Van Leer laat Roda ontsnappen in Liendens bekerdrama

Roda JC Kerkrade heeft zich woensdagavond op miraculeuze wijze geplaatst voor de achtste finales van de KNVB Beker. Algeheel amateurkampioen FC Lienden leek de Eredivisionist tot twee maal toe in extremis op de knieëen te hebben, maar in een zenuwslopende penaltyserie trokken de Limburgers alsnog aan het langste eind. Nadat er na 120 minuten een 1-1 stand op de borden stond, stopte Benjamin van Leer twee van de zeven Gelderse strafschoppen.

In de eerste helft had Roda grote moeite met het kunstgras van FC Lienden. Men was slordig aan de bal en kon weinig kansen creëren. FC Lienden kreeg de eerste kans van de wedstrijd via Milad Intezar, hij schoot de bal van grote afstand slechts een meter over doel heen. Roda acteerde slordig, maar was via Boakye alsnog dichtbij de openingstreffer; zijn schot uit de draai reikte echter niet verder dan de onderkant van de lat. Even daarvoor had de doelgerichte Tomi Juric eveneens verzuimd de 0-1 op het bord te zetten.

In de tweede helft gebeurde er aanvankelijk niet veel. Paulissen probeerde derhalve maar eens een strafschop te versieren, maar Van den Heuvel doorzag de schwalbe en trakteerde de Kerkradenaar op een gele kaart. De thuisploeg beet van zich af en nadat Van Peppen ook geel kreeg doordat hij aan de noordrem trok, leek Roda zelfs even op achterstand te komen, maar Faik kon de bal nog net op de doellijn redden. In de tachtigste minuut was het alsnog kassa voor de ploeg uit de Betuwe. Nota bene ex-Roda-speler Leon Broekhof verzilverde een vrije trap van grote afstand. Roda herstelde zich echter knap en voorkwam een voortijdige uitschakeling zo’n vijf minuten voor tijd, toen de doortastende Tom van Hyfte de 1-1 achter doelman Schimmel werkte.

Een verlenging was het logische gevolg op Sportpark De Abdijhof. De verwachte conditionele voorsprong van het team van Darije Kalezic kwam binnen de lijnen echter amper tot uiting, want behalve een schotje van Tomi Juric en een vrije trap van Hicham Faik stichtte het nauwelijks gevaar bij het vijandelijk doel. Aan de overkant slaagden de blauw-witten daar wel in en was het te danken aan cordaat ingrijpen van Sankoh (moest late tackle bekopen met geel) en Van Leer (pakte tweemaal een 1-op-1 situatie) dat de Kerkradenaren niet alsnog uit het toernooi geknikkerd werden. Na 120 minuten prijkte er derhalve nog steeds een 1-1 stand op het scorebord, waarna penalty’s voor een beslissing moesten zorgen. In die penaltyserie leek het helemaal mis te gaan toen Daniël de Silva zijn strafschop gestopt zou worden, maar op het cruciale moment trok goalie Van Leer dit recht door de vijfde Liendense penaltynemer van scoren af te houden. De keeper ontpopte zich tot held door ook de zevende penalty van de thuisclub te stoppen, terwijl Roda zelf geen fout meer maakte.

Door de Houdini-act van woensdagavond scharen de Kerkradenaren zich onder de laatste 16 ploegen in de KNVB Beker. Morgenavond vind de loting van deze wedstrijden plaatst, waarna Roda weet wie het volgende obstakel in het bekeravontuur is. Zaterdag hervat de ploeg de reguliere competitie met een uitduel bij Ajax.

FC Lienden – Roda JC Kerkrade 1-1* (5-6 na strafschoppen)
Goals: 81′ Broekhof 1-0, 85′ Van Hyfte 1-1
Geel: Fennebeumer, Van Rijn, Ajiach (LIE), Paulissen, Van Peppen, Sankoh (RJC)

Penaltyserie:
Van Hyfte RAAK (0-1), Broekhof RAAK (1-1)
De Silva GESTOPT (1-1), Vreekamp RAAK (2-1)
Faik RAAK (2-2), Ajiach RAAK (3-2)
Paulissen RAAK (3-3), Intezar RAAK (4-3)
Juric RAAK (4-4), Grot GESTOPT (4-4)
Sankoh RAAK (4-5), Van Eem RAAK (5-5)
Van Peppen RAAK (5-6), Van Hussen GESTOPT (5-6).

Opstelling Roda JC: Van Leer – Monteyne, Werker, Sankoh, Van Peppen – Van Son (83′ De Silva), Faik, Van Hyfte, Paulissen – Juric, Boakye (65′ Gyasi).

Comments (3)

Comments are closed.