Top/Flop | Roda JC Kerkrade – N.E.C. Nijmegen

Waar het eerst nog ‘gewoon’ crisis was, lijkt Roda inmiddels steeds verder weg te zakken in de kringen van de hel. Wat de Kerkraadse club gaat proberen om uit Dantes Inferno weg te komen, zal de komende weken duidelijk worden. Eerst is het tijd voor Roda JC Live’s vaste rubriek: Top/Flop!

TOP

Daryl Werker – Ergens heeft het iets triests. Werker begon het seizoen als vierde keuze voor de centrumverdediging. Acht wedstrijden onderweg in het seizoen en plots moest de jongeling de kar gaan trekken, door de blessure van Ananou en de tegenvallende prestaties van Brouwers. Dat kar trekken deed hij echter met verve. Hij was zelfs de beste man aan Roda-zijde en maakte ook nog eens, als verdediger, de meeste aanspraak op het scoren van een treffer. Als verdediger, dat heeft ook wel weer iets triests. Buiten kijf staat echter dat de jongeman uit Mechelen bij MVV een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt en steeds harder op de deur klopt. Iets waar we blij mee mogen zijn.

De instelling – In Rotterdam en met name Eindhoven liet Roda zich als een stel makke lammeren naar de slachtbank leiden. Zaterdagavond leek in ieder geval wel duidelijk dat de wedstrijd tegen N.E.C. er één was van cruciaal belang. Vanaf het begin klapten de geel-zwarten er vol op en zeker in de eerste helft was er maar één ploeg die aanspraak maakte op een doelpunt. Roda viel aan, drong de Nijmegenaren bij vlagen terug, maar het ontbrak de gehele wedstrijd aan dat kleine gelukje in de afronding – typisch voor een zwalkend team.

Kevin Blom en de zijnen – De afgelopen weken is er veel geschreven over de beslissingen van Bas Nijhuis (die in Amsterdam overigens wederom een dramatische wedstrijd floot) en Ed Janssen. Die waren zeker niet gelukkig, dan moeten we ook zo fair zijn om de arbitrage een pluim te geven als het goed gaat. Kevin Blom en de zijnen zorgden voor een vlekkeloze leiding. Weliswaar was het geen lastige pot om te leiden, maar dat had Roda – Heerenveen ook absoluut niet hoeven te worden. Laten we hopen dat Nijhuis zaterdagavond voor de televisie zat.

FLOP
Adil Auassar – Bij Feyenoord mochten we hem al in de verkeerde kant van deze rubriek opnemen, nu is het weer zover. In het begin opvallend als vernuftige speler, die ook nog eens scoorde. Nu lijkt het erop alsof hij er helemaal geen zin meer in heeft. Zijn handelingssnelheid was ook tegen N.E.C. ongeveer zes levels te laag. Vaak werden aanvallen vertraagd door hem, compleet onnodig. En passant scoorde hij ook nog eens bijna; iets dat zijn tegenvallende pot wellicht verbloemd had.

Het bord van de vierde man – Toen daar na ruim een uur spelen het nummer 19 op verscheen. De hierboven genoemde Auassar mocht een hele wedstrijd acteren. De enige speler met creativiteit in de kleine ruimte, Mitchel Paulissen, mocht inrukken. Niet dat Mitchel zo fantastisch speelde, maar er waren zeker vier andere gegadigden voor een wissel. Yannis Anastasiou riep met deze onbegrijpelijke wissel een gigantisch fluitconcert over zich af, en dat was niet meer dan terecht. Het inbrengen van Rosheuvel leverde helemaal niets op. Behalve dan dat er lange ballen gespeeld werden op een jongen die het vooral van snelheid moest hebben. Fantastisch.

Hoe de 0-1 tot stand kwam – Je geeft een hele wedstrijd niets weg, het lijkt achterin zowaar weer eens aardig te staan. Eén slechte aanname van Christian Kum geeft balbezit aan N.E.C. Die produceren hun enige fatsoenlijke wedstrijd van de wedstrijd en lopen meteen langs de gehele defensie alsof die niet bestaat. Dus het stond niet goed, nee, men werd gewoon niet getest. En bij de eerste proef: zo lek als een mandje. Met als gevolg een hele reeks negatieve clubrecords – 7 wedstrijden niet gescoord, de slechtste seizoenstart ooit, 19 thuiswedstrijden geen winst. Tsja…

CIJFERS
Van Leer – 7. Werd bij de goal door zijn defensie in de steek gelaten en hoefde voor de rest maar één schitterende redding te verrichten.

Rutjes – 7. Na Werker de beste. Zat vorig jaar op de tribune. Dat zegt genoeg, maar hij vervulde zijn rol zaterdagavond met verve.

Werker – 7,5. Zie ‘top’.

Kum – 4,5. Een verschrikkelijke aanname van hem leidde de 0-1 in, maar ook daarvoor oogde hij erg onzeker.

Van Peppen – 4. Oei, die viel zaterdag toch wel flink door de mand. Strooide met foute passes en werd bij de goal pijnlijk eruit gelopen.

Gullón – 4,5. Toonde opnieuw aan waarom het onbegrijpelijk is dat zijn contract verlengd is.

Van Hyfte – 5. Miste een van de grotere kansen van de wedstrijd en kon voor de rest ook nauwelijks potten breken tegenover het zwakke Nijmeegse middenveld.

Noor – 6. Af en toe redelijk gevaarlijk over links, terwijl hij toch beter van rechts kan komen. Leverde enkele gevaarlijke voorzetten.

Paulissen – 6,5. Er zit potentie in en het kwam er eindelijk weer een beetje uit. Onbegrijpelijk genoeg gewisseld.

Auassar – 3. Zie ‘flop’.

Mytides – 4,5. Liet zien af en toe balvast te kunnen zijn en viel voor de rest niets te verwijten. Hij speelde op zijn niveau, en kan niet beter, maar dat is niet goed genoeg.

Comments (7)

Comments are closed.