Voorbeschouwing – Jupiler League 2.0 in Kerkrade

Na twee uitstekend verlopen derby’s tegen respectievelijk MVV Maastricht (2-0) en Fortuna Sittard (0-2), zal het er komende zaterdag heel anders aan toe gaan in het Parkstad Limburg Stadion. Een leeg in plaats van vol uitvak, een tegenstander zonder competitieve ambitie en een eigenaardig tijdstip op zaterdagmiddag zijn de ingrediënten die samen de Jupiler League 2.0 vormen. Jong Ajax maakt de lange reis naar Kerkrade om hun jongelingen speeltijd te geven, Roda JC zal alles op alles zetten om ook dit duel winnend af te sluiten. Roda JC Live kijkt zoals elke week vooruit op een duel dat in alles anders zal zijn dan waar de thuisploeg tot nu toe mee te maken heeft gehad.

Seizoen 2014/2015 vormt het tweede en afsluitende jaar van de pilot ‘Jupiler League 2.0’, waarin de door faillissementen leeggelopen Jupiler League gedurende twee seizoenen is aangevuld met drie beloftenteams en het eerste elftal van de amateurs van Achilles’29. Logischerwijs is het de eerste competitieve ontmoeting in de geschiedenis van beide teams.

Vorm Roda JC Kerkrade (W – W – V – W – W)
Na de wanvertoning op bezoek bij FC Volendam werden beide Limburgse derby’s winnend afgesloten, waardoor de stemming in het Kerkraadse voor het aankomende duel uitstekend is. Desondanks blijft het inmiddels beruchte inzakprobleem rondzingen in en rond het Parkstad Limburg Stadion. Ook op bezoek bij Fortuna Sittard zakte Roda ver terug in de tweede helft, wat tot enkele (halve) kansen leidde voor de thuisploeg. Het blijft een groot issue waar de ploeg onder leiding van trainer René Trost hard aan moet blijven werken, want het ogenschijnlijk zeer stabiele N.E.C. mag niet uit het oog verloren worden in de strijd om de schaal en het kampioenschap. Voorlopig doet Roda JC het echter naar resultaten uitstekend, en kan het terugkijken op een tot nu toe prima seizoen in de Jupiler League waarin men de doelstelling (wederpromotie) nog keurig in het zicht heeft. Iets wat lang niet elke degradant uit de Eredivisie kan zeggen.

Vorm Jong Ajax (W – L – L – L – W)
De beloften uit Amsterdam zijn elke week weer afhankelijk van de input vanuit het in de Eredivisie spelende eerste elftal: spelers die bij Ajax 1 niet in actie zijn gekomen, krijgen in deze fase van het seizoen nog de mogelijkheid om minuten te maken bij Jong Ajax. Logischerwijs is de sterkte van de ploeg erg afhankelijk van wanneer Ajax 1 actief is in het weekend. Goed nieuws voor Roda JC is dat de Amsterdamse hoofdmacht pas op zondagmiddag in actie komt in de klassieker tegen Feyenoord, waardoor de beloften het waarschijnlijk vooral met de eigen spelers en enkele aanvullingen vanuit de A1 moeten doen. Dat het speelmoment echter niet altijd de uitslag bepaalt, bewees de ploeg afgelopen weekend thuis tegen Sparta, waar het voordat Ajax 1 in actie was gekomen met 4-2 van wist te winnen. Ondanks de goede voortekenen zal Roda JC dus goed op de hoede moeten blijven en de tegenstander van zaterdag absoluut niet mogen onderschatten. De achtste plek op de ranglijst zal een extra aanmoediging moeten zijn om scherp te blijven tegen een tegenstander dat zonder verdere competitieve doelstellingen aan de competitie deelneemt.

Vermoedelijke opstellingen
Bij Roda JC zal Frank Demouge, net als in het uitduel met Fortuna Sittard, opnieuw in de basis startten. De inmiddels zo goed als herstelde Marc Höcher begint nog op de bank. Verder kan trainer Trost niet beschikken over Henk Dijkhuizen, die zijn laatste wedstrijd schorsing uitzit, en de nog steeds geblesseerde Martijn Monteyne en Anco Jansen.

Roda JC Kerkrade: Verbist – Rutjes, Biemans, Ramos (c), Van Peppen – Pluim, Van Hyfte, Paulissen – Lagouireh, Demouge, Plat.

Jong Ajax: Leeuwenburgh, van Bruggen, Riedewald, Tete, Owusu, Bakker, Boccara, Acolatse, Menig, Kishna, Hendriks.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-2 (Sem), 2-0 (Jeroen), 1-1 (Robbert), 3-0 (Luc)
Punten pakken we, de vraag is hoeveel. Veel van de voorspellingen hangt af van welke spelers Jong Ajax zal inzetten, maar ook de snelheid van enkele van de jonge Ajacieden kan de thuisploeg in de problemen brengen. Roda JC mag echter niet vergeten dat het in principe verplicht is deze wedstrijd ‘gewoon’ te winnen om optimaal mee te kunnen blijven doen in de titelstrijd. We weten deze zaterdagmiddag wiens verwachtingen zullen uitkomen.

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en Jong Ajax wordt live uitgezonden door FOX Sports 3. Voor wie niet in het stadion kan zijn en geen beschikking heeft over de juiste zender(s), doet Roda JC Live als vanouds live verslag van het duel via Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

Comments are closed.