Voorbeschouwing | Roda jaagt op eerherstel in de Groene Hel

Drie dagen na een relatief kansloze poging om PSV punten af te snoepen, trekt Roda JC Kerkrade opnieuw ten strijde. De manschappen van Darije Kalezic spelen dinsdagavond (18:30 uur) hun 32ste Eredivisiewedstrijd, in en tegen Groningen. Mogelijkerwijs wordt er in deze speelronde definitief handhaving in de Eredivisie afgedwongen, maar dan moet er om te beginnen minstens een gelijkspel behaald worden in de Euroborg. Roda JC Live blikt vooruit op het duel tussen de nummers 11 en 14 van de ranglijst.

Wanneer is handhaving een feit?
Laten we deze voorbeschouwing maar aftrappen met het beantwoorden van de vooraf belangrijkste vraag; in welke scenario’s speelt Roda JC zich in deze speelronde veilig? Het antwoord op die vraag gaat verder dan ‘joole make!’; Roda JC handhaaft zich hoe dan ook wanneer het een beter resultaat boekt dan Willem II, want in dat geval bezit het na deze speelronde minimaal 7 punten meer dan de Tilburgers met nog 2 wedstrijden te spelen.  In een scenario waarin zowel Roda als Willem II haar wedstrijd wint, is Roda veilig wanneer Excelsior verliest of gelijkspeelt. Bij alle andere uitslagen is handhaving nog niet verzekerd.
Bij de volgende scenario’s is Roda dus wél veilig:

 • Roda JC wint, Willem II wint en Excelsior speelt gelijk of verliest.
 • Roda JC wint, Willem II speelt gelijk of verliest (uitslag Excelsior niet van belang).
 • Roda JC wint, Excelsior speelt gelijk of verliest (uitslag Willem II niet van belang).
 • Roda JC speelt gelijk, Willem II verliest (uitslag Excelsior niet van belang).

Excelsior speelt woensdag (20:45 uur) een uitduel bij FC Twente, terwijl Willem II op donderdag (18:30 uur) in Leeuwarden aantreedt tegen Cambuur. Roda zal dus minstens 24 uur moeten wachten wat een eventueel positief eigen resultaat waard is.

FC Groningen: eindspurt richting het linkerrijtje
De tegenstander uit Groningen kan niet terugkijken op een bijzonder geslaagd seizoen. Vergeleken met de jaargang 2014/2015, waarin het team van Erwin van de Looi met attractief voetbal voor het eerst in de clubhistorie een prijs pakte, namelijk de KNVB Beker, heeft het huidige seizoen niet datgene opgeleverd waarop men gehoopt had. Mede door een serie van zes nederlagen tussen 14 februari en 3 april zijn de play-offs voor Europees voetbal niet langer binnen handbereik en moet ‘de FC’ het doen met een plekje in de grauwe middenmoot. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Van der Looi gedurende zijn afscheidstoernee als trainer van Groningen erin slaagt om de ploeg naar een plekje in de top-7 of top-8 te pushen, waardoor tripjes naar bijvoorbeeld Liberec, Braga en Marseille voorlopig verleden tijd zijn. In april hebben de groen-witten zich wel enigszins herpakt met zeges op ADO (0-1 met een man minder), De Graafschap (3-1) en zaterdagavond een gelijkspel in de Rotterdamse Kuip tegen Feyenoord (1-1). Michael de Leeuw, die net als zijn trainer bezig is aan zijn laatste weken in Groningen, speelde zich recentelijk weer in de kijker en datzelfde geldt voor middenvelder Rasmus Lindgren, die tegen zowel ADO als De Graafschap trefzeker was vanuit een vrije trap. Het team beschikt bovendien over de nodige aanvallende impulsen via de flanken (Rusnak, Idrissi, Hateboer en Burnet) en kan bogen op een sterk blok in de as, met als centrale pion spielmacher Simon Tibbling.

Nathan Rutjes ontwijkt in de eerdere ontmoeting in dit seizoen een tackle van Simon Tibbling. (Pro Shots)
Nathan Rutjes ontwijkt in de eerdere ontmoeting in dit seizoen een tackle van Simon Tibbling. (Pro Shots)

Historie: Roda komt goed voor de dag
De ontmoetingen in Groningen hebben in het verleden de nodige enerverende wedstrijden opgeleverd. Zo eindigde de meest recente editie, op 3 november 2013, in 3-3; Mark-Jan Fledderus benutte in die bewuste wedstrijd twee strafschoppen, waarvan de laatste in de 92e minuut. Een jaar eerder had Michael de Leeuw Roda de das om gedaan met een hattrick (3-2) en ook de edities van februari 2011 (1-4 door drie treffers van Mads Junker) en mei 2005 (4-4 na een 1-3 voorsprong voor Roda) zullen velen onder ons nog niet vergeten zijn. Overall levert dat voor Roda een van haar beste uitbalansen op: van de 37 ontmoetingen in Grunn eindigden er 14 in het voordeel van de thuisploeg, maar gingen ook maar liefst 12 maal de punten mee de bus in richting Kerkrade. 11 keer werd er gelijkgespeeld en het doelsaldo bedraagt 66-64 in Gronings voordeel. Gelukkig weten we sinds afgelopen zaterdag weer hoe relevant de term angstgegner kan zijn. De laatste keer dat de ploegen überhaupt elkaar tegenkwamen, was op 6 december 2015. In het Parkstad Limburg Stadion eindigde een povere wedstrijd niet geheel verrassend zoals ‘ie begon: 0-0. Maecky Ngombo maakte in dat duel als invaller zijn debuut voor de geel-zwarten. De rest is geschiedenis.

Wedstrijdinformatie: Gastheren gehavend, Kalezic wijzigt voorhoede
FC Groningen heeft de nodige deuken opgelopen afgelopen zaterdag in de Kuip; niet zozeer qua resultaat of moraal, maar wel wat betreft personele problemen. Waar Jarchinio Antonia, Mimoun Mahi en Dino Islamovic al langere tijd niet beschikbaar zijn voor Van de Looi, hebben nu ook de spitsen Michael de Leeuw en Alexander Sörloth en middenvelder Simon Tibbling lichte kwetsuren opgelopen, waardoor de inzetbaarheid van het drietal twijfelachtig is. Het ligt niet voor de hand dat de oefenmeester onnodige risico’s gaat nemen met de beide aanvallers en daardoor zou Limburger Danny Hoesen wel eens de lachende derde kunnen zijn. Tibbling is alleen inzetbaar wanneer het vocht uit zijn knie verdwijnt; mocht dat niet het geval zijn, dan is Juninho Bacuna de meest logische vervanger. Bryan Linssen, die hersteld is van een enkelblessure, keert terug in de Groningse wedstrijdselectie.

Dat Darije Kalezic niet al te blij zal zijn met het verweer dat zijn ploeg zaterdagavond toonde, lijkt ons een understatement. Wijzigingen in de basisformatie liggen dan ook voor de hand, zeker omdat de Kerkradenaren tegen Groningen meer aan voetballen zouden moeten kunnen toekomen. Vermoedelijk krijgt Tomi Juric versterking in de aanvalslinie, want hoewel de Australiër persoonlijk een prima duel speelde, waren de geel-zwarten zaterdagavond in die linie krachteloos. Het is te hopen dat Juric zijn plekje mag behouden en daarbij ondersteund gaat worden door óf Rydell Poepon óf Mike van Duinen. Wij zetten onze kaarten op eerstgenoemde, met name ook vanwege zijn defensieve arbeid en snelheid in de omschakeling. Het kind van de rekening zou dan waarschijnlijk Marcos Gullón of Kristoffer Peterson worden, waardoor Georgy Zhukov een meer controlerende rol toebedeeld zou krijgen.

Vermoedelijke opstellingen
FC Groningen: Padt – Hateboer, Reijnen, Lindgren, Burnet – Maduro, Drost, Bacuna – Idrissi, Hoesen, Rusnák.
Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Inceman, Zhukov, Van Hyfte, Peterson – Poepon, Juric.

Tomi Juric (links) mocht tegen PSV weer eens in de basis starten. (Pro Shots)
Tomi Juric (links) mocht tegen PSV weer eens in de basis starten. (Pro Shots)

De wedstrijd staat onder leiding van Martin van den Kerkhof; laten we hopen dat hij zijn naam geen eer aandoet en dat-ie de wedstrijd niet doodfluit. Het duo vlaggenwaaiers dat hem ondersteunt luistert naar de namen Bexkens en Vandeursen, terwijl de heer Mulder als vierde man de grenzen van de coachingsvakken bewaakt.

De Redactie Voorspelt
Jeroen: 1-1 | Robbert: 2-1 | Luc: 2-2 | Sem: 1-0
Verkeerde inschattingen; Danny Makkelie weet er alles van. De Roda JC Live-redactie kan er echter ook wat van, dat is een ding wat zeker is. Vandaar dat we u ook vandaag weer schaamteloos voorzien van onze tot in de puntjes weloverwogen voorspellingen. Het positieve is dat we er alle vier weer in geslaagd zijn om twee getallen in te vullen. Minder positief is dat geen enkele redacteur verwacht dat Roda een overwinning gaat boeken in de Euroborg, beter bekend als de Groene Hel. Hoewel, misschien dat er toch nog hoop is voor onze Koempels, aangezien een juiste voorspelling door een van onze redacteuren nog zeldzamer is dan een terecht toegekende strafschop door een KNVB-scheidsrechter. Martin van den Kerkhof (en Roda), doe je best!

Header: Roda JC Live

Comments (11)

 1. A. Gegner

  Green HELL!

  Zouden de heren voetballers morgen-avond er eindelijk weer eens zin in hebben?
  ?

Comments are closed.