Voorbeschouwing | sc Heerenveen niet vaak succesvol in Kerkrade

Morgenavond vervolgt Roda JC Kerkrade haar jacht op de eerste overwinning van het seizoen, een jacht die inmiddels reeds vijf wedstrijden duurt. De naam van de tegenstander is sc Heerenveen, wat in de meeste gevallen in ieder geval duidt op een spectaculaire pot. Roda JC Live blikt vooruit op de zesde speelronde in de Eredivisie.

Grote verschillen in vorm
De start van het nieuwe seizoen is bij de Friezen een stuk voortvarender verlopen dan bij de Kerkradenaren. Na vijf wedstrijden zijn ze als zevende geklasseerd en dat mag gerust een keurige prestatie genoemd worden. Onder nieuwe trainer Jurgen Streppel was het begin nog moeizaam, met twee gelijke spelen (AZ en FC Utrecht) en een nederlaag (N.E.C.). De laatste twee weken is de weg omhoog echter ingezet, met twee thuisoverwinningen tegen het zwalkende PEC Zwolle en tegen FC Twente. Nu wacht dan de, voor Heerenveen vaak lastige uitwedstrijd, tegen Roda JC.

De blauw-witten zullen de stijgende lijn voort willen zetten, voor Roda staan er heel andere belangen op het spel. De ploeg staat voor het eerst sinds de degradatie weer eens op een zorgelijke positie op de ranglijst, te weten de zestiende plek. Waar het echter echt om gaat, is dat de Kerkradenaren de eerste driepunter van het seizoen willen pakken. Voor eigen publiek spelen tegen sc Heerenveen geldt als een uitstekende mogelijkheid daarvoor. Het is in ieder geval een mentale oppepper die de mannen van Yannis Anastasiou goed kunnen gebruiken, zeker na de schandelijke nederlaag van afgelopen weekeinde, op bezoek bij Go Ahead Eagles. De promovendus, die zelf toen ook nog op een overwinning wachtte, boekte namelijk een zeer terechte 2-0 zege op Roda.

Hoopgevende historie
Thuis moet er dus wat rechtgezet worden door de Trots van het Zuiden, die in eigen stadion reeds 23 keer uitkwamen tegen de Friezen. 11 keer werd er een overwinning geboekt door de Kerkradenaren, 7 keer werd er verloren. De resterende 5 maal mochten beide ploegen één punt bijschrijven. Ook het doelsaldo slaat door in het voordeel van Roda: 35 – 28. De laatste wedstrijd werd gewonnen door Heerenveen, door een vrije trap in de laatste minuut. Enkele minuten daarvoor had Roda zelf nagelaten de 2-1 op het bord te zetten.

In de 10 jaar daarvoor wisten de Friezen echter slechts één maal te winnen in het Parkstad Limburg Stadion, en dat was in het seizoen 2011/2012 (1-2). In de overige 11 edities van Roda JC – sc Heerenveen voeren de Kerkradenaren duidelijk de boventoon (7x winst, 4x gelijk). Een memorabele editie was de 4-2-overwinning in 2009, toen Roda JC al bij rust een 4-0 voorsprong had genomen over de kansloze Friezen. Voor de goals uit die wedstrijd klikt u hier.

De speler: Arber Zeneli
Een opvallend gezicht bij de Friese formatie is Arber Zeneli. Hoewel Zeneli is geboren in Falun en de rest van zijn jeugd eveneens doorbracht in Zweden, draagt de aanvaller tevens de Kosovaarse nationaliteit. Heerenveen nam de voetballer afgelopen januari over van Allsvenskanclub IF Elfsborg voor het op zich aardige bedrag van iets minder dan twee miljoen euro (bron: Transfermarkt.nl). Zeneli bleek meteen een aanwinst te zijn voor onze tegenstander, met de nodige snelheid en onvoorspelbaarheid weet hij vanaf voornamelijk de linkerflank de tegenstanders bij vlagen redelijk in de war te brengen. Qua harde cijfers moet de Zweedse Kosovaar nog wel enigszins in vorm komen: alleen in het openingsweekend tegen AZ wist hij het net te vinden en qua assists staat de 21-jarige Zweeds jeugdinternational nog droog.

Wedstrijdinformatie
De selectie van Roda JC is onderweg naar de belangrijke thuiswedstrijd nog steeds licht gehavend. Martin Milec ontbreekt wederom, evenals de langdurig geblesseerden, Jens van Son en Dani Schahin. De vraag is of Yannis Anastasiou reden zal zien om wijzigingen door te voeren naar aanleiding van het resultaat in Deventer van afgelopen weekend.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Ananou, Kum, Brouwers, Van Peppen – Van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Auassar, De Silva – Church.

Ook bij sc Heerenveen hebben zich enkele personele problemen voorgedaan in de afgelopen week. Het centrale verdedigingsduo, dat normaal gesproken bestaat uit Jerry St. Juste en Joost van Aken, is onzeker voor morgen. Beiden kampen met lichte kwaaltjes. Mochten zij niet mee kunnen spelen, dan worden de plekken opgevuld door Shay Facey en Lucas Bijker. In dat geval neemt Caner Cavlan de linksbackpositie van Bijker over. Ook Younes Namli is onzeker. Wie in ieder geval niet mee zullen spelen zijn de geblesseerde Doke Schmidt en Mitchel te Vrede.

Verwachte opstelling sc Heerenveen: Mulder – Marzo, St. Juste/Facey, Van Aken/Bijker, Bijker/Cavlan – Kobayashi, Schaars, Van Amersfoort – Zeneli, Goochannejhad, Larsson.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 1-1 (Luc), 3-1 (Sem), 2-1 (Robbert).
Hoewel er bij dit affiche in Friesland vaak een hoop doelpunten te tellen zijn, geldt dat niet per se voor de Limburgse variant op het onderlinge treffen. De hoogtijdagen van de Friezen zijn, mede door een grandioze chaos op bestuurlijk niveau, al even voorbij – je zou zeggen dat er voor de Limburgse tegenstander wat te halen valt. De redactie ziet dat in ieder geval wel gebeuren met vijftig procent kans op de overwinning en een vrijwel zeker uitgesloten nederlaag. Dat biedt hoop!

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.