Voorbeschouwing | Superboeren opponent tweede thuiswedstrijd

Na twee wedstrijden en drie punten mag Roda JC tevreden zijn over de aftrap van het nog lange seizoen. Vorige week liep het in Gelredome niet zoals gehoopt (maar misschien wel een beetje zoals verwacht). Zaterdagavond wacht in het eigen Parkstad Limburg Stadion een tegenstander van een heel ander kaliber: het net als Roda gepromoveerde De Graafschap, dat zijn seizoensstart in het water zag vallen en moet hopen dat het geen heel zwaar en frustrerend seizoen wordt. Roda JC Live blikt vooruit op het duel tussen de twee clubs, beiden rijk van historie en niet vies van een ouderwets potje vechtvoetbal.

De club: De Graafschap
Het Doetinchemse De Graafschap is een stuk jongere club dan velen misschien denken. De club werd opgericht op 1 februari 1954, naar aanleiding van de oprichting van de nieuwe voetbalbond NBVB die werd gestart toen de KNVB weigerde om het profvoetbal in te voeren. Onder leiding van de NBVB werd een reeks nieuwe clubs opgericht, waarvan De Graafschap op dit moment de laatste is die de daarop volgende decennia nog in zijn oorspronkelijke vorm in het profvoetbal actief was. Aansluitend bij de oprichting van de club werd ook het stadion De Vijverberg gebouwd, waar De Graafschap sindsdien altijd diens thuiswedstrijden in de competitie heeft afgewerkt.

Nadat de KNVB alsnog overstag ging en het profvoetbal invoerde, werd De Graafschap ingedeeld in de Eerste Divisie. Via wat degradaties en promoties debuteerden de Achterhoekers in 1973 op het hoogste niveau. Sindsdien speelde de club afwisselend in de Eredivisie en Eerste Divisie. Met maar liefst zeven degradaties en zes promoties is De Graafschap, net als bijvoorbeeld FC Volendam en SBV Excelsior, een van de clubs die qua niveau consequent tussen beide divisies in zitten. Daardoor promoveren en degraderen ze vaker dan veel andere clubs bij elkaar. De langste periode in de Eredivisie beleefde De Graafschap tussen 1995 en 2003, toen onder de in 2011 overleden excentrieke trainer Fritz Korbach zelfs eenmalig de achtste plek werd behaald.

De laatste jaren is het behalve sportief ook financieel een stuk minder goed gegaan met de Superboeren. Door jarenlang twijfelachtig beleid is De Graafschap in financiële moeilijkheden gekomen, waarmee het nog altijd te kampen heeft en waardoor de club na de verrassende promotie het verdiende geld hard nodig heeft om intern orde op zaken te stellen. Dit alles viel samen met problemen met de harde kern van de supporters, die door een verschil in ideeën hoe de club moest worden gesteund uit elkaar viel in twee groepen. De tribunes van De Vijverberg zijn door de combinatie van deze twee issues razendsnel leeggelopen. Pas in het afgelopen seizoen wist de club het stadion gaandeweg iets beter te vullen en de terugkeer in de Eredivisie kan De Graafschap hopelijk diens identiteit weer laten terugvinden.

Historie: onderlinge duels
Roda en De Graafschap kwamen elkaar in totaal 56 keer tegen in het betaalde voetbal, waarvan logischerwijs 28 keer in Kerkrade. Daarin was Roda JC met afstand het vaakst de sterkste partij: maar liefst twintig thuisduels werden gewonnen door de Limburgers, tegenover vijf zeges voor De Graafschap en drie gelijke spelen. De grootste thuiszege tegen de blauw-witten werd behaald in de nacompetitie in 2013, toen De Graafschap ondanks een stampvol uitvak en een degelijke heenwedstrijd in Doetinchem met 6-1 van de mat werd gespeeld. De laatste thuisnederlaag van Roda dateert van het vorige seizoen dat De Graafschap in de Eredivisie speelde (0-2).

Vorig jaar
Vorig seizoen ontmoetten beide teams elkaar na de winterstop in het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC kwam in een niet al te beste wedstrijd op 1-0 via Tom van Hyfte, maar de thuisploeg kon vervolgens niet doordrukken en had (net als de tegenstander) vooral te kampen met het optreden van scheidsrechter Van de Graaf. Na de rust wist Roda niet meer wat het met zichzelf aanmoest en domineerde De Graafschap de wedstrijd. De 1-1 van Karim Tarfi was daardoor niet minder dan terecht voor de bezoekers, die pech hadden dat ze ondanks diverse kansen niet op voorsprong kwamen. De ruim elfduizend bezoekers konden voor het overgrote deel echter opgelucht ademhalen dat het 1-1 bleef. Roda kon echter diens plek op de ranglijst niet verbeteren ten opzichte van de derde plek waar het voor de wedstrijd al stond.

De speler: Ted van de Pavert
De grootste naam van de ploeg van Jan Vreman is zonder twijfel publiekslieveling Ted van de Pavert. De Doetinchemmer begon zijn carrière bij GWVV in Varsselder en debuteerde in 2010 bij De Graafschap, waar hij sindsdien meer dan honderd wedstrijden betaald voetbal speelde en daarin tot zes doelpunten kwam. Beroemd is vooral zijn doelpunt tegen Ajax in augustus 2011, waarin hij De Graafschap verrassend op 1-0 zette bij zijn debuut in het eerste elftal. Die wedstrijd ging uiteindelijk met 1-4 verloren door onder meer twee doelpunten van Miralem Sulejmani. Dit seizoen kwam van de Pavert nog niet in actie voor De Graafschap.

Van de Pavert mocht één keer uitkomen voor het Nederlands elftal Onder 20 jaar. Tegen Ierland U21 verloor hij in februari 2013 met o.a. Hakim Ziyech en Timo Letchert met 3-0 van de Ierse formatie. Na de rust maakte Van de Pavert plaats voor Stefano Denswil.

Wedstrijdinformatie
De Graafschap heeft zich in de afgelopen zomer fanatiek versterkt op diverse plekken om zoveel mogelijk kans te maken op (directe) handhaving in de Eredivisie. De ploeg blijft echter het minst ervaren als het gaat om Eredivisiewedstrijden. De Achterhoekers hebben met namen als Erik Quekel, Bryan Smeets, Alexander Bannink en Thijs Bouma een aantal leuke spelers uit de Eerste Divisie meegenomen, maar of het genoeg is in de Eredivisie valt nog te bezien. Opvallend zijn verder het aantrekken van Andrew Driver (Aberdeen FC) en het opnieuw huren van Nathan Kabasele (RSC Anderlecht). Een aderlating voor de Superboeren is de blessure van Dean Koolhof, volgens velen de beste speler van de selectie en een belangrijke motor op het toch al niet al te sterke middenveld.

Roda JC Kerkrade kan naar verwachting met bijna dezelfde namen aantreden als afgelopen week in Arnhem tegen Vitesse. De schorsing voor Ard van Peppen betekent echter dat Darije Kalezic even heeft moeten puzzelen om de backpositie het best te kunnen bezetten. Verder is de verwachting dat de kersverse aanwinst Tomi Juric nog niet in de basis zal gaan beginnen.

De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis. De aftrap zal plaatsvinden om 18:30, vermoedelijk voor tussen elf- en twaalfduizend toeschouwers.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Swinkels, Sankoh, Monteyne – Faik, Van Hyfte, Griffiths, Noor – Jansen, Gyasi.
De Graafschap: Jurjus – Tesselaar, Lammers, Pröpper, Will – Bannink, Vermeij, Smeets, Vida – Kabasele, Quekel.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-0 (Robbert), 1-0 (Jeroen), 2-2 (Sem), 3-1 (Luc)
De tweede thuiswedstrijd van het seizoen is net als de eerste eentje van bijzonder groot belang. De Graafschap geldt als een van de grote degradatiekandidaten, dus hier punten tegen laten liggen kan aan het einde van de rit wel eens een heel duur grapje worden. Sem vreest wat dat betreft het ergste en krijgt er niet meer dan één punt uitgeperst; de overige redactieleden vertrouwen erop dat de mannen van Darije Kalezic deze wedstrijd keurig omzetten naar een driepunter. Eerlijk is eerlijk, minder dan drie punten mag ook eigenlijk niet op gehoopt worden in deze wedstrijd.

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.