Voorbeschouwing | Kost Roda PSV dit seizoen het kampioenschap?

Zaterdagavond vermengt de strijd om handhaving zich met het gevecht om het landskampioenschap. Dat gebeurt wanneer er om 20:45 wordt afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion door nummer 14 Roda JC of nummer 2 PSV. Roda JC Live blikt vooruit.

Mislukt seizoen in de Lichtstad?
Als we het over het lopende seizoen gaan hebben, kunnen we één ding vaststellen met een blik op de ranglijst: in Eindhoven hebben ze een probleem. Met een zeker voor Eredivisie-begrippen uitstekende selectie is al het hele seizoen duidelijk dat in de Lichtstad met niets minder dan het kampioenschap genoegen genomen zal worden. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt het seizoen dan ook te gaan mislukken. PSV staat twee punten achter op koploper Ajax. Gezien het doelsaldo, dat in Amsterdams voordeel is, zal Ajax één keer moeten verliezen om de schaal – bij een foutloze serie van PSV – nog in Eindhoven te kunnen houden.

Het programma van PSV is daarbij niet bepaald gunstig te noemen. Roda-uit is de laatste jaren niet bepaald de favoriete wedstrijd gebleken van de Boeren. Bovendien wacht ook nog de pittige uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. De thuiswedstrijden tegen Vitesse en SC Cambuur zouden formaliteit moeten zijn.

Met de vorm van de Eindhovenaren zit het wel snor. Sinds 20 september (!) werd er nog maar één keer verloren, maar dat was wel juist toen concurrent Ajax op bezoek kwam (0-2). Die ene wedstrijd lijkt nu het seizoen van PSV te gaan ruïneren, want buiten die ene wedstrijd zijn de cijfers in de competitie uitstekend (W23, G5, V1). Bij een nederlaag in Kerkrade is de strijd zo goed als over, maar bij winst zal heel Eindhoven zondag weer voor de televisie zitten om te kijken naar de verrichtingen van Ajax tegen FC Utrecht.

Geslaagd seizoen in het zuiden?
Winst bij Roda zal echter zeker geen formaliteit worden voor PSV. De Kerkradenaren voetballen de laatste weken niet best en snakken naar dat ene punt of die ene overwinning, die definitief voor rustig vaarwater in de slotfase van de competitie zal zorgen. Excelsior en Willem II zullen beide uit de laatste wedstrijden minstens zes punten meer moeten halen dan Roda, wat lastig is, maar niet ondoenlijk. De twee concurrenten moeten allebei nog op bezoek bij hekkensluiter SC Cambuur, en daarbuiten is dan nog maar één toevalstreffer voldoende. Gezien het lastige programma van Roda zou een puntje tegen de Eindhovenaren dus bevrijdend kunnen werken.

Angstgegner
Wat dat betreft heeft Roda-uit zich in de laatste jaren tot een weinig geliefde wedstrijd ontwikkeld in Eindhoven. De laatste overwinning van PSV in het Parkstad Limburg Stadion dateert alweer van 2012. Sindsdien wist Roda de rood-witten tweemaal te verslaan en één keer eindigde de wedstrijd gelijk. Van de laatste elf Eredivisie-ontmoetingen in Kerkrade verloor Roda er slechts drie (W2, G6).

De meest memorabele, en voor de Lampjes pijnlijkste ontmoeting, dateert uit het afgelopen seizoen, toen Roda niet meer was dan een Jupiler-ploeg. In een halfvol, maar sfeervol Parkstad Limburg Stadion waren de geel-zwarten in de achtste finale van de KNVB-beker lang de sterkste ploeg. De toenmalig koploper in de Eredivisie werd na verlenging met een 3-2 nederlaag de beker uitgeknikkerd. Tom van Hyfte zorgde al snel voor de openingsgoal, na 75 minuten bracht Edwin Gyasi de 2-1 op het bord. Luuk de Jong wist tweemaal gelijk te maken. In de 98ste minuut velde Hicham Faik met een prachtige vrije trap het vonnis over PSV.

Verwachte opstellingen
Bij de Eindhovenaren zal Santiago Arias in ieder geval ontbreken. De rechtsback is geschorst na zijn rode kaart, die hij afgelopen weekend kreeg in de wedstrijd tegen Willem II. Daarnaast mist PSV sterkhouder Andrés Guardado tot het einde van het seizoen. De Mexicaan is geblesseerd aan zijn bovenbeen. Simon Poulsen is nog onzeker. Verdediger Jeffrey Bruma keert terug van een schorsing en zal weer in de basis beginnen.

Verwachte opstelling PSV: Zoet – Brenet, Bruma, Moreno, Willems – Pröpper, Hendrix, Van Ginkel – Pereiro, De Jong, Narsingh.

Bij Roda keert aanvoerder Tom van Hyfte terug van een schorsing. Ook Martin Milec is hersteld van de griep. Hij vervangt Henk Dijkhuizen, die tegen PEC Zwolle zijn kruisband scheurde. Voor Dijkhuizen zit het seizoen er dan ook op.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Inceman, Zhukov, Peterson, Van Hyfte – Poepon, Van Duinen.

Voorspellingen: 1-3 (Jeroen), 2-2 (Robbert), 2-0 (Sem), 2-2 (Luc).
Hoewel deze wedstrijd voor veel ploegen een ‘ingecalculeerde nederlaag’ betekent, is daar bij Roda ondanks het immense puntenverschil geen sprake van: de Limburgers gelden als dé angstgegner van PSV, getuige de twee recentelijke bekerwinsten en de nodige zwaarbevochten wedstrijden in de competitie. De Eindhovenaren zullen geen makkelijke avond meemaken, zo ver is duidelijk. Dat blijkt ook uit de voorspellingen: Sem voorziet een fraaie overwinning, terwijl Robbert en Luc een doelpuntrijk gelijkspel verwachten. Alleen Jeroen ziet het niet zo zitten met deze wedstrijd en houdt het bij een nederlaag – wél met een thuisdoelpunt.

Comments (14)

Comments are closed.