Twee weken voorbereiding: spijkerhard trainingsritme eist haar tol

Terwijl Roda JC zaterdag met 1-0 haar vijfde oefenwedstrijd won, zat een klein legertje spelers op de tribune toe te kijken. Maar liefst vijf spelers kampten met lichte blessures en Daryl Werker kon zich na een half uur bij hen voegen; hij viel geblesseerd uit. De zware trainingsroutine van Yannis Anastasiou eist zijn tol.

Tijdens de eerste training, voor duizenden toeschouwers, leek de Griek er een gezellig ritme op na te houden. Niets bleek echter minder waar toen het grote publiek weg was. Vanaf de maandag, zo lijkt het, ging de zweep erover en wordt er vrijwel constant twee keer per dag getraind. Ook een oefensessie op de ochtend voor de wedstrijd is geen uitzondering gebleken.

Het resultaat zijn fletse oefenzeges en de genoemde overvloed aan blessures. Dat neemt niet weg dat het erop lijkt dat de vele trainingen wel hun vruchten af lijken te werken. Bij vlagen zat er tijdens het duel tegen Alemannia Aachen muziek in het elftal. Met name in de eerste helft wisten de Kerkradenaren bij vlagen goed door de defensie van de Oosterburen heen te combineren.

Daarbij moet ook in acht genomen worden dat er nog niet eens met de beoogde basiself wordt gespeeld. Die zal Anastasiou ongetwijfeld ergens in zijn hoofd al wel hebben zitten, en op de training wordt daar deels ook wel mee gespeeld. Tijdens de wedstrijden mengt de Griek echter nog naar hartelust spelers van het eerste en tweede plan.

Dat is ook geen enkel probleem; de opstartpotjes tegen de amateurverenigingen zijn bij uitstek geschikt om de B-garnituur hun welverdiende minuten te laten maken. Met nog drie weken en even zoveel oefenwedstrijden te gaan begint het langzamerhand serieus te worden. De potjes tegen Fleetwood, Mallorca en zeker Birmingham lijken echte tests te gaan worden en dan valt het te verwachten dat Anastasiou zijn beste team het veld in wil sturen.

Het is wel handig als dat dan nog mogelijk is. In dat licht valt het te bezien hoe lang het zware trainingsschema vol te houden valt. De laatste weken van de voorbereiding moeten in het teken staan van het inspelen van de basiself. Het is zaak van de trainer om ervoor te zorgen dat ze niet vooral gaan draaien om blessureherstel.

Foto: EPA

Comments (17)

  1. Good oom te hwère dat d’r èns(?) hèl getraind weurt door Roda! ?
    Houpelik plökke v’r doa in ’t sezoehn de zoete vrugte van…

Comments are closed.