Voorbeschouwing | Erop of eronder in Emmen

Morgenavond (19:45 uur) is het (eindelijk) zover. In de Emmense JenS Vesting neemt de plaatselijke FC het op tegen Roda JC, in het kader van de tweede ronde van de promotie/degradatie-play-offs. Daarmee breekt de fase van het seizoen aan waarin ieder doelpunt van onschatbare waarde kan zijn, maar waar ook iedere fout desastreuze gevolgen kan hebben. Roda JC Live blikt vooruit op de clash tussen de Drenten en de Limburgers.

De dag die je wist dat zou komen…
… is eindelijk hierrrrrr. Al wekenlang hebben FC Emmen en Roda JC vrijdag 22 mei in de agenda met rood omcirkeld staan. Doordat zowel de rood-witten als de geel-zwarten zich nog vóór het einde van de reguliere competitie verzekerd hadden van een plekje bij de eerste 5 op de eindrangschikking van de Jupiler League, wist men dat dit de dag zou zijn waarop de eerste tik uitgedeeld moest worden. Het leeft in Emmen en omstreken, dat moge duidelijk zijn. De JenS Vesting zal zo goed als uitverkocht zijn (inclusief uitvak!) en de in Drenthe wereldberoemde band Mooi Wark (u kent ze wel, bekend van de hits Bergie op, Bergie af en In de blote kont) zal voorafgaand aan het duel een live optreden verzorgen. U merkt het, na een afwezigheid van 12 jaar worden in het oosten van Drenthe alle registers opengetrokken om er een succesvolle play-off-campagne van te maken.

Historie
Morgen staan FC Emmen en Roda JC pas voor de vierde keer in hun historie tegenover elkaar en het is de tweede keer dat er op Emmens grondgebied gespeeld word. Die eerste ontmoeting in Drenthe werd op vrijdag 7 november 2014 afgewerkt en eindigde in een 2-3 zege voor de Kerkradenaren. De doelpunten werden verzorgd door Jansen (streep in de kruising), Plat (intikker) en Demouge (pegel van afstand). Het meest recente treffen tussen de beide ploegen, twee weken geleden in het Parkstad Limburg Stadion, herinneren we ons maar al te goed, want Roda delfde door met name een zwakke tweede helft met 1-3 het onderspit, waarbij de ‘eretreffer’ van Ard van Peppen pas in de slotminuut viel. Tel bij de hiervoor genoemde ontmoetingen de 4-0 bekerzege van Roda in december 1990 op, en het levert de volgende overall historische balans op:

Gespeeld: 3 | Winst Roda JC: 2 | Winst FC Emmen: 1 | Gelijkspel: 0 | Doelsaldo: 8-5 (in het voordeel van Roda).

Geen tijd voor speelgoedpistolen
Als we van FC Emmen-trainer Joop Gall iets niet verwachten, is het dat ‘ie zijn team drastisch gaat wijzigen. Lijkt ons immers niet zo nodig wanneer je team 16 van de mogelijke 21 punten heeft opgepikt in de laatste 7 competitiewedstrijden, inclusief een klinkende zege in Kerkrade. Desalniettemin zal de oefenmeester niet al te blij zijn dat Said Bakkati, Danny Menting en Omar Kavak het landelijke nieuws haalden door tijdens een autorit met een speelgoedpistool te zwaaien. De drie musketiers zullen naar verwachting morgen gewoon inzetbaar zijn. De kans is wel aanwezig dat de oefenmeester ten opzichte van dat laatste duel een mutatie doorvoert in zijn verdediging; Tim Siekman miste de wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion door een lichte blessure en werd destijds vervangen door Cendrino Misidjan. Vermoedelijk keert Siekman morgenavond op die positie terug in het basiselftal.

Keuzes voor Plum en Vrede
Ook bij Roda was het devies in de afgelopen weken om te bouwen aan een vast basiselftal en alleen wijzigingen door te voeren in het geval van schorsingen en/of blessures. Daarvan hebben de Limburgers er op het moment een aantal; Bart Biemans mist de wedstrijd in Emmen door een schorsing die hij opliep in de play-off-finale tegen Sparta in 2013. Mocht Guy Ramos, die een tijd lang uit de roulatie is geweest met een rugblessure, wedstrijdfit blijken, dan zal hij direct de plek van Biemans in het hart van de verdediging overnemen. Het trainersduo Plum/Vrede mist nog een aantal spelers; Johan Plat en Brian Jacobs zullen dit seizoen niet meer in actie komen, Crescendo van Berkel kampt ook nog met een kwetsuur en datzelfde geldt voor Frank Demouge; zij trainden deze week ook niet mee, en van Demouge is bekend dat hij alleen middels een injectie inzetbaar is. Deze mogelijkheid zal echter morgenavond nog niet aangegrepen worden, lijkt het. Voor de spitspositie zal er daardoor een keuze gemaakt moeten worden tussen Danny Schreurs en Anco Jansen.

Vermoedelijke opstellingen
FC Emmen: Meerits – Bakkati, Seip, Luis Pedro, Siekman – Olijve, Vossebelt, Bannink – Deul, Bergkamp, Peters

Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Ramos, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Schreurs/Jansen, Höcher.
Bank Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Werker – Rutjes – Jansen/Schreurs, Lagouireh, Cicilia

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot. De mannen met de vlaggen heten Geutjes en Hoekstra. Vierde official Martin Pérez completeert het arbitraal kwartet. Het duel begint om 19:45 uur. De returnwedstrijd vind komende maandag (14:30 uur) plaats in het Parkstad Limburg Stadion.

De redactie voorspelt
1-1 (Sem), 2-2 (Jeroen), 2-1 (Luc), 1-2 (Robbert)
Ook in de play-offs presenteren we jullie een Jack van Gelder-achtige “Zeg het maar, jongens!”. Nou, bij deze. 1x thuiswinst, 2x gelijkspel, 1x uitwinst. Juist, u kunt er he-le-maal niets mee. Zit er dan wel een diepere boodschap in deze voorspellingen opgesloten? Natuurlijk wel! We zouden Roda JC Live niet zijn als het niet zo was. Zo kunnen we hieruit opmaken dat we een close call verwachten, want geen enkele redacteur voorziet een duidelijke zege voor één van beide ploegen. Tevens zien we allemaal Roda een uitdoelpunt maken, en die zijn belangrijk in een knockoutfase aangezien ze dubbel tellen bij een gelijk oveall-resultaat. Er is wat ons betreft dus perspectief op een resultaat, maar we moeten niet raar staan opkijken wanneer we met een domper terugkeren uit Emmen. Gas geven, Koempels!

Roda JC Live zal het duel vanuit zowel het stadion als de thuisredactie coveren. Voor een live wedstrijdverslag kunt u zoals altijd terecht op ons Twitteraccount @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive.

Header: Pro Shots

Comments (1)

  1. “Erop of eronder”?
    ‘Ernaast’ mag van mij ook nog; zelfs liever dan eronder.

Comments are closed.