Voorbeschouwing | Lastige klus tegen ‘Duits’ N.E.C.

Morgen (zondag) reist Roda JC Kerkrade een relatief kort stukje naar het aan de Waal gelegen Nijmegen. Daar wacht de lokale Eendracht Combinatie, beter bekend als N.E.C., de ploeg op voor een confrontatie in de negentiende speelronde van de Eredivisie. Nadat beide clubs hetzelfde uitstapje naar de Eerste Divisie maakten en op hetzelfde moment promoveerden, is het tweetal in enigszins verschillende richtingen ontwikkeld. N.E.C. hoeft nauwelijks te vrezen voor degradatie, Roda JC des te meer. Roda JC Live blikt vooruit op wat weer een belangrijke wedstrijd gaat worden voor de Limburgers.

Intern rommelig, op het veld stabiel
Hoewel het bij de Nijmegenaren de afgelopen jaren verre van rustig is, ziet het er op het veld op zich heel aardig uit. De punten worden op een tempo gesprokkeld dat hoog genoeg is om keurig in de middenmoot gepositioneerd te zijn. Dat leidt ertoe dat de vrees voor degradatie voor het moment zelfs vergezeld wordt door de Europese droom, al is dat voor de rood-groenen misschien iets teveel gevraagd. De huidige tiende positie is de hoogste op de ranglijst sinds de derde speelronde en de voorsprong op de risicoplekken is inmiddels gegroeid naar acht punten. Dat is vooral te danken aan de sterke afgelopen maanden, waarin in negen wedstrijden maar twee keer werd verloren: enkel in de uitwedstrijden bij Ajax en Heracles Almelo ging het verkeerd. In de vorige speelronde werd Willem II moeizaam maar niet onverdiend aan de kant gezet.

Met de mogelijkheden die trainer Peter Hyballa heeft wordt er heel aardig gespeeld en daar kan men in Nijmegen alleen maar erg tevreden over zijn. Toch leek het er niet zo lang geleden nog heel anders uit te zien, toen een ietwat schimmig transferbedrijfje de macht over het transferbeleid van N.E.C. praktisch had overgenomen en de club een stortvloed aan onbekende voetballers verwelkomde, waarmee het maar lastig een team te bouwen was. Ondertussen werden de sterkhouders uit het promotiejaar met een bosje bloemen naar andere clubs verkocht, waardoor de club er per saldo niet heel erg op vooruit ging. Dat men in N.E.C. daarom nu een vrij stabiele ploeg heeft staan waarop vertrouwd kan worden dat het dit seizoen succesvol afsluit, is een behoorlijke prestatie.

De speler: Mohamed Rayhi
Eerder deze jaargang lichtten we de Duitser Julian von Haacke uit, nu is het tijd voor Mohamed Rayhi. Deze Nederlander met Marokkaanse roots is geboren en getogen in Eindhoven, waar het ook diens voetbalopleiding genoot. Daar wist Rayhi door te groeien tot de beloftenploeg van de huidige landskampioen, maar selectie voor de hoofdmacht zat er nimmer in. Daarom maakte Rayhi in de zomer van 2015 de overstap naar N.E.C., waar hij zich ontwikkelde tot een nuttige linksbuiten waar de Nijmegenaren tot nu toe aardig wat plezier aan hebben beleefd. Rayhi is behalve op de linksbuitenpositie ook inzetbaar als rechtsbuiten en, indien zich er een puzzelsituatie voordoet, zelfs als aanvallende middenvelder. Het contract van Rayhi loopt nog tot de komende zomer, dus mocht N.E.C. langer plezier hebben van de snelle voetballer, zal het toch een dezer weken stappen moeten gaan zetten. Het is niet ondenkbaar dat meerdere clubs naar de diensten van Rayhi zullen vissen als het niet tot een contractverlenging in Nijmegen komt.

De trainer: Peter Hyballa
Het uitlichten van een trainer is nog niet eerder gebeurd bij Roda JC Live, maar voor deze wedstrijd wordt een wellicht zeldzame uitzondering gemaakt. Toen Peter Hyballa werd gepresenteerd bij N.E.C. in de zomer van 2016 wisten velen de Duitser niet echt goed te duiden. Logisch ook, want op basis van het CV van de 41-jarige oefenmeester valt op te maken dat waarschijnlijk weinig Nederlanders hem kennen. Inmiddels is Hyballa echter een bekend een graag gezien gezicht langs de Nederlandse velden. Met de energie die hij in het trainersvak legt zou je haast denken dat ‘ie zelf meedoet met de elf mannen die hij opstelt. Negentig minuten langs het veld springen en rennen zie je immers niet vaak. Het is echter geen eigenaardige eigenschap voor een trainer uit Duitsland, waar het vrij gebruikelijk is dat trainers actief met de wedstrijd ‘meedoen’. De Duitse trainersgebruiken die Hyballa naar Nijmegen heeft meegenomen werden niet door alle media en betrokkenen meteen op waarde geschat, maar het zal gezien de sportieve prestaties van de ploeg toch op een manier werken. Voordat Hyballa in Nijmegen neerstreek werkte hij voor veel verschillende clubs en bekleedde hij diverse functies. Het hoofdtrainerschap bij Alemannia Aachen en SK Sturm Graz werd afgewisseld met het trainen van jeugdploegen van onder meer Borussia Dortmund en in Leipzig, alsmede het zijn van assistent-trainer bij Bayer Leverkusen en Preußen Münster. Genoeg ervaring dus, maar dat maakt een eerste functie in Nederland natuurlijk niet minder uitdagend.

De Duitse hand van Hyballa is ruim een halfjaar later goed zichtbaar voor wat betreft de selectie van de Nijmegenaren. Niet minder dan zes voetballers uit het Duitse taalgebied zijn inmiddels actief in de oudste stad van Nederland: de van FC Vaduz gehuurde Ali Messaoud en een drietal verdedigers van VfB Stuttgart, SC Paderborn 07 en 1.FC Kaiserslautern, alsmede Julian von Haacke (Werder Bremen) en Reagy Ofosu (SV Grödig). Nou was het al een redelijk exotisch gezelschap bij N.E.C., dat is het onder Hyballa in ieder geval niet minder geworden.

Eerder dit seizoen
Op de eerste dag van oktober in 2016 troffen de twee clubs elkaar eerder in de huidige voetbaljaargang. Ruim twaalfduizend supporters zagen toen Mayi het enige doelpunt van de wedstrijd maken en daardoor N.E.C. met de volle buit naar huis gaan. Het was geen hoogstaande wedstrijd van beide ploegen, maar trainer Yannis Anastasiou was niet ontevreden. Hij vond Roda JC de betere ploeg en zag genoeg mogelijkheden om de wedstrijd een andere afloop te geven. Peter Hyballa was het eens met de stelling over het niveau van de wedstrijd en was vooral blij dat de drie punten naar Nijmegen gingen en niet in Kerkrade bleven. Op het moment van spelen hadden de Nijmegenaren vier wedstrijden niet gewonnen en zelfs geen enkel doelpunt gemaakt. Ik hoor u denken, waar ken ik dat van? Inderdaad, daar kennen wij het ook van.

Wedstrijdinformatie
Jordan Larsson, de nieuwe rechtsbuiten van N.E.C., start waarschijnlijk in de basis. De 19-jarige Zweed kwam afgelopen winter over van Helsingborgs. Naast hem start Jay-Roy Grot als centrumspits. Er is ook een basisplaats ingeruimd voor Ferdi Kadioglu. Kevin Mayi en Janio Bikel worden door Hyballa gepasseerd.

Vermoedelijke opstelling NEC: Delle – Dyrestam, Dumic, Golla, Fomitschow – Von Haacke, Kadioglu, Breinburg – Larsson, Grot, Rayhi.

Bij Roda start David Boysen in ieder geval niet in de basis; hij heeft de club verlaten. Daardoor schuift Tom van Hyfte waarschijnlijk door naar links en is er plek voor Marcos Gullón op het middenveld. Aanwinst Bryan Verboom zit vooralsnog op de bank.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Werker, Kum, Van Peppen – Gullón, Ajagun, Auassar – Rosheuvel, Papazoglou, Van Hyfte.

De wedstrijd start om 14:30 in het Goffertstadion.

Foto: Roda JC Live.

Comments (1)

  1. Koempel

    Waarom zo lijzig?

    “Morgen (zondag) reist Roda JC Kerkrade een relatief kort stukje naar het aan de Waal gelegen Nijmegen. Daar wacht de lokale Eendracht Combinatie, beter bekend als N.E.C., de ploeg op voor een confrontatie in de negentiende speelronde van de Eredivisie.”

    Kun je vervangen door: “Zondag speelt Roda uit tegen NEC.”

Comments are closed.