Voorbeschouwing: beide ploegen snakken naar nieuwe zege in Eredivisie

Vanavond hervat Roda JC Kerkrade de competitie met een uitwedstrijd. In het hart van het land is FC Utrecht de tegenstander. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd die om 20:45 van start gaat in de Galgenwaard.

Laatste ontmoetingen
Het is alweer een hele tijd geleden dat de ploegen tegenover elkaar stonden. De laatste ontmoeting tussen de twee teams dateert van iets minder dan 22 maanden geleden; op 25 januari 2014 werd er een potje gevoetbald in het Parkstad Limburg Stadion. In een wedstrijd die het aanzien absoluut niet waard was, werd één van de weinige overwinningen onder Jon Dahl Tomasson geboekt. In zijn tweede finale van de achttien scoorde good old Guusje Hupperts het enige doelpunt van de koude avond.

Een stuk leuker en ook een stuk frustrerender was de editie dit jaar in de Galgenwaard werd afgewerkt. Toen was Ruud Brood nog leidsman bij de Kerkradenaren en was de positie op de ranglijst wél om over naar huis te schrijven. In Utrecht was Roda bij vlagen veel en veel beter dan de thuisploeg, maar toch eindigde de wedstrijd slechts in 3-3. Filip Kurto blunderde tot twee keer toe en bovendien werd er een penalty gemist door Krisztian Németh. Al met al was het een bijzonder teleurstellende uitslag na wel een bijzonder vermakelijke wedstrijd.

Uit het complete historische overzicht hoeft Roda JC weinig hoop te putten op een resultaat in de Galgenwaard. Van de 45 ontmoetingen in Utrecht wist de plaatselijke FC er maar liefst 25 te winnen. Acht keer wist Roda één puntje mee te nemen en twaalf keer ging de volle buit mee naar Kerkrade. De laatste keer dat dat gebeurde is inmiddels al 15,5 jaar geleden: in 2000 wist Roda in de KNVB-beker met 0-1 te winnen, op weg naar de uiteindelijke eindoverwinning. Sindsdien werd er in deze eeuw nog vijf keer gelijkgespeeld in Utrecht en elf keer ging Roda onderuit.

Vorm
Meer hoop mag Roda putten uit de gang van zaken in de huidige Eredivisie-jaargang. Na acht wedstrijden bezetten de Kerkradenaren een uitstekende achtste plaats, met drie punten voorsprong op de tegenstander van vanavond, FC Utrecht. Die bezetten met 9 punten de 11e plaats. In de competitie wachten de Domstedelingen alweer drie speelrondes op een overwinning. De uitwedstrijden tegen Excelsior en Willem II gingen verloren en thuis tegen SC Cambuur eindigde een heel spectaculaire wedstrijd in een 3-3 gelijkspel. De laatste tegenstander die onderuit ging tegen FC Utrecht was Vitesse, op 13 september. Toen werd het in de Galgenwaard 2-1. Daarna werd alleen ONS Sneek nog verslagen in het kader van de KNVB-beker.

In de Eredivisie wacht Roda JC echter nog langer op een overwinning dan FC Utrecht. De resultaten die in de tussentijd werden geboekt waren overigens niet al te zorgwekkend. Alleen het gelijkspel, thuis tegen SC Cambuur, was een teleurstelling. Daarvoor werd er verloren op bezoek bij FC Twente en werden Feyenoord en N.E.C. op een gelijkspel gehouden. Ondertussen werd er nog gewonnen van De Treffers in het kader van de KNVB-beker. Het wordt voor Roda dus weer tijd om punten te pakken.

Wedstrijdinformatie
In dat kader is het fijn dat trainer Darije Kalezic vanavond kan beschikken over een volledig fitte selectie. Iedereen is hersteld van eventuele kwaaltjes en ook Tomi Juric is fit teruggekeerd van zijn uitstapje met het Australische elftal. Dat houdt in dat Roda waarschijnlijk met dezelfde elf namen zal gaan aantreden als tegen SC Cambuur.

Bij FC Utrecht zijn er wel enkele personele problemen. Yassin Ayoub is allereerst door de club definitief geschorst. Bovendien is spits Rubio Rubin geblesseerd en ook spitsen Ruud Boymans en Jeff Hardeveld zullen nog niet mee kunnen spelen. De wedstrijd zal bovendien een eerste weerzien zijn met Timo Letschert, die begin vorig seizoen Roda met het nodige trammelant verliet.

Verwachte opstelling FC Utrecht: Ruiter – Klaber, Van der Maarel, Letschert, Conboy – Janssen, Strieder, Diemers, Ramselaar – Barazite, Haller.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Noor, Griffiths, Faik, Van Hyfte – Boakye, Juric.

De wedstrijd begint vanavond om 20:45 met het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis. De hele wedstrijd is live te volgen via ons Twitter-account: @RodaJClive.

Voorspellingen: 2-3 (Luc), 2-2 (Robbert), 2-1 (Sem), 1-1 (Jeroen)
In Utrecht is het altijd lastig voetballen en dus is de wedstrijd eveneens lastig te voorspellen. Het kan volgens de redactie werkelijk alle kanten op gaan, maar Robbert en Jeroen kiezen de veiligste weg en gaan voor een puntendeling. We weten in ieder geval wél zeker dat beide ploegen minstens een keer zullen scoren. Wanneer de voorspelling van Luc uitkomt hebben we tevens een bijzonder spectaculaire wedstrijd voor onze kiezen gekregen.

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.