda JC Kerkrade werd Van Berkel herenigd met jeugdvriend Henk Dijkhuizen. “We speelden bij dezelfde amateurclub. Toen ik als vijftienjarige jongen bij Sparta belandde, kwam ik Henk daar weer tegen en nu dus weer. Ik werd gescout als linksbuiten, maar daarna werd ik middenvelder en uiteindelijk centrale verdediger. Op die positie maakte ik mijn debuut bij het eerste.”

Wie Van Berkel ziet, beseft dat hij niet de sterkste centrale verdediger zal zijn en dat beaamt hij zelf ook. “Ik heb de bal graag aan mijn voeten en kan het spel goed lezen. Het is wel fijn om een fysiek sterke speler naast me te hebben in het centrum. Bij Sparta was ik twee jaar geleden de hele tweede seizoenshelft basisspeler en ik kwam zelfs bij Jong Oranje. Onder Henk ten Cate belandde ik vervolgens echter op de bank; daar zat ik ook tijdens de wedstrijden tegen Roda JC in de play-offs.”

Die wedstrijden zal elke Spartaan en elke Roda JC-fan zich nog wel herinneren, zo ook Van Berkel. “Ik stond er toen geen moment bij stil dat ik ooit voor Roda zou kunnen spelen, maar die wedstrijd vergeet ik nooit meer. Ik bereikte afgelopen seizoen geen overeenstemming met directeur Wiljan Vloet en toen kwam ik niet meer in actie. Het afgelopen half jaar was verschrikkelijk; ik hing er maar wat bij.”

Toch waren de clubs Van Berkels sterke periode nog niet vergeten. “Ik mocht op proef bij Cambuur, maar toen Roda concreet werd, twijfelde ik geen moment. Ik had na de play-offs wel in de gaten hoe zeer de club hier leeft. Bovendien hoorde ik van Nathan Rutjes en Henk Dijkhuizen heel positieve verhalen. Gelukkig heeft René Trost vertrouwen in mij. Bovendien geeft deze trainersstaf iedereen aandacht en dat heb k wel eens anders meegemaakt.”

Naar de wedstrijd tegen zijn oude club kijkt hij vol vertrouwen uit. “Het is altijd leuk om je oude teamgenoten weer te zien. Ze hebben een ijzersterk spitsenduo, maar wij hebben daar voldoende kwaliteiten tegenover staan.”

Foto: VI Images

Comments are closed.