Voorbeschouwing | Roda JC vervolgt jacht op eerste 3 punten

Zondagmiddag gaat Roda JC in Deventer op zoek naar de eerste driepunter van dit seizoen. Na de twee schitterende wedstrijden van Oranje gaat de Eredivisie weer verder. De vorige editie van deze wedstrijd was in alle opzichten een speciale, met een gigantische impact. 

Go Ahead Eagles is voor de start van het seizoen aangeduid als een van de ‘favoriete’ ploegen om mee te doen aan de strijd tegen degradatie. Voor Roda is het dus zaak om te winnen van de Eagles om deze strijd dit seizoen te kunnen ontlopen. Door velen zijn de Kerkradenaren immers ook getipt als een potentiële degradant. Momenteel ontlopen de twee ploegen elkaar op de ranglijst nog niet veel. Het gat tussen de beide ploegen bedraagt na vier wedstrijden twee punten, waarbij moet worden aangetekend dat Roda JC op papier het zwaardere programma heeft gehad. De geel-zwarten wisten drie punten te vergaren door driemaal gelijk te spelen. Go Ahead wist slechts NEC op een punt te houden en moest al haar meerdere erkennen in ADO Den Haag, Sparta en Ajax. Met name de nederlaag tegen de mede-promovendus was een zure voor de Deventenaren. 

Terugblik op zwarte dag in clubgeschiedenis
Het is, als gezegd, alweer ruim twee jaar geleden dat de beide ploegen elkaar troffen. Go Ahead had zich toen, verrassender wijs, als promovendus reeds veilig gespeeld in de Eredivisie. Voor Roda JC was het echter de allerlaatste kans om van de laatste plaats af te komen om zo de eerste degradatie in de clubgeschiedenis af te wenden. Daarvoor moest er gewonnen worden in de Adelaarshorst: iets dat in dat seizoen alleen gepresteerd was door Ajax, PSV, Vitesse en sc Heerenveen. Toch wist Roda te winnen, met 0-1 door een goed doelpunt van Davy de Beule. In Amsterdam gebeurde echter iets onwaarschijnlijks; NEC speelde gelijk op bezoek bij landskampioen Ajax (2-2), en daardoor degradeerde het team van – toen nog – Jon Dahl Tomasson direct. De Nijmegenaren wisten het vege lijf in de nacompetitie als bekend niet te redden en gingen mee naar de Jupiler League. 

Voor Go Ahead zou het avontuur in de Eredivisie niet langer dan twee seizoenen duren. Directe degradatie werd nog afgewend ten koste van FC Dordrecht, maar in de nacompetitie werd men door De Graafschap teruggestuurd naar de wereld van FC Emmen en Achilles ’29. In een wisselvallig seizoen werden de Eagles vijfde, en ironisch genoeg stuurden zij, in door rellen ontsierde ontmoetingen, nu de Superboeren terug naar het lagere niveau. 

Historie: Kleine kans op gelijkspel
En dus mogen we nu weer naar de Adelaarshorst, waar de wedstrijd Go Ahead Eagles – Roda JC Kerkrade reeds 19 maal werd afgewerkt. Aan de Vetkampstraat hebben de twee teams elkaar tot nu toe redelijk in balans gehouden: de thuisploeg won zeven keer, de bezoekers acht keer. Vier keer werden de punten gedeeld. 


Wedstrijdinformatie

Ard van Peppen zal niet blij zijn geweest toen hij vernam dat Jarchinio Antonia bij de Eagles is teruggekeerd. Tijdens de kansloze verliespartij in Kerkrade drie jaar geleden (1-4) werd de linksback helemaal scheel gerend en getikt door de rechtsbuiten, die twee doelpunten en één assist verzorgde. Nu mag de ervaren back op herkansing, want Antonia start waarschijnlijk onmiddellijk in het basiselftal van trainer Hans de Koning. Die kan geen beroep doen op Chris David en Mohamed Hamdaoui. Nieuwkomer Rochdi Achenteh is waarschijnlijk nog niet wedstrijdfit. 

Verwachte opstelling Go Ahead Eagles: Zwarthoed – Lambooij, Fischer, Schenk, Groenbast – Brands, Duits, Ritzmaier – Antonia, De Kogel, Wolters. 

Roda JC Kerkrade mist nog steeds de geblesseerden, Dani Schahin en Jens van Son. Daarbij gekomen is ook nog Martin Milec. Hij viel tegen Willem II op ongelukkige wijze uit en staat naar verwachting nog enkele weken aan de kant met een enkelblessure. Coach Yannis Anastasiou wil meer aanvallende intenties en creativiteit zien. Daarom brengt hij Mitchel Paulissen in de ploeg, die het waarschijnlijk op de linksbuitenpositie mag proberen. Marcos Gullón zal de geblesseerde Milec vervangen.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Gullon, Ananou, Kum, Van Peppen – Ajagun, Van Hyfte, Auassar- Rosheuvel, Church, Paulissen.

De wedstrijd begint morgenmiddag om 14:30 en staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen. Zoals altijd verzorgen we een liveverslag via Twitter: www.twitter.com/RodaJClive!

Voorspellingen
Voorspellingen: 0-1 (Jeroen), 1-1 (Luc), 1-1 (Sem), 1-1 (Robbert).
Dat Roda JC niet erg goede herinneringen heeft aan het vorige bezoek aan de Eagles blijkt wel uit de voorspellingen. Alleen Jeroen denkt dat Roda drie punten mee kan nemen naar Kerkrade. De andere drie redactieleden voorspellen een gelijkspel. In elk geval zou er in alle voorspellingen een doelpunt gemaakt worden door Roda JC.

Foto: Proshots

Comments (14)

Comments are closed.