Voorbeschouwing | Helmond won dit seizoen nog geen uitduel

Zondag zal Roda JC Kerkrade haar uiterste best moeten doen om de deceptie van paasmaandag tegen Sparta enigszins weg te spoelen. Dit zal dan moeten gebeuren in het eigen Parkstad Limburg Stadion, waar Helmond Sport op bezoek komt. Roda JC Live blikt vooruit op het het duel tegen de laagvlieger.

Helmond Sport – een stukje geschiedenis
Helmond Sport zag het levenslicht op 27 juli 1967, toen de proftak van Helmondia ’55 zich onder die naam afscheidde van de club. De club begon haar eerste seizoen in de, toen nog bestaande, Tweede Divisie, en dat bleek een succes. Onmiddellijk werd de tweede plaats behaald en daarmee promotie naar de Eerste Divisie afgedwongen.

Daar verbleef de club sindsdien, op twee seizoenen na. Van 1982 tot 1984 werd er Eredivisie gespeeld door de Kattenmeppers. In 1982 werd namelijk uit het niets het kampioenschap behaald, nadat men daarvoor jarenlang een vaste waarde onderin de Eerste Divisie was. Dat werd Helmond na de degradatie ook weer, tot ongeveer de eeuwwisseling.

Sindsdien is Helmond – op een negatieve uitschieter na – juist een redelijk stabiele subtopper in de Jupiler League. In de laatste twaalf seizoenen eindigden de Brabanders slechts eenmaal niet in de top 10 en zes maal werd de top 5 bereikt.

Helmond Sport – het seizoen 2014/2015
Gezien die resultaten in de afgelopen seizoenen, gecombineerd met de uitgesproken ambitie om nu eindelijk eens promotie naar de Eredivisie te bewerkstelligen, is het huidige seizoen een groot fiasco voor Helmond. De club bivakkeert vijf speelrondes voor het einde op de achttiende plaats in de Jupiler League en won dit seizoen slechts zeven keer.

Wanneer men de relatief lage begroting erbij betrekt (2,25 miljoen euro), is de stand op de ranglijst te verklaren, maar desondanks had men in Helmond op meer gerekend onder trainer Jan van Dijk. Pijnlijk voor de Brabanders was vooral de 1-5-nederlaag tegen FC Den Bosch.

In uitwedstrijden wil het al helemaal niet vlotten voor de Helmonders. In zestien uitwedstrijden kwam de club slechts dertien maal tot scoren en werd er nog nooit gewonnen. Daarmee is de club het enige team in de Jupiler League dat nog nooit op vreemde bodem drie punten pakte in dit seizoen.

Historie

Roda JC Kerkrade Helmond Sport
5 Gespeeld 5
3 Gewonnen 0
2 Gelijk 2
0 Verloren 3
9 – 5 (+ 4) Doelsaldo 5 – 9 (- 4)

Helmond Sport en Roda hebben elkaar al een hele tijd niet getroffen in Kerkrade. Het is bovendien de eerste keer dat Helmond op bezoek komt in het Parkstad Limburg Stadion. De laatste officiële ontmoeting in Kerkrade dateert alweer van 2 oktober 1983. Toen won Roda JC op Sportpark Kaalheide met 2-1, terwijl een seizoen eerder Roda op Kaalheide met 3-1 zegevierde. Dit zijn de enige twee ontmoetingen in Kerkrade in de Eredivisie.

De laatste ontmoeting in de Eerste Divisie in Kerkrade dateert alweer van 3 maart 1973. Toen werd het op Kaalheide 1-1. Helmond is nog steeds op zoek naar haar eerste zege ooit in Kerkrade. Saillant detail is dat ze wel altijd een doelpunt maakten op bezoek bij Roda. We zijn benieuwd of de geschiedenis zich ruim 30 jaar later herhaalt.

Eerder dit seizoen…
Roda boekte eerder dit seizoen een uiterst moeizame zege op Helmond Sport. In het Lavans Stadion – De Braak eindigde de wedstrijd tussen de beide clubs in 1-2. Roda begon sterk aan de wedstrijd, maar na een kwartier kreeg Helmond de overhand. Via een penalty wisten de gastheren op 1-0 te komen, maar door een frommelgoal van Wiljan Pluim en een kopbal van Rigino Cicilia wisten de Kerkradenaren alsnog drie punten uit het vuur te slepen. Ondertussen miste Frank Demouge ook nog een pingel.

Vorm
Helmond Sport is het paasweekend uitstekend doorgekomen. Op vrijdag werd een knappe overwinning geboekt op De Graafschap en op maandag werd Almere City verslagen. Beide wedstrijden werden weliswaar met het minimale verschil van één doelpunt gewonnen, maar de drie punten tellen en in dat kader zullen de Helmondenaren met veel vertrouwen naar Kerkrade afreizen. Op wonderlijke deelname aan de play-offs hoeft de club echter niet meer te rekenen. Dit waren namelijk de eerste twee gewonnen wedstrijden in de vierde periode.

Niemand begrijpt eigenlijk bij Roda hoe het met de vorm zit. Waar er na Achilles ’29 en FC Den Bosch goede hoop was op het neerzetten van een serie, werd bij Sparta de grootste wanprestatie van het seizoen geleverd. Met 6-0 gingen de Kerkradenaren ten onder op Het Kasteel. Onbegrijpelijk, aangezien in dezelfde samenstelling drie dagen eerder nog met 3-0 werd gewonnen van Achilles ’29. Het is dus maar weer afwachten hoe het team zich zondag presenteert.

Wedstrijdinformatie
Guy Ramos, Johan Plat en Brian Jacobs, alsmede derde doelman Yannick Derix, zijn langdurig geblesseerd en behoren daardoor niet bij de wedstrijdselectie. Henk Dijkhuizen is eveneens afwezig; hij verzamelde een hoop gele kaarten en moet daardoor een wedstrijd toekijken vanaf de tribune. Tenslotte ontbreekt Raymond Gyasi vanwege interlandverplichtingen met Jong Ghana. Rick Plum kondigde aan wijzigingen door te voeren aan het elftal, het is op dit moment echter nog veelal gissen aan wat voor wijzigingen er moet worden gedacht. Alles bij elkaar opgeteld ziet de vermoedelijke 4-4-2 opstelling van Roda JC er als volgt uit:

Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen – Faik, Höcher, Van Hyfte, Paulissen – Jansen, Schreurs.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-0 (Jeroen), 4-0 (Luc), 2-1 (Sem), 2-0 (Robbert).
Het eerstvolgende duel tegen de laagvliegers van Helmond Sport mag op papier geen probleem zijn voor de Kerkradenaren. Dat is echter iets wat we vaker hebben geroepen dit seizoen, dus het is niet heel gek dat de meeste redactieleden voorzichtig zijn met hun voorspellingen: een gematigde zege tegen de Oost-Brabanders is waar we het waarschijnlijk mee moeten doen. Niet dat iemand daar over zal klagen, natuurlijk. In deze fase van het seizoen telt elk punt voor twee – ook in het kader van het terugkrijgen van het vertrouwen in de aanloop naar de nacompetitie.

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

  1. “Helmond won dit seizoen nog geen uitduel.”

    en dan ’n uitduel tegen Roda …
    OH OOOW!

Comments are closed.