Voorbeschouwing | PEC én Roda hebben stijgende lijn te pakken

Zaterdag (20:45 uur) vervolgt Roda JC Kerkrade haar Eredivisieseizoen met een bezoek aan PEC Zwolle. Het is een duel tussen de aanvoerder en de hekkensluiter van het rechterrijtje, hoewel het verschil slechts vier punten bedraagt. Roda JC Live blikt vooruit.

Zuinig Roda zoekt doelpunten
In de afgelopen jaren had Roda JC er min of meer een patent op om punten te verspelen tegen de hekkensluiter van de competitie; zat je als club in de penarie, dan waren de Kerkradenaren altijd een graag geziene gast om vertrouwen tegen de tanken. Inmiddels zijn we in de situatie aanbeland dat Roda zélf de club op de onderste plek op de ranglijst is. En wat blijkt? Er wordt niet verloren. Na de bittere 0-1 nederlaag op 1 oktober tegen N.E.C. belandde de ploeg van Yannis Anastasiou op P18 en daarna volgden er een overwinning (bij Excelsior) en twee gelijke spelen (tegen ADO en bij Twente). In die duels incasseerde Roda slechts één tegentreffer en dat is in het bijzonder te danken aan Benjamin van Leer, die met name in Enschede enkele onwaarschijnlijke reddingen in huis had. Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn: met 5 goals in 11 duels blijft het scorend vermogen een enorm probleem (iedere andere Eredivisieclub scoorde minstens 4 treffers meer) en men heeft ondanks de resultaten nog geen afstand kunnen nemen van de laatste plaats, hoewel het verschil met nummer 11 ADO Den Haag slechts drie punten bedraagt.

Derbyzege onderstreept vorm Zwolle
Ook in Zwolle kende men een moeizame seizoensstart. Van de in de Eredivisie goed vertegenwoordigde provincie Overijssel waren de Blauwvingers aanvankelijk het lelijke eendje, aangezien Twente, Heracles en Go Ahead allen aardig uit de startblokken schoten in vergelijking tot de club uit de provinciehoofdstad. Het dieseltje van Ron Jans kwam echter langzaam maar zeker op gang, en ziedaar; binnen een mum van tijd lanceerden de blauw-witten zich vanaf de achttiende plek naar de huidige tiende positie op de ranglijst. Ten grondslag daaraan liggen de sterke prestaties in de afgelopen weken; uit de laatste vier duels werden tien punten gegenereerd, met als klapstuk de 3-1 zege van vorige week op Go Ahead Eagles, waarmee het zich ten minste een half seizoen de heerser over de IJssel mag noemen. Het is te hopen dat de befaamde Ron Jans-dans (linkje hier) zaterdagavond uitblijft. Hoewel dat natuurlijk wel leuke beelden zou opleveren.

Vorig seizoen was PEC tweemaal te sterk voor Roda JC (0-5 en 3-1). Gullón scoorde in Zwolle.
Vorig seizoen was PEC tweemaal duidelijk te sterk voor Roda JC (0-5 en 3-1). Gullón scoorde in Zwolle.

Wedstrijdinformatie
De thuisploeg zal het in het eigen MAC3PARK Stadion zonder Youness Mokhtar moeten stellen. De buitenspeler verkeerde in de afgelopen weken in goede vorm, maar kampt met een hamstringblessure. Ook Philippe Sandler en Stef Nijland ontbreken nog. Daar staat de terugkeer van Wout Brama en Dirk Marcellis in de wedstrijdselectie tegenover; zij zullen naar alle waarschijnlijkheid echter op de bank beginnen. De door het wegvallen van Mokhtar beschikbaar geraakte plaats wordt ingevuld door Nieuw-Zeelander Ryan Thomas.

Vermoedelijke opstelling PEC: Van der Hart – Schenkeveld, Van Polen, Van de Pavert, Verdonk – Holla, Warmerdam, Saymak – Ehizibue, Menig, Thomas.

Roda-coach Yannis Anastasiou kent wat meer personele problemen. De afwezigheid van Jens van Son en Simon Church is niets nieuws, net als het feit dat de meetrainende Dani Schahin nog niet speelklaar is. Daar komt de inmiddels slepende liesblessure van Frederic Ananou bij en tot overmaat van ramp raakte Daryl Werker deze week geblesseerd op de training. Hij liep een scheurtje in de meniscus op en zal waarschijnlijk geopereerd moeten worden. De problemen liggen dus vooral in de laatste linie. Aannemelijk is het dat Chris Kum de rechtsbackpositie verruilt voor een plekje in het centrum en dat de van een blessure teruggekeerd Martin Milec zijn rentree als rechtsback gaat maken.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Kum, Gullón, Van Peppen – Noor, Van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Paulissen, Boysen.

De wedstrijd wordt geleid door niemand minder dan C1000-uitbater en tevens scheidsrechter Björn Kuipers. Wellicht dat onder zijn leiding Roda voor het eerst in 27 jaar met een zege uit Zwolle vertrekt.

Foto: PEC Zwolle

Comments (16)

Comments are closed.