Voorbeschouwing | Bezoek aan het Kasteel wederom kantelpunt?

Na de knappe en enigszins verrassende puntendeling thuis tegen AZ, staat Roda JC Kerkrade dit weekend weer een lastige opgave te wachten. Zondagmiddag wordt er afgetrapt in het fameuze Sparta Stadion ‘Het Kasteel’, waar de lokale voetbalclub de Limburgse formatie zal ontvangen.

Het is een van die wedstrijden die in een compleet andere context staat dan velen vooraf hadden gedacht. Sparta dendert op een flink tempo door in het linkerrijtje en kan daarmee worden gezien als dé verrassing van het huidige seizoen tot nu toe. Kan Roda diens defensie weer prima laten functioneren en zorgen voor weer een knappe en verrassende prestatie? Roda JC Live blikt als vanouds vooruit op de wedstrijd.

Kantelpunt
Wie terugdenkt aan de recente geschiedenis van Roda JC tegen de Spartanen, kan niet om de recentste ontmoeting in Rotterdam heen. Destijds nog in de Eerste Divisie draaide Sparta mee in de subtop van competitie, nadat het een jaar eerder ondanks een dramatisch seizoen in de kelder van het profvoetbal via de nacompetitie bijna wist te promoveren. Toen Roda JC op bezoek kwam was N.E.C. allang richting de titel aan het denderen en kwakkelde Roda JC in de subtop mee. Sparta bleek in deze ontmoeting drie klassen beter dan de Limburgse formatie, overklaste Roda JC op elke mogelijke wijze en wist niet minder dan zes keer het net te vinden. De door redacteur Sem Caelen tot ‘dieptepunt in de clubgeschiedenis’ benoemde dag leidde indirect tot het ontslag van trainer René Trost en kan worden omschreven als het kantelpunt in het seizoen van Roda JC. Een week later werd de in Rotterdam opgelopen schade qua doelsaldo rechtgetrokken met een niet mis te verstane 7-0 zege op Helmond Sport. Daarna bleven de resultaten weinig verheffend, maar bleek de ploeg uiteindelijk wel constant genoeg om de belangrijke top vijf te bereiken en uiteindelijk via de nacompetitie terug te kunnen keren in de Eredivisie. De geschiedenis tussen Roda en Sparta in de nacompetitie? Kunnen we ons nog wel herinneren, maar bewaren we voor de voorbeschouwing op de returnwedstrijd.

De speler: Loris Brogno
Het succes van de Spartanen van deze jaargang komt deels voort uit de buitengewoon sterk opererende voorhoede van de ploeg, die grotendeels hetzelfde is gebleven ten opzichte van het dominante kampioenschapsjaar in de Jupiler League. Een van de belangrijke schakels in deze voorhoede is Loris Brogno. De Waalse vleugelspits is een doorn in het oog gebleken voor menig verdediger en heeft dit seizoen al gezorgd voor zes doelpunten en twee assists. Brogno kwam in 2015 van het toentertijd bankroet verklaarde RAEC Mons; daarvoor kwam hij uit voor Oud-Heverlee Leuven Lommel United. Voor trainer Alex Pastoor is Brogno een absolute must-have, aangezien hij op beide flanken uit de voeten kan en in noodsituaties zelfs inzetbaar is als aanvallende middenvelder.

Vormverhoudingen
De vorm van Sparta fluctueert in de afgelopen weken behoorlijk. Dat staat los van het feit dat de huidige 9e plek op de ranglijst natuurlijk ruimschoots boven verwachting is. Wellicht dat de 3-2 nederlaag bij stadsgenoot Excelsior daardoor harder aankwam. Een week eerder werd subtopper sc Heerenveen immers nog overtuigend met 3-1 aan de kant geschoven en werden in de periode daarvoor gelijke spelen geboekt tegen jagende ploegen als Willem II en Heracles Almelo. Alex Pastoor, die in zeven duels als trainer slechts eenmaal won van Roda, hoopt zondag met zijn manschappen de vijfde overwinning van het seizoen te boeken.

De gasten uit Kerkrade zijn inmiddels vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Belangrijke kanttekening daarbij is dat slechts één van die vijf wedstrijden daadwerkelijk gewonnen werd, waardoor de club zich nog niet heeft kunnen ontdoen van de beruchte rode lantaarn. De concurrentie staat echter dichtbij in het drijfzand dat het rechterrijtje van de Eredivisie is. Dat het team van Yannis Anastasiou een punt overhield aan het thuisduel tegen AZ mag gezien de verhoudingen op de ranglijst best als een winstpunt beoordeeld worden.

Wedstrijdinformatie
Het is geen vloeken in de kerk dat Pastoor zijn back Dumfries er graag bij had gehad morgen, ware het niet dat de rechtsback geschorst is. Middenvelder Sanusi is nog niet hersteld van blessureleed en is ook morgen niet inzetbaar. Verder zal de coach de kerk in het midden laten en met dezelfde elf namen aan de aftrap verschijnen als vorige week, inclussief Eredivisie-fossiel Breuer in het hart van de defensie.

Vermoedelijke opstelling Sparta Rotterdam:
Kortsmit – Floranus, Breuer, Vriends, Van Drongelen – Dijkstra, Dougall, Spierings – Verhaar, El Azzouzi, Brogno.

Aan Roda-zijde kan de bingo-kaart met geblesseerden weer aardig gevuld worden. Naast de langdurig uitgeschakelden Jens van Son, Simon Church, Frederic Ananou en Dani Schahin (die richting een rentree bij het tweede elftal gaat) ontbreken ook Daniel de Silva (hersenschudding) en Tom van Hyfte (teen) op Het Kasteel. Weinig smaken dus voor Anastasiou, die vermoedelijk dan ook niet al te veel gaat veranderen ten opzichte van vorige week.

Vermoedelijke opstelling Roda JC:
Van Leer – Milec, Werker, Kum, Van Peppen – Gullón, Auassar – Rosheuvel, Ajagun, Boysen – Mytides.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 1-1 (Robbert), 3-1 (Luc), 1-0 (Sem).
Dat de wedstrijd op het Kasteel een lastige zal worden moge duidelijk zijn. Desondanks is een goed resultaat uiteraard niet uitgesloten, zo blijkt uit de voorspellingen op het Roda JC Live hoofdkwartier. Jeroen en Robbert hebben goede hoop dat de prima reeks van de afgelopen weken kan worden voortgezet middels een punt, terwijl Sem een kleine nederlaag voorziet. Luc heeft het minste vertrouwen in het zondagmiddagtreffen en voorziet drie tegendoelpunten.

Foto: Roda JC Live

Comments (6)

Comments are closed.