Top/Flop | Roda JC – Vitesse

Vitesse deelde zaterdag de eerste nederlaag van het seizoen uit aan Roda JC Kerkrade, dat in eigen huis er niet in slaagde om een gelijkmaker te forceren. In ‘Top/Flop’ belicht Roda JC Live de belangrijkste meevallers en tegenvallers van de gespeelde wedstrijd, en presenteren we bovendien de spelersbeoordelingen.

TOP
Farshad Noor | De middenvelder leek sinds de tweede helft van het vorige seizoen te verzanden in een dertien-in-een-dozijn-voetballer, en ook tegen Heracles Almelo en Ajax kon hij zich niet positief onderscheiden. Gisteren was dat wel anders; zijn basisplek stond vooraf nogal ter discussie, maar als rechtermiddenvelder wist hij in dit systeem weer de loopacties te maken waarmee hij een jaar geleden indruk maakte. Bedrijvig, goede voorzetten en gewaagd gespeeld.
Basisplek Nathan Rutjes | Daar worden we allemaal blij van, Nathan Rutjes die zijn opwachting maakt. Zijn laatste Eredivisie-basisplek dateerde alweer van 20 december 2015, dus het werd weer eens tijd voor het boegbeeld van maatschappelijke betrokkenheid. Nathan blijkt ook nog steeds van waarde binnen de lijnen, en dat is maar goed ook; we hebben hem niet op balverlies kunnen betrappen, had enkele goede dribbels in huis en nam geen onnodige risico’s. Met andere worden, hij vervulde zijn taak als controleur prima.
Fitheid spelers | Het was in de afgelopen jaren regelmatig het manco van onze club: spelers die al vroeg met blessures te maken kregen of conditioneel tekort kwamen tijdens de duels. Als we Dani Schahin buiten beschouwing laten, kunnen we stellen dat dat dit seizoen vooralsnog goed op orde is. Ook tegen Vitesse kon Roda in de slotfase nog aanzetten en bleek er genoeg energie om een slotoffensief uit te persen. Dat kan aan het eind van de rit een waardevol wapen blijken.

Farshad Noor speelde een prima duel, maar is uiteraard teleurgesteld over het resultaat.
Farshad Noor speelde een prima duel, maar is uiteraard teleurgesteld over het resultaat.

FLOP
Nestoras Mytides | Tegen de tijd dat we dit publiceren, is er natuurlijk al genoeg gezegd en geschreven. Maar als je Nestoras Mytides heet, je basisplek na een half Eredivisie-duel kwijtraakt, in het volgende thuisduel als pinchitter  met een 200%-scoringskans de stand gelijk kunt trekken en het dan presteert om deze alsnog te missen? Tja, dan kom je helaas in de ‘Flop’-categorie terecht. Positieve benadering is echter het toverwoord: het kan alleen maar beter gaan vanaf nu.
4-4-2 met ruit | Tamelijk verrassend koos de technische staf ervoor om Vitesse te bestrijden met een 4-4-2 formatie met een ruit op het middenveld. De achterliggende gedachte was dat de thuisploeg zo offensiever zou kunnen opereren, maar het belangrijkste gevolg was dat het team power tekort kwam op de helft van Vitesse. Tel daar de slordige passing bij op en we moeten stellen dat deze systeemwijziging zijn uitwerking miste. De omzettingen in het slotkwartier hadden dan weer wél een positief effect.
Spelopvatting Vitesse | We kijken ook even naar de tegenstander, want we kwamen al snel tot de constatering dat we te maken hadden met een typisch Fräser-ploegje. Niet geheel toevallig heet de coach van Vitesse…. Henk Fräser! Net als bij ADO speelde zijn elftal veelal met een zuig-en-ontregel-mentaliteit; Kelvin Leerdam had er geen kwartier voor nodig om al gejankt te hebben bij de scheidsrechter én twee keer een bal weggegooid te hebben en Eloy Room begon na een halfuur spelen al tijd te rekken. En dat terwijl het toch een team is dat bol staat van de individuele kwaliteiten. De Vitesse-supporter zal zich ook groen en geel geërgerd hebben.

Nestoras Mytides viel - op z'n zachtst gezegd - ongelukkig in.
Nestoras Mytides viel – op z’n zachtst gezegd – ongelukkig in.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 7 –
Werd van dichtbij gepasseerd door Baker, maar had in de tweede helft een wereldredding in huis op de poging van Van Wolfswinkel. Poogde ook regelmatig snel het spel te hervatten.
Martin Milec: 7 – Speelde twee gezapige wedstrijden tot dusver, maar tegen Vitesse stoomde hij weer op en af langs de lijn. De voorzetten waren uitstekend en verdedigend was het ook degelijk.
Roel Brouwers: 6 – Tastte ietwat ongelukkig mis bij de 0-1, maar speelde voor de rest een solide wedstrijd. Komt wel goed met onze Roel, die samen met Kum leiding geeft aan de achterhoede.
Chris Kum: 6,5 – Voetballend een tikkie sterker dan Brouwers en moet dan ook voor de inspeelpass zorgen. Weinig onzorgvuldigheden daarbij, dus een goede wedstrijd.
Ard van Peppen: 6,5 – Begon behoorlijk twijfelachtig, maar herpakte zich in de loop van het duel. Kwam in het slotkwartier zelfs als controlerende middenvelder aan het voetballen.
Nathan Rutjes: 6,5 – Zoals gezegd bestond zijn werk met name uit het herstellen van de fouten van anderen. En dat waren er toch wel een aantal. Verving Gullón verder prima en speelde geconcentreerd.
Farshad Noor: 7 – Zie ‘Top’
Tom van Hyfte: 5 – Ondanks het drietal aanvoerders al de derde wedstrijd waarin hij de band droeg. Speelde zijn minste duel, met veel slordigheden in balbezit. Had wel een prima steekbal, waar dé goal uit had moeten volgen.
Abdul Ajagun: 6 – Toonde zich bedrijvig en had een aantal leuke steek- en crosspasses in huis, maar het rendement was nog niet voldoende. Begrijpelijk, aangezien het pas zijn tweede duel in dit team was.
Mikhail Rosheuvel: 6,5 – Zette zijn goede seizoensstart door. Was met zijn snelheid verantwoordelijk voor dreiging, maar miste wel telkens het vernuft om daadwerkelijk tot scoren te komen. Volgend duel weer vanaf rechts?
Adil Auassar: 7 – Net als Rosheuvel gelegenheidsspits. Altijd aanspeelbaar en goed in de combinatie, en daarmee een enorm bruikbare speler in dit elftal. Loopacties waren ook uitstekend, maar net als Rosheuvel geen afmaker.

Foto’s: Pro Shots

Comments (11)

  1. Poeh,

    Mijn punten zouden voor elke speler 1 vol punt lager zijn!
    Behalve voor Van Hyfte die al een 5 heeft.

    Biehte!

Comments are closed.