Voorbeschouwing | Het kan eigenlijk alleen nog maar beter gaan

Morgen (zondagmiddag) gaat Roda JC de competitie weer hervatten na een interlandweekend. Dat Roda JC snakt naar een overwinning, is voor iedereen wel duidelijk. De onrust onder fans nam de afgelopen weken toe en ook binnenkamers zijn er maatregelen genomen door het aanstellen van technisch adviseur Sef Vergoossen. Excelsior Rotterdam zou de tegenstander moeten zijn waartegen Roda JC haar eerste overwinning van het seizoen gaat boeken. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd waarin Roda JC zal vechten om de aansluiting met andere clubs op de ranglijst niet te verliezen.

Van degradatiekandidaat naar middenmoter
Afgelopen seizoenen was Excelsior Rotterdam een ploeg die steeds vocht tegen degradatie. Door de beperkte financiële middelen en niet al te grote achterban bleef het een club die steeds terug te vinden was in het rechterrijtje. Voor eindnoteringen aan de bovenkant van het rechterrijtje moet men al terug naar de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ook voor het huidige seizoen waren de verwachtingen van veel critici over Excelsior weer niet al te hoog. Veel sterkhouders van het elftal van vorig jaar, dat nipt handhaving, zijn immers vertrokken. Zo vertrok Tom van Weert naar FC Groningen, Adil Auassar naar ons eigen Kerkrade en Darryl van Mieghem en Brandley Kuwas naar Heracles Almelo. Deze verwachtingen waren, zoals zo vaak in de Eredivisie, niet juist. De vaderlandse competitie bleek wederom een aardige loterij te zijn in de eerste weken en Excelsior had een van de sterkste competitiestarts uit de clubgeschiedenis. Er werd gestart met drie overwinningen uit vijf wedstrijden. Er werd gewonnen van FC Groningen, Heracles Almelo en FC Twente, waardoor mocht worden gedroomd van een seizoen zonder degradatiezorgen.

Terug met beide voeten op de grond
Aan alle goede en slechte reeksen komt vaak op een onverwacht een einde. Zo ook bij Excelsior. Na de meer dan uitstekende start kwam de klad in de resultaten van de ploeg van trainer Van der Gaag. Er werden ondertussen al 15 tegentreffers geïncasseerd door de Kralingers. De zorgen om verder weg te zakken zijn daarmee dus ook weer in een klap terug. De Rotterdammers hebben pas 10 punten bij elkaar geschraapt gedurende de eerste 8 wedstrijden van dit seizoen. De oplettende lezer heeft al geconstateerd dat er in de laatste drie wedstrijden dus maar één puntje bij is gekomen. Hierdoor is de druk om te presteren wellicht net zo hoog als bij ons eigen team. Excelsior zal er dus op gebrand zijn om komend weekend een goed resultaat neer te zetten voor haar eigen publiek, zeker vanwege de positie van de tegenstander.

Die tegenstander is ons eigen Roda JC Kerkrade, en deze club bevindt zich momenteel redelijk afgetekend terug op de laatste plaats van de ranglijst. Het is de slechtste competitiestart uit de geschiedenis: Roda wist al zes Eredivisie-wedstrijden niet meer te scoren en stond in het gehele seizoen nog helemaal niet (!) op voorsprong. Morgen is het dus zaak dat er gewonnen wordt. In de interlandperiode is Sef Vergoossen, die ook in Rotterdam aanwezig zal zijn, aangetrokken als adviseur en heeft trainer Yannis Anastasiou twee weken de tijd gehad om zijn manschappen perfect voor te bereiden op het treffen met Excelsior. Vergoossen en hij hebben al gepraat over hoe de crisis bezworen dient te worden. Dat wordt nog een hele opgave.

Het weerzien van bekende
In Kerkrade was het afgelopen zomer een behoorlijk een komen en gaan van spelers, maar ook in Rotterdam waren er grote wijzigingen in de selectie. Zo werden er twaalf nieuwe spelers aangetrokken, waaronder een aantal oudbekenden van Roda JC. Hicham Faik en Mike van Duinen speelden vorig seizoen nog in de geel-zwarte kleuren, maar zijn dit seizoen gehuld in het rood-zwart. Bekenden van iets langer geleden zijn Filip Kurto en Anouar Hadouir. Kurto, drager van het degradatiespook, kwam vorig seizoen naar Rotterdam. Hij was de jaren daarvoor met Roda JC en FC Dordrecht gedegradeerd naar de Jupiler League, maar verkaste steeds. Omgedraaid is voor de Rotterdammers Adil Auassar een bekende voor veel fans van Excelsior. De middenvelder die nu voor Roda JC uitkomt, speelde hiervoor drie jaar voor Excelsior en kwam daar tot bijna 100 duels. Voor de spelers die de omgekeerde weg beliepen is het aantal wedstrijden dat ze in Rotterdamse dienst speelden nog niet erg hoog. Mike van Duinen kwam nog helemaal niet in actie door een blessure. Faik speelde vier keer mee, waarin hij 1 keer wist te scoren en Kurto mocht vorig seizoen elf keer onder de lat verschijnen. Dit seizoen is hij nog niet voorgekomen in de plannen van trainer Mitchell van der Gaag.

21 keer eerder stond deze wedstrijd op het programma, Van deze ontmoetingen vonden er 15 plaats in het kader van de Eredivisie. 5 keer wist Excelsior de punten thuis te houden, 2 keer werd het gelijk. Na de overige acht ontmoetingen gingen de drie punten mee in de bus naar Kerkrade, waardoor de statistieken licht in het voordeel van Roda JC zijn. Zo was het ook vorig jaar, toen Roda medio januari haar eerste overwinning in 13 wedstrijden wist te boeken. Een rake vrije trap van, jawel, Hicham Faik betekende de enige treffer van de wedstrijd. Het valt te hopen dat dat zondagmiddag niet zo zal zijn. De laatste thuisoverwinning van Excelsior tegen Roda dateert uit 2012, toen de Kralingers met 2-1 zegevierden. Tussendoor speelden de beide ploegen nog twee keer in Kerkrade. Opvallend genoeg betekende dat twee keer een winst voor de bezoekers: 1-4 in het kader van de KNVB-beker en afgelopen seizoen 1-2 in Eredivisie-verband.

Wedstrijdinformatie
Bij de gastheren uit Rotterdam ontbreken nog drie spelers. Danilo Pantic is geschorst, Alessandro Damen en Arghus Bordignon zijn geblesseerd. Oud-Roda JC’er Mike van Duinen is wel weer fit. Hij lijkt de enige gegadigde om Pantic te vervangen, en mag daarom bij zijn eerste minuten voor de Rotterdammers meteen in de basis beginnen.

Verwachte opstelling Excelsior: Muyters – Karami, Mattheij, Drost, Kuipers – Koolwijk, Vermeulen, Bruins – Fredy, Van Duinen, Ondaan.

In Kerkrade loopt de ziekenboeg beetje bij beetje vol. Dani Schahin, Martin Milec en Jens van Son zijn al tijden geblesseerd en ook Frederic Ananou staat al even aan de kant. Bij het rijtje langdurig geblesseerden heeft ook spits Simon Church zich gevoegd. Hij staat drie maanden buitenspel en dat betekent dat Nestoras Mytides tot aan de winterstop eerste spits zal zijn. Ook buiten dat is er weinig keuze voor Yannis Anastasiou in de opstelling, zeker nu centrale verdediger Roel Brouwers de voetbalschoenen aan de wilgen heeft gehangen. Het ligt dan ook voor de hand dat de Griek dezelfde elf namen het veld in zal sturen als twee weken geleden.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Rutjes, Kum, Werker, Van Peppen – Gullón, Van Hyfte, Noor – Auassar, Mytides, Paulissen.

Voorspellingen: 1-0 (Jeroen), 2-2 (Sem), 1-1 (Luc), 1-1 (Robbert).
Nee, veel vertrouwen heeft de redactie niet meer overgehouden na de bar slechte maand september. Ondanks het gigantische belang van de wedstrijd op het pittoreske Woudestein ziet geen van de vier mannen Roda met een overwinning vertrekken uit Rotterdam. Wel is er goede hoop op een punt: drie keer is er een gelijkspel voorspeld. Misschien nog wel belangrijker is dat ook bij alle drie deze gelijke spelen gescoord zou worden door de Kerkradenaren. Alleen Jeroen ziet de huidige misère verder voortduren: geen doelpunt, en geen punt.

Foto: Roda JC Live

Comments (10)

Comments are closed.