Voorbeschouwing | Hoge noorden treft diepe zuiden in Kerkrade

Vandaag (16:45 uur) vervolgt Roda JC Kerkrade de Eredivisiecyclus met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Voor de geel-zwarten is het één van de laatste kansen om vóór de winterstop nog eens punten te pakken, terwijl Groningen graag haar plaats in de subtop wil vasthouden. Roda JC Live blikt vooruit op het duel.

Het is alweer de 36e keer dat de beide provincieclubs in Kerkrade op elkaar stuiten. De balans slaat hierbij duidelijk door in het voordeel van de Trots van het Zuiden, want zij hield 22 keer de punten in eigen huis. 7 keer werden de punten gedeeld en 6 maal ging de overwinning naar de Trots van het Noorden. Daarmee is FC Groningen een tegenstander waartegen Roda één van haar beste thuisbalansen heeft, maar dat zegt natuurlijk weinig over de situatie in het heden. Relevanter zijn de laatste onderlinge duels; op 27 april 2014 vochten de Koempels tegen degradatie toen Groningen op de voorlaatste speeldag op bezoek kwam. Een bijzonder fel Roda kwam destijds nog vroeg op voorsprong (eigen doelpunt Hateboer, 3e minuut), maar zag Groningen in de eerste fase van de tweede helft langszij komen via goals van Zivkovic (54e minuut) en Kostic (60e minuut). In het tumultueuze duel kreeg Groningen-captain Kieftenbeld ook nog rood, maar bleef de 1-2 op het scorebord staan. 2-1 was ook de uitslag van het oefenduel dat FC Groningen en Roda JC op 26 juli van dit jaar tegen elkaar speelden in het Groningse Haren. Bryan Linssen tekende in de eerste helft voor de 1-0, waarna Arjan Swinkels in de tweede helft een rode kaart pakte en Groningen de toegekende penalty via Michael de Leeuw verzilverde. Rigino Cicilia’s treffer in de slotseconde was van louter statistische waarde.

Huidige vorm: Roda strompelt, Groningen pakt door
Roda vergaarde in haar laatste 5 Eredivisie-duels welgeteld 1 punt; dat gebeurde in het thuisduel tegen ADO Den Haag. De wedstrijden eromheen leverden nederlagen tegen Excelsior (1-2), Ajax (6-0), PEC Zwolle (0-5) en SC Heerenveen (3-0) op, waardoor de Limburgers de aansluiting met het linkerrijtje hebben verloren en de blik op de achtervolgers moeten richten. De laatste zege dateert van 30 augustus (AZ-uit, 0-1) en met 11 treffers in 14 wedstrijden is de geel-zwarte formatie bovendien de minst scorende formatie in de competitie. Is het dan allemaal zo tragisch? Wel, feit is dat het team van Kalezic nog steeds op een ‘veilige’ plek op de ranglijst staat en daar hadden we voorafgaand aan het seizoen hoe dan ook voor getekend. Bovendien ontbraken er enkele spelers in de afgelopen weken, daarover zometeen meer.

FC Groningen verkeert daarentegen in uitstekende vorm. Erwin van de Looi zag zijn team 14 punten verzamelen in de afgelopen 6 wedstrijden (4x winst, 2x gelijkspel). In twee van die wedstrijden eigenden de groen-witten zich de zege toe in de absolute slotfase en tweemaal was het Limburger Danny Hoesen die verantwoordelijk was voor die winnende treffer. Dat deed hij ook vorige week, toen ADO Den Haag in de 95e minuut (!) de 2-1 moest toestaan in de Euroborg. De goede streak van Van de Looi’s mannen heeft als gevolg dat Groningen stevig in het linkerrijtje staat op een fraaie 5e plaats. Met Jarchinio Antonia als een van de smaakmaker op de vleugel en intuïtieve spelers als Albert Rusnák en Michael de Leeuw beschikken de groen-witten over veel voetballend vermogen in de voorste linies. De ‘zwakkere’ plekken lijken we in de defensie te moeten zoeken, waar spelers als Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet prima wedstrijden nog wel eens afwisselen met zeer zwakke vertoningen.

Wedstrijdinformatie: Kalezic ziet mensen terugkeren, Van de Looi houdt vast aan elftal

Roda-coach Kalezic heeft vanmiddag nog niet de beschikking over aanvaller Tomi Juric en middenvelder Farshad Noor. Zij kampen al een tijdje met blessures, hoewel er in het geval van Juric eerder de hoop was dat hij op dit moment weer inzetbaar zou zijn. Wel keert Richmond Boakye weer terug in de wedstrijdselectie, nadat deze zijn excuses had aangeboden aan staf en spelersgroep na zijn disciplinaire schorsing. Rostyn Griffiths is eveneens weer inzetbaar, hij zat tegen Heerenveen een schorsing uit. Door de terugkeer van Griffiths zal Kalezic waarschijnlijk aanvoerder Sankoh, die speelt tegen de club waarvoor hij tussen 2005 en 2010 150 wedstrijden speelde, weer als rechter centrale verdediger posteren en wijzigt de positionele bezetting op het middenveld. Daarnaast is het aannemelijk dat Boakye in de aanval weer een kans krijgt en Daniel de Silva op de bank begint.

De opponent uit Groningen zal naar alle waarschijnlijkheid met dezelfde elf namen aantreden als tegen ADO Den Haag. Coach Van de Looi ziet dat Rasmus Lindgren, Tom Hiariej en Dino Islamovic zich nog in de ziekenboeg bevinden en logischerwijs vandaag niet bij de wedstrijdselectie zitten. Wie wel weer in de wedstrijdselectie zit, is buitenspeler en supersub Mimoun Mahi; hij keert terug van een blessure, maar zal op de bank beginnen. Verdediger Kappelhof trainde niet volledig mee bij de afsluitende training maar zal gewoon aan de aftrap staan. Het Limburgse aanvalsduo Danny Hoesen-Bryan Linssen zit wél op de bank in het Parkstad Limburg Stadion.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Paulissen, Faik, Van Hyfte – Boakye, Gyasi.
FC Groningen: Padt –
Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Burnet – Maduro, Tibbling – Antonia, Drost, Rusnák – De Leeuw.

Scheidsrechter van dienst is Ed Janssen. Hij zal daarbij geassisteerd worden door het legendarische duo Geutjes-Brink. Vierde official is niemand minder dan de heer Gerrets. Het arbitrale kwartet zal de wedstrijd om 16:45 uur in gang zetten.

De Redactie Voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen); 1-1 (Luc); 3-1 (Sem); 2-2 (Robbert).
Het viermanschap heeft zich weer uitgesproken over hetgeen dat komen gaat. De reusachtige Roda JC Live-redactie glazen bol heeft haar werk gedaan en dat heeft ertoe geleid dat redacteuren Jeroen en Luc met een 1-1 op de proppen komen; mocht die voorspelling uitkomen, wat niet waarschijnlijk is gezien de vorige voorspellingen van de beide heren, dan zou Roda voor de vijfde maal dit seizoen een wedstrijd met die cijfers beëindigen. Redacteur Robbert verkeert in een ‘doe-eens-gek’-bui en heeft besloten om de uitslagen van zijn twee eerder genoemde collega’s bij elkaar op te tellen: 2-2 dus. Tot zover de met goede argumenten onderbouwde voorspellingen, want Sem’s voorspelling (3-1) berust zeer waarschijnlijk op een tikfout bij het invoeren van de getallen. Of toch niet? We gaan het meemaken straks in het Parkstad Limburg Stadion!

Header: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.