Voorbeschouwing | Roda op bezoek bij opkrabbelend FC Twente

Morgenavond staat FC Twente – Roda JC Kerkrade op het programma. Nog niet zo lang geleden was dat een confrontatie tussen twee vaste subtoppers in de Eredivisie, maar in enkele jaren is er bij beide clubs veel veranderd. Nu gaat de hekkensluiter op bezoek bij de verrassende nummer vijf. Roda JC Live blikt vooruit.

Rustiger vaarwater
De Tukkers hebben, op z’n zachtst gezegd, een roerig jaar achter de rug. Het is algemeen bekend dat FC Twente kampte met gigantische financiële problemen als gevolg van de frauduleuze transfers die in de afgelopen jaren werden beklonken. In het oosten van het land is de befaamde bezem door de organisatie gehaald en met een nieuwe directie en een man van de streek als trainer is de club in rustiger vaarwater beland. René Hake wist de matige selectie, met als enige uitblinker Hakim Ziyech, afgelopen jaar knap in de Eredivisie te houden, ware het niet dat Twente door de KNVB terug werd gezet naar de Jupiler League.

Toch staat nu deze wedstrijd op het programma. Weliswaar op vrijdag, maar Twente krijgt niet Almere op bezoek. Het is ‘gewoon’ Eredivisie spelen in Enschede, en dat is te danken aan een uitgebreide procedure via de rechtbank. De KNVB werd ernstig in verlegenheid gebracht, maar goed; zij werden in het ongelijk gesteld en De Graafschap degradeerde naar de eerste divisie. Desondanks was het voor iedereen duidelijk dat de rood-witten een zwaar jaar tegemoet zouden gaan. De woorden ‘tegen degradatie vechten’ vielen herhaaldelijk in de Grolsch Veste, want de onvermijdelijke verkoop van Hakim Ziyech werd een feit en middelen om versterkingen aan te trekken waren er nauwelijks.

Verrassend is het dus dat FC Twente na 10 speelrondes terug te vinden is op de vijfde plaats van de ranglijst. De seizoenstart was matig, met twee nederlagen tegen Excelsior en Feyenoord, maar sindsdien is de weg omhoog ingezet en inmiddels is men al vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Uit die reeks is de winstpartij tegen Vitesse de meest indrukwekkende. Echt overtuigende resultaten zijn nog niet neergezet, maar de punten worden gestaag binnen gesprokkeld en zodoende lijkt Twente al na 10 wedstrijden de voornaamste doelstelling goed in het vizier te hebben – rechtstreekse handhaving.

Jonge sterkhouder
Dat heeft het vooral te danken aan de sterkhouder voorin: Enes Ünal. De pas 19-jarige spits, die gehuurd wordt van Manchester City, heeft in 9 wedstrijden voor de Tukkers al acht keer het net weten te vinden en leverde bovendien twee assists af. Daarmee is hij betrokken bij de helft van de doelpunten van FC Twente. Zijn aanwezigheid levert gemiddeld twee punten per wedstrijd op en daarmee is hij van levensbelang. Voor Werker en Gullón, die naar verwachting wederom het centrale duo zullen gaan vormen, zal het dan ook een hele opgave zijn om hem in bedwang te houden.

Als dat echter lukt, zit er voor Roda misschien nog wel iets in het vat in de Grolsch Veste. Keeper Nick Marsman is lang niet altijd een zekerheid en het devies lijkt daarom dan ook te zijn: schieten van afstand. Met Abdul Ajagun, Daniel de Silva en Mitchel Paulissen zitten er minstens drie spelers in de selectie van wie een aardig afstandsschot verwacht mag worden. Het zal nodig zijn, wil Roda de laatste positie op de ranglijst verlaten.

Rode lantaarn
De achterstand op nummer 11 Excelsior is weliswaar maar drie punten, maar met de confrontaties tussen Willem II en FC Groningen, en tussen PEC en Go Ahead in het achterhoofd, zijn punten meer dan welkom. Roda heeft voor het eerst sinds de aanvang van het seizoen weer eens twee wedstrijden achter elkaar niet verloren, én in twee wedstrijden achter elkaar het net weten te vinden. In dat kader zullen de Kerkradenaren in ieder geval met een beetje vertrouwen af kunnen reizen naar Enschede, waar al sinds 2007 niet meer gewonnen werd. Destijds velde Davy de Fauw het vonnis over FC Twente; Roda won – geheel onverdiend – met 0-1. Uit de historie hoeft Roda sowieso niet al te veel vertrouwen te pompen, want in de afgelopen 14 wedstrijden werd Twente slechts 1 (!) keer verslagen, thuis met 2-1.

Wedstrijdinformatie
FC Twente zal weinig reden zien om de opstelling te wijzigen die inmiddels al vijf wedstrijden voor succes zorgt. Er zijn geen blessuregevallen in de selectie, behalve die van derde keeper Sonny Stevens.

Verwachte opstelling FC Twente: Marsman – Ter Avest, Thesker, Bijen, Van der Lely – Mokotjo, Celina, Klich – Yeboah, Ünal, Ede.

Bij Roda JC is er weinig veranderd, buiten de gebruikelijke blessuregevallen om. Spitsen Dani Schahin en Simon Church staan lange tijd aan de kant, net zoals Jens van Son en Fréderic Ananou. Martin Milec keerde afgelopen week terug bij de selectie, maar speelde niet. Als hij speelt, vervangt hij naar alle waarschijnlijkheid Marcos Gullón. Dit zal echter pas morgen duidelijk worden.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Kum, Gullón/Milec, Werker, Van Peppen – Noor, De Silva, Van Hyfte – Ajagun, Paulissen, Boysen.

De wedstrijd zal onder leiding staan van dhr. Liesveld en start om 20:00 in de Grolsch Veste. Liesveld wordt geassisteerd door de heren Strijker en Vandeursen, met als vierde official dhr. Gerrits.

Voorspellingen: 3-1 (Jeroen), 2-0 (Sem), 4-1 (Luc), 3-1 (Robbert).
Als afsluiter van de maand oktober wordt de reis naar Enschede gemaakt, waar in de Grolsch Veste de toch wel verrassend goed presterende formatie van FC Twente wacht. De Tukkers, die volgens sommigen dit jaar eigenlijk in de Eerste Divisie actief zouden moeten zijn, presteren met een bijzonder jonge ploeg zeer sterk en lijken het verlies van Hakim Ziyech aan Ajax tot nu toe goed te hebben opgevangen. Dat maakt het voor Roda JC een lastige wedstrijd om iets te halen; de redactie ziet het niet zo zitten met precies vier nederlagen en nul succesvolle resultaten. Het wordt al met al een zware maand, als we tenminste de redactie moeten geloven – en die zit er stiekem toch nog best eens naast.

Foto: Pro Shots

Comments (18)

Comments are closed.