Voorbeschouwing | Totaal verschillende belangen op het spel in de Goffert

Zondagmiddag speelt Roda JC Kerkrade haar voorlaatste wedstrijd van het seizoen dat in het teken stond van de terugkeer in de Eredivisie. In het Goffertstadion zullen de Kerkradenaren het opnemen tegen mede-promovendus N.E.C. Om 14:30 wordt er afgetrapt in Nijmegen. Roda JC Live blikt vooruit.

Succesvolle terugkeer
Zoals u allen nog bekend mag zijn, was de Nijmegen Eendracht Combinatie vorig jaar heer en meester in de Jupiler League. Met een recordaantal van 101 punten (33 overwinningen, 2 gelijke spelen en 3 nederlagen) werden de Gelderlanders kampioen en keerden terug in de Eredivisie. Nadat degradatie in 2014 op de laatste speeldag nog net werd afgewend ten koste van ons eigen Roda JC, waren de Nijmegenaren uiteindelijk via de play-offs alsnog afgedaald naar de Jupiler League. Daar promoveerde het met een voorsprong van 21 punten op nummer twee FC Eindhoven en met een voorsprong van maar liefst 32 punten op Roda. U zal het zich herinneren: de Kerkradenaren promoveerden uiteindelijk tot veler verbazing ten koste van NAC Breda.

Ook in het Eredivisie-seizoen, waarin beide als promovendi actief zijn, is het verschil tussen de twee teams groot. Roda hoopt zich zondag eindelijk veilig te spelen, wat het overigens ook al doet wanneer Willem II en Excelsior niet winnen. Voor N.E.C. staan er heel andere belangen op het spel: bij winst weten de Nijmegenaren zich nagenoeg zeker van deelname aan de play-offs. Die om een plek in de voorrondes van de Europa League.

Na een moeizaam begin, waarin de ploeg van Ernest Faber onder andere 0-0 gelijkspeelde op bezoek bij Roda JC (zie “Eerder dit jaar”), heeft de leidsman een fantastisch team gesmeed dat het elke ploeg lastig weet te maken. Met name in thuiswedstrijden toont de ploeg zich ijzersterk: alleen Ajax, PSV en AZ wisten de volle buit mee te nemen uit het Goffertstadion. Bij een overwinning op Roda bereikt N.E.C. het aantal van 49 punten en daarmee is het seizoen van haar rentree meteen het op twee na meest succesvolle Eredivisie-seizoen ooit voor de club.

Belabberde Kerkraadse vorm
Om dat feitje te voorkomen, zal Roda diep moeten gaan in de Goffert. Al sinds 14 februari (PSV, 0-3) wist er geen uitploeg meer te winnen in Nijmegen en bovendien heeft N.E.C. dus nog alles om voor te spelen. Voor de Kerkradenaren lijkt het seizoen daarentegen als een nachtkaars uit te gaan. Roda is nagenoeg veilig – de gevreesde nacompetitie komt alleen nog in zicht als Willem II én Excelsior hun laatste twee wedstrijden winnen. Een punt halen is al voldoende voor de équipe van trainer Darije Kalezic, maar gezien de vorm van de ploeg is daar weinig hoop op. Van de laatste 7 wedstrijden werden er maar liefst 6 verloren. Alleen hekkensluiter Cambuur werd, in een tranentrekkende wedstrijd, met 0-1 verslagen. Tranentrekkend is sowieso het juiste woord voor het vertoonde spel in de voorbije weken, want vaak waren de wedstrijden van de Kerkradenaren niet om aan te zien. Desondanks lijkt de doelstelling van directe handhaving gerealiseerd te gaan worden.

Het duel in Nijmegen werd in de historie 38 keer gespeeld. 12 keer wist Roda JC te winnen, 10 keer werd het gelijk en 16 keer bleven de punten in Nijmegen. Het beeld is dus redelijk gelijk, maar vorig jaar werd Roda in de Goffert van de mat gespeeld. Geen moment maakten de Kerkradenaren aanspraak op een punt tegen de toenmalig aanstaand Eerste Divisie-kampioen en men werd dan ook met 3-0 weggetikt door de ploeg van Ruud Brood. Verlies in Nijmegen was een jaar eerder de aanleiding voor het ontslag van diezelfde Ruud Brood. Roda kwam in haar 41ste Eredivisie-seizoen binnen no time met 0-2 voor in De Goffert, maar na rust stond het binnen no time 4-2 voor de gastheren. Een 4-3-eindstand betekende het einde van Broods periode bij de Trots van het Zuiden.

Eerder dit jaar
Eerder dit jaar werd het in het Parkstad Limburg Stadion 0-0 tussen de beide ploegen. Daarmee was eigenlijk alles gezegd over die wedstrijd. Na vijf enerverende beginminuten, waarin Santos namens de bezoekers de paal raakte en Gyasi vanuit buitenspelpositie scoorde, viel er ruim 85 minuten niets meer te beleven in Kerkrade. Beide ploegen voetbalden uiteindelijk voor een punt en dat kregen ze dan ook; 0-0 was de eindstand.

Wedstrijdinfo
Morgen valt er een heel ander N.E.C. te verwachten, namelijk een ploeg die vol op de aanval speelt. Rens van Eijden keert terug van een blessure; de enige langdurig geblesseerde die Faber nog in zijn selectie heeft is Todd Kane.

Verwachte opstelling N.E.C.: Jones – Appiah, Dumic, Van Eijden, Woudenberg – Bikel, Foor, Breinburg – Limbombe, Santos, Grot.

Bij Roda JC zijn Daniel de Silva en Henk Dijkhuizen uiteraard nog geblesseerd. Voor de rest lijken er geen wijzigingen te verwachten ten opzichte van de verloren uitwedstrijd bij FC Groningen.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Zhukov, Inceman, Peterson, Van Hyfte – Poepon, Juric.

De wedstrijd die om 14:30 begint staat onder leiding van scheidsrechter Kamphuis. Buiten het gebruikelijke Twitter-verslag via @RodaJClive zal de wedstrijd ook te zien zijn op FOX Sports 9.

Comments (10)

Comments are closed.