Voorbeschouwing: Roda verloor thuis nog nooit in de nacompetitie

Donderdagavond speelt Roda JC Kerkrade de eerste van de twee beslissende wedstrijden in de strijd om promotie en degradatie. Om 19:45 wordt er afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion, waar NAC Breda de tegenstander is. Roda JC Live blikt vooruit op de eerste confrontatie in het tweeluik.

Historie
De Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda werd opgericht door de fusie tussen NOAD en ADVENDO op 19 september 1912. Daarmee heeft de club de langste clubnaam van Europa. In het betaald voetbal kwam de traditieclub voor het eerst in de Eredivisie uit in 1956/1957, waaruit zij voor het eerst degradeerde in het seizoen 1965/1966. Toch is de club in haar bestaan een vaste waarde gebleken voor het Nederlandse voetbal. Slechts elf seizoenen kwam de club sinds 1956 niet in de Eredivisie uit, waarvan de laatste keer in het seizoen 1999/2000. Toen werd de club, na de degradatie in 1999, meteen kampioen.

Na die promotie kent de club in de 21e eeuw vooral financiële problemen. In 2003 werden de Bredanaars nog door de gemeente gered, die toen het stadion opkocht. Dat stadion werd in 1996 opgeleverd, maar stortte NAC in de financiële problemen. Het stadion werd niet alleen van de gemeente, de naam moest ook veranderd worden in NAC Breda. Dit leek het signaal te zijn voor een wederopstanding in de club, met als hoogtepunt de derde plaats in het seizoen 2007/2008. Vervolgens namen de prestaties echter af en in dit decennium eindigde de club niet meer boven plek 10. De afgelopen vier jaar ontsnapte de club steevast ternauwernood aan deelname aan de nacompetitie, maar dit jaar was er geen houden meer aan: NAC moet voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 weer strijden om lijfsbehoud.

Road to…
Dit jaar vormde VVV-Venlo het eerste obstakel voor de Bredanaars op weg naar lijfsbehoud. In Venlo won NAC met het nodige fortuin met 0-1. De bezoekers kwamen goed weg toen Joeri de Kamps voor een schandalige overtreding slechts bestraft werd met de gele kaart en bovendien raakte Melvin Platje twee keer het houtwerk. Het mocht allemaal niet baten en dus reisde NAC met een uitstekende uitgangspositie terug naar Breda, waar de Venlonaren met 3-0 ten onder gingen. In de eerste helft ging het nog moeizaam voor de équipe van Robert Maaskant, maar in de tweede helft mocht de Koel-club van geluk spreken dat de score niet hoger uitviel.

Historie

Roda JC Kerkrade NAC Breda
31 Gespeeld 31
19 Gewonnen 4
8 Gelijk 8
4 Verloren 19
60 – 34 (+26) Doelsaldo 34 – 60 (-26)

Voor de volledigheid de historie: Roda heeft meer dan de helft van de thuiswedstrijden tegen de Bredanaars gewonnen en slechts vier keer nam NAC de volle buit mee naar Breda. Maar, zoals u weet, de nacompetitie is een andere competitie. Elke wedstrijd staat op zich. Dat is maar goed ook, want van de laatste thuiswedstrijd tegen NAC Breda moeten we het niet hebben: die ging in het Parkstad Limburg Stadion vorig seizoen met 1-5 verloren.

Wat misschien meer zegt, is dat Roda JC nog nooit een nacompetitiewedstrijd verloor in het eigen stadion. Met FC Dordrecht (1-0), De Graafschap (6-1) en Sparta (2-1) werd afgerekend. Cambuur (1-1) en FC Emmen (2-2) wisten de thuisploeg op een gelijkspel te houden. Laten we hopen dat deze goede lijn morgen wordt doorgezet!

Over de vorm van Roda JC Kerkrade valt weinig te zeggen. Op enkele momenten werd in de eerste twee potjes tegen FC Emmen de ploeg uit Drenthe volledig van de mat getikt, maar over het algemeen was Emmen de betere. Roda heeft het aan haar effectiviteit te danken dat het in de finale staat, en bovendien aan de verdediging, die in de laatste twee wedstrijden uitstekend functioneert.

Wedstrijdinformatie
Op Frank Demouge hoeven de Kerkradenaren in de basis in ieder geval niet te rekenen. Ook het meespelen van Bram Verbist is nog onzeker. Voor de rest zijn de geblesseerden de bekende namen: Derix, Van Berkel, Jacobs en Plat.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Monteyne, Ramos, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Jansen, Höcher.

Trainer Robert Maaskant zal naar alle waarschijnlijkheid kiezen voor dezelfde namen die tegen VVV naar behoren presteerde. In de personele bezetting zijn voor de rest geen problemen; hij kan beschikken over een fitte selectie.

Verwachte opstelling NAC Breda: Ten Rouwelaar – Ligeon, Marcellis, Drost, Amieux – Naah, De Zeeuw, Matic – Seuntjens, Fernandez, Tighadouini.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion staat onder leiding van de heer Van Boekel. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Van Dongen en Siebert. De vierde, vijfde en zesde officials zijn de heren Simons, Van den Kerkhof en Manschot.

Foto: Pro Shots

Comments (3)

  1. Die historie lijkt veel op een andere jeel-zjwatte club…

    Mooi! Dat Van Leer morgen in de kist staat.

    KNAK nac!

Comments are closed.