Voorbeschouwing | Hekkensluiter Roda snakt naar eerste driepunter

Vandaag (19:45 uur) speelt Roda JC Kerkrade in de achtste speelronde van de huidige Eredivisiejaargang een thuiswedstrijd tegen N.E.C. Op basis van de ranglijst een bijzonder belangrijke wedstrijd voor beide ploegen, aangezien het verschil slechts drie punten en drie  plekken bedraagt. N.E.C. heeft een bijzonder roerige periode achter de rug op bestuurlijk vlak en moet zijn draai nog vinden in de Eredivisie. Een prima gelegenheid voor Roda JC om de eerste seizoenszege te pakken, zou je zeggen. Roda JC Live blikt vooruit op de aanstaande kelderclash, met bijzondere aandacht voor de excentrieke trainer van de bezoekende ploeg uit Gelderland.

Einde samenwerking Futuralis
De afgelopen twee seizoenen baarde N.E.C. opzien door diens samenwerking met Futuralis Football Consultancy (FFC), een adviesbureau dat de Nijmeegse club bijstond bij het voeren van het transferbeleid. De club wist samen met het bedrijf een recordseizoen in de Eerste Divisie en een uitstekend volgend seizoen in de Eredivisie bij elkaar te voetballen, maar om de interne gang van zaken kwam veel negatieve publiciteit naar buiten. Zo zou Futuralis eveneens een belangrijk aandeel hebben aan het laten vertrekken van Navarone Foor naar aartsrivaal Vitesse en het recentelijk aantrekken van veel onbekende spelers, waarvan de voetballende kwaliteiten ronduit twijfelachtig kunnen worden genoemd. Supporters wijten de tot nu toe matige huidige jaargang van N.E.C. mede aan de chaotische interne situatie die de afgelopen maanden ontstond, toen geluiden naar buiten kwamen dat de relatie tussen N.E.C. en Futuralis toch minder robuust leek te zijn dan eerder werd gedacht. Naar aanleiding van alle negatieve publiciteit heeft Futuralis uiteindelijk besloten om de samenwerking te beëindigen, aldus FCUpdate.nl (28 september 2016). De sportieve toekomst is, mede door een vacature op de technisch afdeling, in Nijmegen ongewis. Een seizoen in de kelder van de Eredivisie, met een op zijn minst spannende strijd tegen degradatie, is verre van uitgesloten.

Peter Hyballa: vreemde eend in de bijt der trainers?
Een positieve highlight binnen N.E.C. is de nieuwe, tot afgelopen zomer in Nederland nog volstrekt onbekende, Duitse trainer Peter Hyballa. Hoewel afkomstig uit het nabij Winterswijk gelegen Bocholt (niet te verwarren met het Limburgse Bocholtz), begon zijn trainerscarrière bij het lokale B.V. Borussia Bocholt, alvorens via een hoop jeugdelftallen in het westen van Duitsland en het hoofdtrainerschap van de traditieclubs TSV Alemannia Aachen en SK Sturm Graz uit te komen. Via enkele functies bij Bayer Leverkusen tekende Hyballa in 2016 vervolgens voor zijn eerste Nederlandse hoofdtrainerscontract. Het huidige contract van Hyballa loopt nog tot medio 2018. In Nederland baarde hij tot nu toe opzien met zijn typisch Duitse manier van coachen langs het veld: met veel energie, passie en verbale ondersteuning probeert hij de twaalfde man te zijn van het Nijmeegse vreemdelingenlegioen. Hij gelooft heilig in aanvallend voetbal, maar dat hij zijn visie nog iets moet bijstellen aan het Nederlandse voetballandschap bleek na het razendsnelle wegblazen van zijn team tegen landskampioen PSV Eindhoven.

Hyballa als toematig trainer van Alemannia Aachen. (Alemannia Aachen)
Hyballa als toematig trainer van Alemannia Aachen. (Alemannia Aachen)

Series achtervolgen strompelend Roda
De parallellen met Roda zijn dan ook helder; ook bij de Limburgers is het op het moment verre van rustig, wat hoofdzakelijk te wijten valt aan de tegenvallende prestaties van het vlaggenschip van de Koempelclub. De kritiek op met name technisch directeur Ton Caanen en diens scoutingsbeleid zwelde in de afgelopen dagen en weken nogmaals aan, terwijl hoofdcoach Yannis Anastasiou, die zijn elftal bepaald nog niet naar wens heeft zien spelen, rust blijft prediken. Er is echter maar één recept dat de Kerkraadse wonden kan helen, en dat is een onvervalste driepunter. De cijfers liegen er immers niet om: na de zege van PEC Zwolle op ADO gisteren zijn de Limburgers afgezakt naar de 18de en laatste positie op de ranglijst. Bovendien werd er na de 2-2 tegen Ajax in de tweede speelronde in de afgelopen zes duels welgeteld 0 keer gescoord, een historisch slechte serie voor de geel-zwarten. Over slechte series gesproken: het is inmiddels acht maanden geleden sinds Roda’s meest recente thuiszege, die het op 28 januari jongstleden boekte tegen FC Utrecht (1-0, doelpunt Ngombo). Nadien volgden 9 thuisduels waarvan er maar liefst 7 werden verloren en 2 gelijk werden gespeeld. Ter illustratie; de vorige carnaval is dichterbij dan Roda’s meest recente thuiszege. En van die carnaval kunt u zich waarschijnlijk nog maar weinig herinneren, welke reden dat ook moge hebben.

Teaminfo | Roda opnieuw zonder defensieve sterkhouder
Anastasiou ziet een tweetal spelers terugkeren in zijn wedstrijdselectie; Christian Kum en Abdul Ajagun hebben immers hun duel schorsing uitgezeten, naar aanleiding van hun rode kaarten in het vorige thuisduel, tegen sc Heerenveen (0-3). Zij zullen dan ook weer hun opwachting maken vanaf de aftrap. Dat geldt niet voor spits Simon Church, die tegen Feyenoord geblesseerd uitviel, en ook niet voor Frederic Ananou, die zich in de eerste weken positief onderscheidde in de verdediging maar vorige week ook al ontbak vanwege een blessure. De langdurig geblesseerden Dani Schahin en Jens van Son zijn er vanzelfsprekend ook niet bij, en ook voor Martin Milec lijkt de ontmoeting in het Parkstad Limburg Stadion nog te vroeg te komen. De terugkeer van Kum gaat naar verwachting ten koste van de vorige week opnieuw tegenvallende Roel Brouwers, terwijl Ajagun op het middenveld normaal gesproken de plaats van Marcos Gullón gaat innemen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Rutjes, Kum, Werker, Van Peppen – Ajagun, Van Hyfte – Noor, Auassar, Paulissen – Rosheuvel.

Teaminfo | N.EC. houdt wijzigingen bepekt
Na de behoorlijk kleurloze 0-0 in eigen huis tegen Willem II is het de vraag of men aan N.E.C.-zijde blijft zoeken met de personele bezetting, of dat Hyballa besluit met dezelfde elf te blijven werken; het lijkt vooralsnog die tweede optie te worden. Dat zou betekenen dat (voormalig) dribbelkoning Quincy Owusu-Abeyie op de bank plaats zou moeten nemen, en dat de Nijmegenaren met negen verschillende nationaliteiten binnen de lijnen het duel zullen aanvangen.

Vermoedelijke opstelling N.E.C.: Delle – Dyrestam, Golla, Dumic, Formtischow – Breinburg, Bikel, Von Haacke – Awoniyi, Mayi, Ofosu.

Het duel word geleid door Kevin Blom. Hij zal de wedstrijd, die zoals altijd live te volgen is via www.twitter.com/rodajclive, om 19:45 uur op gang fluiten.

Comments (7)

Comments are closed.