TOP/FLOP: Roda JC Kerkrade – AZ

Zondagmiddag speelde Roda JC, zoals jullie vast niet ontgaan is, weer eens een thuiswedstrijd. In een, voor dit seizoen, goed gevuld Parkstad Limburg Stadion stond AZ als volgende tegenstander op het programma. Wellicht waren de verwachtingen van de fans gestegen door de indrukwekkende prestatie van het Nederlands Elftal tegen Luxemburg, maar waarschijnlijker is dat het te maken had met de gratis kaarten die wederom werden verdeeld onder seizoenskaarthouders. Hoe het ook zij, Roda JC Live blikt in deze rubriek nog eenmaal terug op de winderige wedstrijd tegen AZ

TOP
De voorsprong
Als je lang genoeg wacht, dan kunnen er dingen gebeuren die je zowaar niet verwacht. Jazeker, we kwamen voor het eerst dit seizoen thuis op voorsprong. Ajagun schopte de bal met een flinke knal achter de goalie van AZ. Roda JC kwam dit seizoen slechts een andere keer op voorsprong. Dat was tegen Excelsior, de wedstrijd die werd gewonnen. Of de goal voortkwam uit het gestuntel van Vlaar of een erg snelle reactie van Ajagun, laten we in het midden. Wat ons betreft mag Ajagun sowieso wel vaker op deze manier op doel schieten.

De bus parkeren
Roda JC staat tegenwoordig bekend als een ploeg die de bus voor het eigen doel parkeert. Sinds de komst van Vergoossen heeft Anastasiou zijn ploeg perfect weten neer te zetten. Voor tegenstanders is het haast onmogelijk om een doelpunt te maken. Volgens veel kenners wordt de ploeg met de minste tegendoelpunten vaak kampioen in Nederland. Wat dat betreft maakt Roda JC dit seizoen nog steeds kans om een fraai resultaat op ranglijst neer te zetten.

De bus nog voor het stadion geparkeerd.

Reeks Roda JC: 5x niet verloren
In voorbeschouwingen worden steeds de reeks van de tegenstander doorgenomen. Roda JC kan daar nu neerzetten dat ze 5 keer niet hebben verloren. Dat klinkt in alle opzichten prima. Wie de wedstrijden van Roda niet heeft gezien, denkt dat Roda vast een best goede ploeg moet zijn. “Gelukkig” waren wij in het stadion en weten hoe de vork echt in de steel zit. Maar hoe dan ook, 5 keer niet verliezen was voor de ploeg uit Kerkrade wel weer even geleden.

FLOP
Kwaliteit elftal
Met grote verwachtingen werd er aan dit seizoen begonnen. Er werden zelfs weer voor het eerst in jaren spelers aangetrokken waarvoor een transfersom werd betaald. Technisch directeur Ton Caanen stelde een selectie samen die hij al vroeg voor de nieuwe competitie samen had gesteld. Er zou weer aanvallend voetbal gespeeld worden. De realiteit is echter anders. Ook de niet al te oplettende supporter ziet ondertussen dat het elftal van Roda kwalitatief een bij elkaar geraapt zooitje is. Uitzonderingen daargelaten, maar veel spelers komen net een tikkeltje te kort waardoor het weer een jaar vechten wordt.

De bus stond te laat ingeparkeerd
Roda JC kan de bus dit seizoen inparkeren als geen andere. Toen Roda JC op voorsprong kwam, ontstond dus bij veel supporters de hoop weer een overwinning binnen te kunnen halen. De bus stond echter één keertje te laat weer op z’n plek geparkeerd en dus AZ kon toch nog een doelpunt binnenprikken. Daardoor werd de eindstand 1-1, wat het zevende gelijkspel van het seizoen betekende. Zonde, als je het verder achterin zo goed kan dicht houden, want ook deze goal was zeker niet nodig.

Nestoras Mytides
Deed Mytides nu 90 minuten niks fout of niks goed? Het is maar hoe je het bekijkt. Als je de bal niet raakt, kun je immers weinig verkeerd doen. Ooit zal Roda JC een keer moeten gaan winnen om de laatste plek te gaan ontlopen. Met Mytides in de spits kan het echter nog wel even gaan duren tot er een doelpunt valt. Zelfs Cicilia, waar vaak een beetje mee werd gelachen door de fans, zou vaker voor gevaar kunnen zorgen dan deze spits. Wellicht moet Ton Caanen in de winterstop maar eens gaan rondkijken bij amateurverenigingen uit de regio. Daar is vast wel een spits te vinden die vaker de bal weet te raken in een wedstrijd.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 7 – Staat er als hij er moet staan. Geen gekke fratsen. Zorgt voor rust in de defensie.
Martin Milec: 6,5 – Lijkt, op basis van één wedstrijd, sterker terug uit zijn blessure te zijn gekomen. Liet zijn tegenstander niet zoals voorheen gemakkelijk buitenom passeren.
Daryl Werker: 6,5 – Mag toch weer spelen ondanks zijn blessure. Daar kunnen we toch maar blij mee zijn. Vangt zijn tegenstander steeds goed op.
Chris Kum: 6 – Speelt nog steeds erg wisselend. Op de één of andere manier heeft hij ook steeds niet al te opvallende acties.
Ard van Peppen: 6.5 – Stoomde een aantal keren tegen de wind of met de wind mee op naar het doel van de tegenstander, maar was ook steeds weer op tijd terug op zijn positie.
Adil Auassar: 5 – Adil is zijn vorm kwijt. Heeft iemand deze na augustus nog gezien? Hij lijkt het zelf nog niet door te hebben en heeft nog voldoende zelfvertrouwen. Oh ja, neem maar beter geen vrije trappen meer. Gewoon niet doen, voorlopig.
Marcos Gullón: 5,5 – Daar is ie weer! Onze multi-inzetbare speler. Door het uitvallen van Van Hyfte in warming-up, mocht hij dit keer op het middenveld acteren. Helaas niet zo glansrijk, maar als stand-in deed hij het niet slecht.
Abdul Ajagun: 7.5 – Top! Kan zijn verdedigende en aanvallende taken aan. Kan snel omschakelen en heeft flinke snelheid. Ook in zijn schoten op doel hebben we iets moois kunnen zien.
Mikhail Rosheuvel: 7 – Ook hij heeft de snelheid als wapen. Gebruikt dat goed, maar kan de bal helaas zelden op iemand voorzetten.
Nestoras Mytides: 5 – Nestoras is momenteel net zo productief als Luuk de Jong. Dat klinkt nog niet zo slecht, maar helaas is het wel zo. De doelpuntendroogte neemt wel extreme vormen aan.
David Boysen: 6 – Wat ons betreft had hij het niet verdiend om gewisseld te worden. Ook hij gaf de ballen prima voor en zorgde voor dreiging. Wellicht een idee om Boysen voortaan de vrije trappen te laten nemen?

Comments (5)

Comments are closed.