Voorbeschouwing | Aanvallend uitgedund Roda treft ‘gevleugeld’ AZ

Morgen (zondag) treedt Roda JC Kerkrade in het kader van de vierde speelronde in de Eredivisie aan tegen AZ. Om 14:30 uur wordt er afgetrapt in het AFAS Stadion voor het duel tussen respectievelijk de nummer 13 en 5 van de ranglijst. De geel-zwarten zijn echter allesbehalve favoriet voor de overwinning tegen de rood-witten, die afgelopen donderdag door wisten te dringen tot de groepsfase van de Europa League. Roda JC Live blikt vooruit op het treffen.

AZ
De resultaten
AZ-coach John van den Brom had ongetwijfeld meer verwacht van de seizoensstart van zijn team. Met een schamele twee punten uit de eerste drie wedstrijden vinden we de club uit de Kaasstad terug halverwege het rechterrijtje; een positie waar Roda aan het eind van de rit ongetwijfeld voor zou tekenen, maar voor de Alkmaarders, die het vorige seizoen als derde afsloten, beneden het niveau dat men gewend is. In de openingsronde verloor men met 0-3 van Ajax, een week later werd het op bezoek bij Excelsior 2-2 om vervolgens in eigen huis met 0-0 gelijk te spelen tegen Willem II. AZ kwam dus in Eredivisieverband in het eigen stadion nog niet tot scoren en jaagt bovendien nog steeds op haar eerste overwinning, en het is voor ons te hopen dat zij dat na dit weekend nog steeds doen. In Europees verband staan de zaken er een stuk beter voor: in de laatste kwalificatieronde vóór de groepsfase van de Europa League kregen de rood-witten afgelopen donderdag het Roemeense Astra Giurgiu in de laatste 10 minuten op de knieën en werd er, na een 3-2 nederlaag in het heenduel, met 2-0 gewonnen. De Alkmaarders stuiten nu in een lastige poule op Athletic de Bilbao, FC Augsburg en Partizan Belgrado.

De speler
Er is maar één AZ-speler die recht heeft op een eigen alinea in dit artikel, en dat is natuurlijk niemand minder dan Guus Hupperts. Geboren in Heerlen, opgegroeid in Gulpen en groot geworden op de velden in Kerkrade. Hij speelde 75 officiële duels in dienst van de Trots van het Zuiden en vormde een van de spaarzame lichtpuntjes in het gitzwarte degradatieseizoen 2013/2014. De nu 23-jarige Hupperts scoorde vorig jaar in zijn debuutwedstrijd namens AZ, maar zou in het vervolg van het seizoen nog maar één extra treffer laten aantekenen in de 28 wedstrijden die hij speelde. Daarmee was Guusje bij ingang van dit seizoen geen onbetwiste basisspeler en hengelde Willem II naar zijn diensten op huurbasis, maar in de afgelopen weken liet Guus bij vlagen zien waarom AZ hem bij Roda wegplukte; de snelheid en 1-op-1 duels vormen de kracht van de vleugelspeler, die concurrent Steven Berghuis zag verkassen maar wel Alireza Jahanbakhsh zag binnenkomen bij de club.

Guus Hupperts scoorde in april 2014 bij Roda JC-AZ de 2-2 in dienst van de Kerkradenaren. (Pro Shots)
Guus Hupperts scoorde in april 2014 bij Roda JC-AZ de 2-2 in dienst van de Kerkradenaren. (Pro Shots)

Het stadion
AZ speelt haar thuiswedstrijden in het AFAS Stadion, gelegen nabij een verkeersknooppunt buiten de stad. Het stadion werd in 2006 geopend als DSB Stadion, genoemd naar het welbekende imperium van toenmalig eigenaar Dirk Scheringa. We weten allemaal hoe het met Dirk en diens woekerpolissen afliep en toen de hele zaak ook afstand had genomen van AZ, werd uiteindelijk de huidige hoofdsponsor AFAS de nieuwe naamgever. Met een capaciteit van 17.023 plaatsen behoort de fraai ogende voetbaltempel niet tot de grootste stadions in ons land, net zoals haar befaamde voorganger dat absoluut niet deed; de nostalgische Alkmaarderhout had zo haar eigen uitstraling.

Onderlinge balans
Tot dusver werd er 35 maal een AZ-Roda JC afgewerkt in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. 18 keer ging de overwinning naar AZ, 7 keer nam Roda JC de volle buit mee de bus in en bij 10 gelegenheden werden de punten gedeeld (doelsaldo 40-62). Zowel Roda’s dikste overwinning als dikste nederlaag in Alkmaar werd na de eeuwwisseling geboekt; in 2003 won men in de Alkmaarderhout met 5-1, mede door een zeldzaam mooi doelpunt vanaf de zijlijn door Ger Senden, en in september 2012 ging de ploeg onder leiding van Ruud Brood met 4-0 kansloos onderuit. In haar meest recente bezoek aan het AFAS Stadion, op 23 november 2013, eindigde een knotsgekke ontmoeting in 2-2. AZ stond in dat duel na 20 minuten spelen nog maar met negen man op het veld (rode kaarten voor Viergever en Gudelj), maar scoorde nog vóór rust tweemaal tegen Roda, dat tussendoor iets terugdeed via een doelpunt van Wiljan Pluim. Invaller Vasil Shkurtaj, u had hem ongetwijfeld nét uit uw gedachten verdrongen, voorkwam in de slotseconde een regelrechte Kerkraadse blamage door de 2-2 binnen te werken.

Shkurtaj heeft zojuist de 2-2 binnengeschoten in het AFAS Stadion. (Pro Shots)
Shkurtaj heeft zojuist de 2-2 binnengeschoten in het AFAS Stadion. (Pro Shots)

Wedstrijdinformatie
Ondanks het drukke programma beschikt AZ over een behoorlijke fitte spelersgroep. Middenvelder Celso Ortiz en rechtsbuiten Alireza Jahanbakhsh zullen door blessures niet inzetbaar zijn voor Van den Brom. Dat geldt wel voor Ben Rienstra, die recentelijk werd overgenomen van PEC Zwolle. Met name in aanvallend opzicht heeft Van den Brom meerdere mogelijkheden in zijn basisopstelling. Met onder meer Hupperts, Van Overeem, Dabney Dos Santos en Tankovic beschikt de ploeg over een hoop creatieve spelers voor de posities rondom de spits, waar Vincent Janssen voorlopig de voorkeur krijgt boven Robert Mühren. De verdedigingslinie van het elftal staat vast.

Roda-coach Kalezic kent naar eigen zeggen een ‘droomstart’ gezien de zes behaalde punten in de eerste drie duels. Die lijn wil het team graag doortrekken, maar dat zal zonder de vertrokken aanvallers Santiago Palacios (verhuurd aan MVV), Anco Jansen (op weg naar Boluspor) en Rigino Cicilia (verhuurd aan RKC) moeten gaan doen; Cicilia zit morgen nog wel bij Roda’s wedstrijdselectie en zal met ingang van volgende week naar Waalwijk vertrekken. Desalniettemin heeft Kalezic in zijn aanvalslinie weinig te kiezen, met name doordat de Australische nieuwkomers Juric en De Silva op z’n vroegst over twee weken inzetbaar zijn; vermoedelijk zal Mitchel Paulissen daardoor morgen voor het eerst dit seizoen in de basis starten. Verder keert achterin Ard van Peppen terug van een schorsing, maar is Bart Biemans nog voorlopig uitgeschakeld, wat ook geldt voor buitenspeler Nayib Lagouireh. Op het middenveld lijken we de vertrouwde namen te kunnen verwachten.

Vermoedelijke opstellingen
AZ: Rochet – Johansson, Van der Linden, Gouweleeuw, Haps – Van Overeem, Henriksen, Haye – Hupperts, Janssen, Dabney Dos Santos.
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Noor, Faik, Van Hyfte – E. Gyasi, Paulissen.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot. De heren De Vries en Ruemink zullen hem hierbij assisteren. Vierde official is de heer Mulder. Er wordt om 14:30 uur afgetrapt.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-0 (Jeroen), 3-0 (Robbert), 3-1 (Sem), 4-1 (Luc)
Het bovenstaande lijstje zegt, lijkt ons, wel genoeg over de ingeschatte krachtsverhoudingen en dus het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen. Maar: het is elf tegen elf, het gras is groen, de bal is rond, in elke hoek staat een cornervlag, de scheidsrechter heeft een fluit en zonder te scoren kun je niet winnen. Wat betreft dat laatste durven wij AZ toch wel als favoriet in te schalen.

Voor een live wedstrijdverslag kunt u natuurlijk weer terecht op onze Twitter, @RodaJCLive: www.twitter.com/rodajclive.

Header: Pro Shots

Comments (2)

  1. Veurspellert

    If zaak jeweun: ee – eeje, wah.

Comments are closed.