Top/Flop | Roda JC Kerkrade – PEC Zwolle

Gisteravond boekte Roda JC een bijzonder belangrijke overwinning in de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie. PEC Zwolle werd met 2-1 verslagen. Zoals gebruikelijk brengt Roda JC Live u de Top/Flop.

TOP
Fréderic Ananou – De jonge Duitser bewees andermaal van onschatbare waarde te zijn voor de ploeg van Yannis Anastasiou. Als enige verdediger haalde hij een voldoende, waarbij met name Chris Kum voor de tweede wedstrijd op rij flink stond te schutteren naast hem. Met een onwaarschijnlijke sliding voorkwam hij de 0-1 van Zwolle, die later toch viel, en voor de rest oogde hij solide. Ananou lijkt als één van de weinigen op weg te zijn om een transferwaarde te kunnen vertegenwoordigen.

Aansluiting – In de strijd tegen degradatie komen deze drie punten ongelofelijk goed van pas. Nu ADO de punten flink bij elkaar aan het sprokkelen is, was het van belang om aansluiting te houden met de veilige vijftiende plek. Het gaat daar naartoe is nu maar twee punten, en dat scheelt een hele hoop. Aangezien veel concurrenten elkaar nog gaan treffen, kan deze driepunter aan het einde wel eens het verschil maken.

Geluk – Juist ja, geluk. Het is een factor in de sport en in de afgelopen weken en maanden heeft het bij vlagen flink tegen gezeten. Nu was het fortuin wel aan de zijde van de mannen van Yannis Anastasiou. Met name Brock-Madsen en Menig misten kansen, waardoor Sam Hendriks van Go Ahead zich misschien wat minder slecht zal voelen. Bovendien stond Rosheuvel, gelukkig, op de goede plek, en daardoor werd het weer een mooie avond in het Parkstad Limburg Stadion. Dat mocht ook wel eens. Roda heeft nu al meer thuisoverwinningen in de Eredivisie geboekt in 2017, dan in 2015 en 2016 bij elkaar. Bovendien mogen we ook van geluk spreken dat Nicolas Anelka nog niet gillend terug naar Dubai is gevlucht, maar dat terzijde.

FLOP
Het spel – Winnen is heel leuk, heel prettig en heel belangrijk, maar om nou te zeggen dat het perspectief bood: nee. Het spel leek voor het grootste deel van de wedstrijd namelijk helemaal nergens op en dat er gewonnen is, is dus een klein wonder. Het is bijna niet voor te stellen dat AZ ook zo veel genade zal tonen voor een dermate slecht Roda, als Zwolle donderdagavond had. Dat moet echt veel en veel beter.

Verdediging – Eigenlijk kunnen we de verdediging niet bij de flop zetten, want die was er grotendeels niet. Van Peppen en Kum mogen zich de eerste goal aantrekken, waarbij Kum er ook bij de megakans van Menig vlak daarvoor bepaald niet best uit zag. Waar is toch dat elftal gebleven dat zo ontzettend goed de bus kon parkeren? In de afgelopen vijf wedstrijden moest Benjamin van Leer twaalf keer vissen, en dat hadden er bij meer scherpte bij Zwolle veel meer kunnen zijn. Er wordt wel wat vaker gescoord, maar de defensie lijdt daar wel heel erg onder, lijkt het.

Sfeer(loos) – Akkoord, de actie van het bestuur om juist nu de Ultra’s Kerkrade een uitingsverbod op te leggen, plus verdere sancties, is niet al te lekker getimed. De semi-sfeerboycot die daarmee samen leek te hangen, was dat ook niet. Op enkele momenten na was de ‘sfeer’ in het Parkstad Limburg Stadion om te huilen. Juist in de resterende thuiswedstrijden, die gewonnen moeten worden, is het van het grootste belang dat Roda keihard gesteund wordt. Dat kan het verschil maken. Vandaar een oproep: begraaf de strijdbijl voor het restant van dit seizoen. Acties voeren doe je beter buiten de thuiswedstrijden om.

Cijfers
Van Leer – 6,5. Hij werd flink in de steek gelaten door zijn defensie, maar hoefde verder nauwelijks reddend op te treden. Bovendien redde hij in de slotfase nog knap, vlak voor de beslissende goal.
Milec – 5. Was niet schuldig aan de tegengoal, maar liet vaak wel veel ruimte vallen en gaf daarmee Zwolle kans om tot scoren te komen.
Ananou – 7: Zie ‘top’.
Kum – 4. Waar hij de afgelopen twee wedstrijden mee bezig is, weten we niet. Zijn soliditeit van eerder is in ieder geval verdwenen. Uit vorm?
Van Peppen – 5: Was debet aan de eerste goal door halfbakken ingrijpen op het middenveld. Daar was het wél handig geweest om geel te pakken. Ook hij is de laatste paar potjes niet in zijn beste doen.
El Makrini – 6: Bewees in ieder geval dat hij een basisplaats verdient ten faveure van Gnjatic, maar hij pakte ook wéér een bijzonder onnodige gele kaart.
Van Hyfte – 6,5: De Belg mag dan redelijk impopulair zijn geworden, toch staat het onder zijn leiding op het middenveld vaak net wat beter. Speelde weer een nuttige pot.
Ajagun – 4,5: Lopen, rennen, dat doet hij veel, maar op zijn positie moet hij óf de beslissende pass geven, óf eens uithalen. Beide kan hij echter niet, dus dan houdt het op.
Van Velzen – 6,5: Zorgde op links voor veel meer dreiging dan Paulissen in de voorbije wedstrijden, en dat is fijn. Zijn rendement was echter wel nog wat te laag.
Schahin – 4: Wat is er met hem aan de hand? Was in zijn eerste potjes dreigend en belangrijk, maar daar is niets meer van over. Lijkt op een gehandicapte versie van Demouge de laatste tijd – en die was zelf al niet zo fit, dus dat is best knap.
Raykov – 4: Wist niet bepaald indruk te maken in zijn eerste wedstrijd in de basis. Verloor vaak de bal, en als hij er wel doorkwam, was de voorzet niet op maat.
Rosheuvel – 6: Die maakte vaak geen indruk, maar greep nu zijn kans als invaller wel. Gaf een aantal goede ballen en maakte bovendien de belangrijke treffer.

Header: Roda JC Live

Comments (1)

  1. De gele kaart van El Makrini was zeker niet onnodig. Hij haalde een veelbelovende aanval eruit. Hij deed wat Peppie verzuimde bij de 0-1

Comments are closed.