Voorbeschouwing | Geen rust voor Roda: punten nodig in de Hofstad

Roda JC Kerkrade gaat zaterdagavond na ruim 2,5 jaar weer op bezoek bij ADO Den Haag. Daar wacht een belangrijke wedstrijd in de strijd om de laatste nacompetitieplek: bij winst wordt het gat met die zo gevreesde zestiende plaats zeven punten. Roda JC Live blikt vooruit op het duel in de Hofstad.

Vorm
Tussen alle strubbelingen met de nieuwe clubeigenaar Hui Wang door, voetbalt ADO Den Haag ook nog door en dat doen ze de laatste weken bovendien best aardig. Afgelopen weekend werd Feyenoord in de Rotterdamse Kuip knap met 0-2 verslagen, waarbij de Hagenezen vooral een dodelijke effectiviteit aan de dag wisten te leggen. Juist die effectiviteit was iets dat Roda opbrak, toen het drie dagen later in de beker dezelfde tegenstander trof. Toen ging Roda, zoals u zich ongetwijfeld nog kan herinneren, met 0-1 onderuit, doordat Feyenoord één van de spaarzame kansen wist te benutten. Ook de Kerkradenaren kregen kansen, maar verzuimden een keer of drie ook daadwerkelijk een doelpunt te scoren.

Buiten die nederlaag kan Roda echter vertrouwen putten uit de reeks die de Kerkraden nu neerzetten. Na de winterstop werd in de Eredivisie alleen de eerste wedstrijd verloren, thuis tegen AZ, en ook dat was een onnodige nederlaag. Daarna werden achtereenvolgens concurrent Excelsior en subtopper FC Utrecht verslagen, waarna Ajax in blessuretijd op 2-2 werd gehouden. Met dat resultaat mochten de Amsterdammers overigens blijer zijn dan de Kerkradenaren, die meer aanspraak maakten op de volle mep.

De Hofstedelingen hebben de competitie minder rooskleurig hervat. De knappe overwinning bij Feyenoord was het vervolg op een redelijk schandalige 3-1 nederlaag op De Vijverberg bij de hekkensluiter De Graafschap. Daarvoor werd juist een andere degradatieconcurrent, SC Cambuur, knap met 2-1 verslagen. De thuisnederlaag tegen Ajax was niet onverwacht, maar ook niet nodig.

Beide ploegen zullen dus met vertrouwen de wedstrijd ingaan, al is Roda in het nadeel door de korte rustperiode die de Kerkradenaren hebben gehad na de slopende bekerwedstrijd tegen Feyenoord.

Eerdere ontmoetingen
Aan de laatste ontmoeting in Den Haag zal Roda in ieder geval goede herinneringen overgehouden hebben. Het seizoen, waarin Roda uiteindelijk zou degraderen, was vier wedstrijden onderweg en voor de vijfde pot mocht Roda, met vier punten op zak, afreizen naar de bestuurlijke hoofdstad van het land. Daar bleken de Kerkradenaren de touwtjes strak in handen te hebben, want ADO werd in het eigen Kyocera Stadion met 0-4 afgedroogd. Opvallend was dat drie van de vier doelpunten vielen uit standaardsituaties, maar het maakte de knappe prestatie van Roda er niet minder op, te meer omdat ADO er in die wedstrijd absoluut niet aan te pas kwam.

Van dat elftal was weinig meer over toen Roda, na een jaartje Jupiler League, ADO dit seizoen weer mocht ontvangen in het Parkstad Limburg Stadion. Al snel werd een doelpunt van Tomi Juric afgekeurd wegens een overtreding maar niet veel later was het alsnog raak door Tom van Hyfte. Daarna verzuimde Roda echter door te drukken en vlak voor rust bewees ADO-spits Mike Havenaar dat hij een waar neusje voor de goal heeft, door de eerste echte mogelijkheid voor de Hagenezen binnen te tikken. In de tweede helft wisten beide teams geen vuist meer te maken, waardoor een gelijkspel een terechte afspiegeling was.

In totaal ging Roda 29 keer op bezoek bij ADO Den Haag in de Eredivisie. 16 keer mocht Roda minstens één punt mee naar huis nemen, waarvan 9 keer alle drie. 13 keer wist ADO de punten in Den Haag te houden. Opvallend genoeg was de laatste keer dat de Hagenezen in de Eredivisie van Roda in Den Haag wisten te winnen op woensdag 25 februari, jawel, 2004. Pak ‘m beet 12 jaar geleden dus. Daarna werd het nog 4x gelijk en wist Roda nog 5x te winnen.

Verwachte opstellingen
Bij ADO keert Eduard Duplan terug aan de linkerkant na een schorsing. Voor de rest blijven de gebruikelijke namen staan. Ook bij Roda JC wordt er één wijziging verwacht: Mike van Duinen begint tegen zijn oude club waarschijnlijk voor het eerst in de basis, wat hoogstwaarschijnlijk ten koste zal gaan van Kristoffer Peterson.

Verwachte opstelling ADO Den Haag: Hansen – Zuiverloon, Wormgoor, Beugelsdijk, Meijers – Jansen, Derijck, Bakker – Schaken, Havenaar, Duplan.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Inceman, Gullon, Van Hyfte, Zhukov – Van Duinen, Peterson.

De wedstrijd staat onder leiding van de heer Mulder. De aftrap in Den Haag is om 18:30 en de wedstrijd zal vooraf worden gegaan door een minuut stilte, vanwege het overlijden van oud-aandeelhouder en RvC-lid van ADO, Paul Beyersbergen.

Foto: Roda JC Live

Comments (22)

Comments are closed.