Voorbeschouwing | PSV ligt Roda JC wel in de KNVB-beker

Vanavond staan al de eerste wedstrijden in het KNVB-bekertoernooi op het programma, morgen begint voor Roda JC Kerkrade de cupcampagne van dit seizoen. In het Philips Stadion in Eindhoven is landskampioen PSV de tegenstander. Roda JC Live blikt vooruit op dit duel.

Fijne herinneringen
PSV en Roda in de beker, dat begint de laatste jaren meer gewoonte dan uitzondering te worden. In de afgelopen vier jaar troffen de twee meest zuidelijke Eredivisie-teams van Nederland elkaar maar liefst drie keer in de beker: dit seizoen, en ook in 2013 en 2015. Uit die edities kan Roda JC in ieder geval hoop putten. We nemen u mee terug naar die edities.

Op woensdag 30 oktober 2013 mocht Roda, dat enkele dagen daarvoor PSV in de competitie met 2-1 had verslagen, op bezoek in het Philips Stadion. Een ronde verder dan nu, maar het is te hopen dat dezelfde uitslag na 90 minuten op het bord staat. De équipe van Ruud Brood kende een voortvarende eerste helft. Binnen de twintig minuten schoot Mark-Jan Fledderus de 0-1 binnen en even later verdubbelde Guus Hupperts de voorsprong. Vervolgens besloot trainer Phillip Cocu de grote jongens in te brengen, maar dat mocht niet baten. Door massaal de aanval te kiezen kreeg PSV in de tweede helft een messcherpe counter om de oren, die door Guus Hupperts werd afgerond. Dat Joshua Brenet laat nog de 1-3 tegen de touwen kopte, verzachtte het Eindhovense bekerleed niet.

In januari 2015 kregen de Eindhovenaren, toen landskampioen, kans om in ieder geval in de beker revanche te nemen. Op bezoek in Kerkrade kon een plekje voor de kwartfinale bewerkstelligd worden tegen Roda, dat toen in de Jupiler League uitkwam. Al snel bleek dat het echter geen makkelijke avond zou worden, toen Tom van Hyfte al na vijf minuten de score opende met een snoeihard schot. Twee maal wist PSV langszij te komen via Luuk de Jong, ook nadat Edwin Gyasi de 2-1 op het bord had gezet. Daardoor werd het verlengen in Kerkrade. Hicham Faik bezegelde in de 98ste minuut het lot van de rood-witten, door met een schitterende vrije trap Roda naar de laatste acht te schieten.

Wie gaat er scoren, aan beide kanten?
Nu is het aan Roda JC om de goede bekerresultaten tegen PSV een gepast vervolg te geven, morgenavond om 18:30 in Eindhoven. Gezien de vorm van de Kerkradenaren, lijkt dat een nog zwaardere opgave te worden dan normaal. Van de laatste vier wedstrijden gingen er drie verloren, en in alle vier de wedstrijden kwamen de geel-zwarten niet tot scoren. Vier wedstrijden, dat zijn 360 minuten en nog wat extra tijd, zonder dat het net gebold heeft. Zes maal moest Benjamin van Leer wel incasseren. Niet een groot aantal, maar ja, als je zelf niet scoort…

Het strijdtoneel van morgenavond. (Roda JC Live)
Het strijdtoneel van morgenavond. (Roda JC Live)

Ook bij PSV is het scorend vermogen, vreemd genoeg, het probleem. Althans, zeker in thuiswedstrijden. De laatste drie potjes wisten de Eindhovenaren in het eigen Philips Stadion niet tot scoren te komen (Champions League meegerekend). Een negatief clubrecord lonkt: als de rood-witten in de eerste vijf minuten niet scoren woensdagavond, is dat de langste periode zonder thuisgoal in de clubgeschiedenis.

Wedstrijdinformatie
In dat kader is het voor Phillip Cocu extra vervelend dat hij niet kan beschikken over goalgetter Luuk de Jong. De spits is geschorst. Zijn broer Siem zal wel zijn eerste minuten maken voor de hoofdmacht van PSV. Remko Pasveer keept in ieder geval in plaats van doelman Jeroen Zoet, voor de rest is het gissen of de landskampioen met dezelfde opstelling als altijd zal aantreden.

Verwachte opstelling PSV: Pasveer – Brenet, Isimat, Schwaab, Willems – Ramselaar, Hendrix, Pröpper – Narsingh, S. de Jong, Bergwijn.

Ook bij Roda JC Kerkrade is het gissen naar de opstelling. Bekend is in ieder geval wie er sowieso niet bij zijn. Dat zijn de langdurige geblesseerden, Martin Milec, Jens van Son en Dani Schahin. Buiten dat zijn er geen belemmeringen voor Yannis Anastasiou om zijn sterkste opstelling het veld in te sturen. Christian Kum en Abdul Ajagun zijn pas geschorst tegen Feyenoord.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Rutjes, Ananou, Kum, Van Peppen – Ajagun, Auassar, Van Hyfte – Rosheuvel, Church, De Silva.

De bekerwedstrijd staat woensdagavond onder leiding van Richard Liesveld. Zijn assistenten zijn de heren Hoekstra en De Vree. Martin van den Kerkhof is vierde official. PSV verwacht ongeveer 27.000 toeschouwers in het Philips Stadion.

Voorspellingen: 3-0 (Jeroen), 1-1* (Luc), 2-3 (Sem), 3-1 (Robbert).
PSV wil uiteraard in alle drie de competities waaraan het deelneemt het maximale presteren, maar dat dat lang niet altijd goed te combineren is heeft de recente geschiedenis wel laten blijken. Voor Roda JC geldt bij dit soort wedstrijden dat het eigenlijk niks te verliezen heeft; ondanks de recente onderlinge duels is de algemene tendens dat het in ieder geval een erg lastige woensdagavond gaat worden. Volgens Jeroen en Robbert vertaalt dat zich in een vroege exit uit het bekertoernooi, terwijl Luc Roda JC ziet doorgaan via strafschoppen en Sem uitgaat van een fraaie stunt in een waar doelpuntenspektakel. Daar hebben we natuurlijk sowieso oren naar!

Foto: Pro Shots

Comments (16)

Comments are closed.