Voorbeschouwing | Cruciale topper in de Jupiler League

Morgenavond staat dan eindelijk dè kraker in de Jupiler League op het programma. Om 20:00 trappen de degradanten Roda JC Kerkrade aan N.E.C. af in het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC Live blikt vooruit op de cruciale wedstrijd in de achttiende speelronde van de Jupiler League.

N.E.C. Nijmegen
Voor de Nijmegenaren was de degradatie een zware klap. Al sinds het seizoen 1993/1994 speelde de club onafgebroken in de Eredivisie. Daarbij was het de eerste jaren even aanmodderen, maar vanaf het seizoen 1997/1998 eindigden ze tot vorig seizoen nog maar twee keer onder plaats 14. Twee keer eindigden ze zelfs op de vijfde positie.

De club ontstond in 1900 door een fusie tussen de clubs Nijmegen en Eendracht; vandaar de afkorting Nijmegen Eendracht Combinatie. Vanaf 1954/1955 speelt N.E.C. onafgebroken betaald voetbal en in 1967/1968 kwamen zij voor het eerst uit in de Eredivisie. Sindsdien zijn ze nog maar vijf keer gedegradeerd naar de Eerste Divisie en nooit duurde het verblijf daarin langer dan drie jaar.

Het vorige seizoen was alleszins een roerig seizoen voor de Goffertclub. Al na drie wedstrijden werd trainer Alex Pastoor de deur gewezen, na een slepende reeks met nederlagen, die al in het seizoen ervoor begonnen was. Toen eindigden de Nijmegenaren nog als 15de, maar onder nieuwe coach Anton Janssen bleek 17de het hoogst haalbare. Op de laatste speeldag werd directe degradatie ternauwernood afgewend door met 2-2 gelijk te spelen op bezoek bij Ajax; wie daardoor degradeerde, mag bekend zijn. Een week later ging het in de nacompetitie echter alsnog mis tegen Sparta Rotterdam, dat over twee duels veel te sterk bleek voor de Nijmegenaren (1-0 en 1-3).

Accommodatie
Reeds sinds 1945 speelt N.E.C. haar thuiswedstrijden in het Goffertstadion, dat plaats biedt aan 12.500 toeschouwers. Vroeger was dit echter anders; het grootste toeschouwersaantal dat ooit bereikt is in het stadion was 32.000, toen in 1968 N.E.C. tegen Ajax speelde. In de jaren ’90 liep de capaciteit van het stadion door veiligheidsmaatregelen flink terug; op een gegeven moment mochten er nog maar 5.000 personen binnen. Daarom werd het aan het eind van de eeuw vernieuwd en sinds 2000 speelt N.E.C. in haar huidige stadion, waar de club dit seizoen gemiddeld 9.000 toeschouwers mag verwelkomen.

Historie

Roda JC Kerkrade

N.E.C. Nijmegen

36

Gespeeld 36

23

Gewonnen 6
7 Gelijk

7

6 Verloren

23

69-28 (+41) Doelsaldo

28-69 (-41)

Als we naar de historie kijken, hoeft Roda JC zich geen enkele zorgen te maken over de wedstrijd van aanstaande vrijdag. Slechts zes keer hielden de Kerkradenaren geen enkel punt over aan het duel en dat gebeurde voor het laatst op 4 april 2008. Toen wonnen de Nijmegenaren onder het toeziend oog van 15.100 toeschouwers met 0-2 in het Parkstad Limburg Stadion. Een maandje later was N.E.C. wederom te sterk in Kerkrade, maar toen ging het om de play-offs om Europees voetbal – toen wonnen de rood-groenen met 0-1. Sindsdien wisten de Kerkradenaren telkens minimaal één punt in Kerkrade te houden.

Vorig jaar won Roda JC een duel met gigantische belangen in de strijd tegen degradatie met 3-1. Daarover, en over meer memorabele onderlinge ontmoetingen met N.E.C., leest u hier (klik!) meer!

Vorm
N.E.C. verkeert in aanloop naar het duel met Roda in een prima vorm. Het laatste verlies van de Nijmegenaren dateert alweer van 26 augustus, toen Jong PSV met 1-0 te sterk bleek op De Herdgang. De beloftenploegen liggen N.E.C. blijkbaar sowieso niet goed, want het laatste puntverlies was ook al tegen een talentenploeg en dan wel die van Ajax. Op 24 november hielden zij de koploper op een 1-1 gelijkspel. Voor de rest werden op het Kasteel nog twee punten verspeeld, toen Sparta de Nijmegenaren op 2-2 hield. Voor de rest werden alle wedstrijden in dit seizoen gewonnen, al lijkt het de laatste weken iets moeizamer te gaan dan in het begin van het seizoen. Tegen Achilles ’29 werd afgelopen weekend een 0-1 achterstand nog ruimschoots goed gemaakt (6-2), maar de overwinning bij SC Telstar was wel erg benauwd (0-1). Desondanks zal N.E.C., als koploper, met het volste vertrouwen naar het Parkstad Limburg Stadion afreizen.

Roda JC zal dat vertrouwen waarschijnlijk in iets mindere mate hebben. De laatste weken speelt de ploeg van René Trost uiterst moeizaam. Afgelopen weekend lieten de Kerkradenaren twee punten liggen in de Venlose Koel, tweeënhalve week eerder bleek Almere City ruim te sterk. Tussendoor werden De Graafschap en FC Oss met de grootst mogelijke moeite verslagen. Roda zal dus duidelijk uit een ander vaatje moeten tappen om de koploper in de Jupiler League op de knieën te kunnen krijgen. Bij winst komt Roda weer op gelijke hoogte met N.E.C. qua punten.

Wedstrijdinformatie
Bij Roda JC Kerkrade is voor het eerst dit seizoen iedereen inzetbaar. Anco Jansen is voldoende hersteld van zijn blessure om op de bank te kunnen starten en ook Martijn Monteyne en Nathan Rutjes keren terug in de selectie. Tevens waren er twijfels over de inzetbaarheid van Bart Biemans, maar hij kan gewoon meedoen.

Trainer Ruud Brood keert voor het eerst na zijn ontslag weer terug in het Parkstad Limburg Stadion, maar nu dus met zijn nieuwe club N.E.C. Daar keert Iraans international Alireza Jahanbakhsh terug van een schorsing, die hij opliep na het duel tegen Telstar. Dat gaat waarschijnlijk ten koste van Navarone Foor. Ook Tobias Haitz, Marcel Appiah, Kristian Émilsson en Paco van Moorsel ontbreken nog bij de Nijmegenaren. Wie niet zullen ontbreken, zijn de 1.000 supporters die meereizen. Daarmee is het uitvak uitverkocht.

Verwachte opstelling Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Ramos, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Höcher, Pluim, Paulissen – Demouge.

Verwachte opstelling N.E.C.: Smits – Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy – Daemen, Santos, Breinburg – Jahanbakhsh, Ars, Limbombe.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion staat onder leiding van de heer Nijhuis. Hij wordt geassisteerd door de heren Van de Ven en Schaap. Vierde official is de heer Berben.

Foto: Pro Shots

Comments are closed.