Top/Flop | Roda JC Kerkrade – ADO Den Haag

Zaterdagavond verlengde Roda JC haar imposante ongeslagen reeks tot twee wedstrijden; in de slotfase van het thuisduel tegen ADO Den Haag bleek een afgemeten vrije trap van Mitchel Paulissen genoeg voor een 1-1 gelijkspel. Mooi en aardig, maar was het allemaal wel zo goed? Dat belichten we in de wekelijkse rubriek Top/Flop. Inclusief spelersbeoordelingen!

TOP
Forecheck-pressie
Het was een gegeven dat we met name in de eerste helft zagen; bij balverlies op de helft van ADO joegen de manschappen van Yannis Anastasiou fel door op de speler aan de bal om zo het balbezit snel te veroveren of om de tegenstander tot een fout te dwingen. Dat bleek in principe effectief, hoewel onzuiverheid in het vervolg een aantal keren een 100%-kans voorkwam. Bovendien kreeg het team zo al snel het publiek in het Parkstad Limburg Stadion achter zich; dat houdt immers wel van een fel, hard werkend Roda!

Standaardsituaties
We weten allemaal dat het voetballend nog niet zo wil vlotten bij de Trots van het Zuiden. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Derhalve was het positief om te zien dat er een hoop dreiging van de thuisclub uitging bij de corners en vrije trappen; dat zijn de momenten waarop je moet toeslaan als het voetballend niet wil lukken. De geel-zwarten hadden een aantal cornervarianten in petto waarbij het ADO te kijk zette, wat aardige kansen opleverde. De beste standaardsituatie van de avond? Die ene vrije trap. Mitchel Paulissen. Kunt u zich waarschijnlijk nog wel herinneren.

Sfeervol stadion
Het was prettig om te zien dat het Parkstad Limburg Stadion weer eens goed gevuld was. In de eerste vier thuisduels van het seizoen viel de publieke belangstelling – zeker ten opzichte van vorige seizoen – tegen, aangezien er tegen Heracles, Vitesse, Heerenveen en N.E.C. respectievelijk 13.006, 13.030, 12.407 en 11.915 mensen het PLS bezochten. Zaterdag stond die teller op het respectabel aantal van 16.178 verkochte (en vergeven) kaarten; inderdaad, vergeven, aangezien zo ongeveer de helft van de seizoenskaarthouders een gratis extra toegangskaart toegestuurd had gekregen. In dat opzicht zullen de recettes voor de club na dit duel niet hoger uitvallen, maar de sfeer op een bomvolle Koempeltribune was absoluut beter. Bovendien een mooie sfeeractie met vuurwerk bij de opkomst van de spelers!

Het vuurwerk vlak voor de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion. (Roda JC Live)
Het vuurwerk vlak voor de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion. (Roda JC Live)

FLOP
Algeheel niveau
We hebben het al (te) vaak moeten aanhalen in deze jaargang, maar ook na dit duel komen we er niet onder uit; het spelpeil was vanaf de 15e minuut bij vlagen bedroevend. Nadat de Kerkraadse storm van de openingsfase was gaan liggen, was het bij vlagen niet aan te zien wat er zich op de kunstgrasmat in het Parkstad Limburg Stadion afspeelde. Weinig tot geen kansen, eenvoudige passes die snelheid misten, combinaties die bij wijze van spreken al strandden voordat ze opgezet werden, besluiteloosheid; Rob Geus van de Smaakpolitie zou zeggen dat ‘ie er niet vrolijk van wordt’. Wij ook niet.

Abdul Ajagun
De middenvelder annex buitenspeler viel vorige week al bij een situaties op door zijn negatieve houding op het veld. Dat konden we zaterdag niet zeggen, maar het is wel de vraag wanneer de Nigeriaan zijn vorm gaat vinden. Leed op zoveel momenten balverlies dat hij erin slaagde om zelfs bij dit foutenfestival de aandacht extra op zich gevestigd te krijgen. Van de brille die we bij zijn komst naar Kerkrade meenden te herkennen, is er op dit moment weinig te herkennen in zijn spel. Mocht persoonlijk van geluk spreken dat Anastasiou hem niet voortijdig naar de kant haalde.

Laat wisselen
Zoals gezegd: wat ons betreft was Ajagun al vrij snel rijp voor een wissel. Dat viel echter voor meerdere mensen in een geel shirt te zeggen, want na het eerste kwartier was de thuisploeg helemaal nergens; niet dat ADO nou de pannen van het dak speelden, maar zij creëerden de kansen terwijl Roda verzandde in óf tikkies breed óf het weggeven van balbezit. Alle reden dus voor Anastasiou om al in de rust in te grijpe, maar dat liet de Griekse oefenmeester na. Het enige gevolg van het uitstellen van wissels (wat in de eerste wedstrijden van het seizoen juist níét gebeurde) was dat Roda’s kansloze exercitie met een flinke dosis minuten verlengd werd, want de aanvallende onmacht was wederom schrijnend. De wissel Auassar-Noor na een uur spelen veranderde weinig, waarna zo’n twintig minuten voor tijd pas aanvallend vers bloed in het elftal gepompt werd via Rosheuvel en Mytides.

Als een raketinslag vliegt 'ie tegen de touwen: de 1-1 door Mitchel Paulissen. (Pro Shots)
Als een raketinslag vliegt ‘ie tegen de touwen: de 1-1 door Mitchel Paulissen. (Pro Shots)

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 7,5 – In goeden doen! Had geen schijn van kans bij de tegentreffer en hield bovendien een legertje Hagenaars van scoren af. Met name de save op de tegendraadse kopbal van Havenaar was fantastisch.
Chris Kum: 6,5 – Stond wederom rechtsback in plaats van centraal, en vulde die rol goed in door in balbezit diep te gaan staan. Stond éénmaal te slapen toen Duplan er vandoor was, maar was aan de bal een meerwaarde.
Marcos Gullón: 6 – Kreeg de ondankbare taak om de duels met Havenaar aan te gaan. Da’s andere koek dan trainen tegen Tim Blättler of Nestoras Mytides, maar hield zich aardig staande. Weinig rare fratsen.
Daryl Werker: 5 – Geen onaardige pot, maar er mag een tikkie meer risico in de passing. Stond daarnaast in de eerste helft een aantal keren totaal verkeerd. Had wel de 1-1 op de schoen na een fraaie individuele actie.
Ard van Peppen: 4,5 – Heeft in zijn carrière beter periodes gekend. Was vooral toeschouwer bij de individuele acties van tegenstander Becker, die naar hartelust zijn ding kon doen. Voetballend weinig toegevoegd.
Farshad Noor: 5 – Slaagde er niet in om te dirigeren zoals hem dat tegen Excelsior beter lukte. Maaide een aantal ballen in het wilde weg en kon amper opboksen tegen het ADO-middenveld.
Tom van Hyfte: 6 – Bracht regelmatig het tempo terug in het positiespel van de Kerkradenaren. Geen wereldpartij, maar ook zeker niet slecht. Had wellicht wat dwingender en aanweziger mogen zijn.
Abdul Ajagun: 4,5 – Zie ‘Flop’
Daniel de Silva: 5,5 – Was in het openingskwartier de gevaarlijkste man aan Roda-kant met enkele goede schoten. Kon daarna zijn stempel niet drukken en bereikte op bepalende momenten zijn medespelers niet.
Mitchel Paulissen: 6 – Kwam tegen Beugelsdijk en Meissner amper in het stuk voor. De voldoende is dan ook puur en alleen te danken aan die vrije trap. Pierre van Hooijdonk eat your heart out.
David Boysen: 5,5 – Dreigend met zijn schot, maar eigenlijk ook niet meer dan dat. Lijkt op de een of andere manier nog niet ingespeeld op de bewegingen van Van Peppen en Van Hyfte, en vice versa.

Comments (11)

Comments are closed.