Voorbeschouwing | David tegen Goliath in de Kuip?

Zondag (16:45 uur) vervolgt Roda JC haar Eredivisie-campagne, nadat het eerder deze week op tamelijk kansloze wijze door PSV uit de KNVB Beker geknikkerd werd. De opdracht wordt er morgen echter niet makkelijker op; in Rotterdam wacht Feyenoord, dat met een 100%-score fier aan kop gaat in de competitie.

Roda JC: op zoek naar goals en punten
Nee, de Kerkradenaren hebben in de afgelopen dagen en weken niet bepaald getankt aan zelfvertrouwen. De 4-0 bekernederlaag in Eindhoven is het (voorlopige) sluitstuk van een serie waarbij de verliespartijen met de week groter zijn geworden; bij Go Ahead verloor de ploeg van Anastasiou immers met 2-0, een week later nam Heerenveen met een 0-3 score de punten mee naar Friesland, en in het Philips Stadion speelde landskampioen PSV een paar versnellingen hoger en een paar klasses beter. Het gevolg: Roda is nú al klaar in het bekertoernooi en heeft bovendien al vijf wedstrijden op rij niet meer het net gevonden. De uitgangspositie in de Eredivisie is natuurlijk ook niet je-van-het, met nog geen enkele zege en slechts drie punten uit zes wedstrijden. Het is echter ook zaak om te relativeren; met een op vijf plaatsen gewijzigde basisopstelling leek Roda vooraf al weinig waarde te hechten aan de bekerontmoeting met PSV, zeker gezien de prioriteit die de competitie geniet. In die competitie zijn na slechts zes speelrondes de verschillen bovendien klein; zo bevat de voorsprong van Heracles, dat de elfde plaats bezet, op Roda niet meer dan twee punten. Waar het scorend vermogen (3 goals, allen in de eerste twee wedstrijden) te wensen over laat, zijn er maar zeven Eredivisie-ploegen die meer dan Roda’s 9 tegentreffers incasseerden.

Feyenoord: dé te kloppen ploeg
Feyenoord daarentegen is een ploeg die wél in vorm is. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit. De manschappen van Giovanni van Bronckhorst rijgen momenteel de zeges aaneen, met in de vorige week knappe overwinningen op Manchester United (1-0) en PSV (0-1). Desalniettemin hadden de rood-witten donderdag in de KNVB Beker verrassend veel moeite met de bescheiden eerstedivisionist FC Oss, dat zich tot ver in de tweede helft kon meten met de op een flink aantal plekken gewijzigde Eredivisie-koploper. Nadat de Ossenaren de nodige kansen om zeep hadden geholpen, eindigde het duel alsnog in een duidelijke 4-1 voor de Rotterdammers en bleef de winning mood gehandhaafd. In Eredivisieverband bleek de Trots van Zuid vooralsnog niet te stuiten en met 18 punten uit 6 wedstrijden is er al een gaatje van 5 punten geslagen naar de achtervolgers PSV, Ajax en AZ. Tel daarbij de naderende terugkeer van Eljero Elia op, en dan mogen we stellen dat Feyenoord de zaken aardig op orde heeft. Na jaren van hoopgevende fases lijkt de Stadionclub eindelijk weer eens een zware kandidaat voor de landstitel.

Vorige editie: rollen omgedraaid

Invaller Maecky Ngombo brengt Roda JC op gelijke hoogte met Feyenoord in de Kuip. (Pro Shots)
Invaller Maecky Ngombo brengt Roda JC op gelijke hoogte met Feyenoord in de Kuip. (Pro Shots)

Frappant genoeg waren de rollen bij de vorige Feyenoord-Roda JC, op 21 februari j.l.,  min of meer omgedraaid. Nee mensen, een half jaar geleden stond Roda niet stijf bovenaan in de competitie, dat is niet de parallel die we hier schetsen. Feit is wel dat Feyenoord op dat moment een ploeg zonder vertrouwen was die zeven duels op rij verloren had, terwijl Roda met 8 punten uit de voorgaande vijf duels in blakende vorm uit de winterstop was gekomen. Uiteindelijk kwam er na een dikke 90 minuten een eindstand op het bord waar beide partijen content mee waren: 1-1 was gezien de spelverhouding een terechte uitslag. Dirk Kuyt scoorde namens de gastheren, waarna invaller Maecky Ngombo in de tweede helft z’n status als supersub verstevigde. In de slotseconde ontsnapte Roda aan een late zeperd, toen Eljero Elia van dichtbij snoeihard op het aluminium stuitte.

De speler: Jens Toornstra
Jens Toornstra is misschien wel de verpersoonlijking van het huidige Feyenoord; een mentaal sterke speler, die door extra arbeid net de extra procent kan brengen die nodig zijn, en bovendien in de afgelopen seizoenen telkens een fractie beter is gaan spelen. Toornstra’s veelzijdigheid maakt hem bovendien een aantrekkelijke speler voor iedere coach, aangezien hij naast vleugelaanvaller ook op verschillende posities op het middenveld uit de voeten kan. Met het aantrekken van Steven Berghuis, naast de al alwezige Eljero Elia en Bilal Basacikoglu, is de concurrentie op de vleugelposities moordend geworden. Voor Van Bronckhorst wordt het dan ook ongetwijfeld een lastige keuze wanneer Elia weer inzetbaar is.

Teamnieuws
Bij de Rotterdammers ontbreken al wekenlang dezelfde spelers. De keepers Kenneth Vermeer en Warner Hahn staan enkele maanden buitenspel met blessures, maar Brad Jones heeft inmiddels bewezen een meer dan waardige vervanger te zijn. Verder ontbreken Sven van Beek (voet) en Eljero Elia (schouder) nog in de wedstrijdselectie. De verwachting is dat Van Bronckhorst dezelfde elf namen opstelt als bij de vorige duels, waarbij het enige vraagteken is of Lucas Woudenberg of Terence Kongolo linksback speelt.
Verwachte opstelling Feyenoord: Jones – Karsdorp, Botteghin, Van der Heijden, Kongolo – El Ahmadi, Vilhena, Kuyt – Berghuis, Jørgensen, Toornstra.

FeyRod
Bij de editie in het vorige seizoen was De Kuip – eigenlijk zoals altijd – goed gevuld. (Roda JC Live)

Aan Roda-zijde zal er met enkele pionnen geschoven moeten worden. Yannis Anastasiou zag vorige week Abdul Ajagun en Chris Kum beide met tweemaal geel van het veld gestuurd worden en zij zijn dan ook geschorst voor het duel van zondag. Verder ontbreekt, zoals intussen gebruikelijk, Dani Schahin, wiens herstel nog zeker een aantal weken in beslag zal nemen. Ook Martin Milec en Jens van Son verkeren nog in de lappenmand. Voor de positie van Kum komen Roel Brouwers en Daryl Werker in aanmerking. Sterker nog, wij achten het aannemelijk dat Frederic Ananou in plaats van Nathan Rutjes de rechtsbackpositie zal innemen en dat Brouwers en Werker het centrum gaan vormen. Marcos Gullón is dan de meest waarschijnlijke vervanger van Ajagun als controleur; zo zou Ananou de veelvuldig naar binnen komende Toornstra kunnen coveren als verkapte derde centrumverdediger en kan Gullon de inschuivende Kuyt opvangen.
Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Ananou, Werker, Brouwers, Van Peppen – Gullón, Van Hyfte – Rosheuvel, Auassar, De Silva – Church.

Scheidsrechter van dienst is niemand minder dan Björn Kuipers. De elite-arbiter zal het duel in de Rotterdamse Kuip om 16:45 uur in gang zetten.

De Redactie Voorspelt
Voorspellingen: 3-0 (Jeroen), 1-1 (Luc), 4-1 (Sem), 1-1 (Robbert).

We hebben weer goed met onze geel-zwarte glazen bol lopen schudden en zoals gebruikelijk kwamen daar weer een bonte verzameling aan voorspellingen uit voort. Luc en Robbert hebben we na de door hun voorspelde 1-1 even langs de dopingcontrole gestuurd, maar daar kwam niets verontrustends uit voort. Vorig jaar werd het immers ook 1-1 in de Kuip! Jeroen en ondergetekende voorzien een nieuwe ruime nederlaag voor de geel-zwarten. Hebben zij het bij het rechte eind? Of verslaat David ook deze Goliath? We gaan het meemaken! Live wedstrijdverslag zoals altijd via www.twitter.com/rodajclive!

Comments (9)

Comments are closed.