Voorbeschouwing | Vitesse wint al jaren niet meer in Kerkrade

Zondagmiddag speelt Roda JC voor de eerste keer in drie weken weer eens een thuiswedstrijd. Het zelfbenoemde FC Hollywood aan de Rijn komt op bezoek; Vitesse verruilt Arnhem op de zondag voor Kerkrade. Roda JC Live blikt vooruit op de clash.

Het Rob Maas-effect…
Het moge duidelijk zijn dat de Arnhemmers niet bepaald met een zelfverzekerd gevoel zullen afreizen naar het zuiden van Limburg. Na het verrassende vertrek van trainer Peter Bosz gaat het namelijk niet meer zo lekker met Vitesse. Bosz, bekend om zijn attractieve en bijzonder aanvallende voetbal, liet Vitesse prima spelen en onder zijn leiding werd de eerste seizoenshelft afgesloten op een keurige vijfde plek. In de wedstrijden die de Arnhemmers verloren was de ploeg van Bosz vaak de bovenliggende partij en er was dan ook uitzicht op nieuwe Europese tripjes voor de aanhang van de andere geel-zwarten.

Begin januari besloot de trainer echter te vertrekken naar de Israëlisch kampioen Maccabi Tel Aviv. Zijn rechterhand Rob Maas mocht het overnemen en het verhaal is bekend: sindsdien wist Vitesse nog maar twee keer te winnen. De twee Friese ploegen in de Eredivisie kwamen zonder punten uit hun confrontatie met de Arnhemmers, maar Ajax, AZ en Willem II wisten de drie punten af te snoepen van ze. Tegen PEC Zwolle, Excelsior en De Graafschap werd er slechts een punt gehaald. Buiten de resultaten is vooral het spel echter het probleem: het loopt niet lekker bij Vitesse en de laatste nederlaag, thuis tegen Willem II, kon absoluut niet onterecht genoemd worden.

Het koopdrift-effect…
Aan de andere kant is daar Roda JC. In Kerkrade is er voorlopig nog geen einde gekomen aan de sterke reeks die na de winterstop wordt neergezet. Na de winterstop is er inmiddels al even vaak gewonnen als daarvoor en slechts twee van de acht wedstrijden na de pauze werden verloren. Dat waren allebei thuiswedstrijden: FC Twente en AZ namen de punten mee naar het noorden. Beide nederlagen waren daarin niet geheel terecht te noemen. Knappe gelijke spelen werden behaald tegen Ajax en Feyenoord en degelijk werd er gewonnen van Excelsior en FC Utrecht. Afgelopen weekend kwam de kers op de taart: de op voorhand lastige uitwedstrijd bij Heracles Almelo werd met maar liefst 0-5 gewonnen.

Over lastige uitwedstrijden gesproken: voor Vitesse is Roda JC-uit altijd een lastige pot gebleken. Van de 28 wedstrijden in Kerkrade werden er 12 door de thuisploeg gewonnen en 6 keer werd het gelijk. Van de 10 Arnhemse overwinningen is de laatste alweer een flinke tijd geleden. Sterker nog: sinds de geruchtmakende overname door Merab Jordania wist Vitesse nog geen enkele keer te winnen in Kerkrade. De laatste overwinning was in 2009, toen werd het 3-4. Sindsdien noteren we 4-1, 3-1, 3-3, 1-1 en 3-1. Het is voor Roda te hopen dat het die sterke thuisreeks tegen Vitesse morgen kan voortzetten. Opvallend is dat het GelreDome aan de andere kant voor Roda onneembaar lijkt: daar gingen de laatste vijf wedstrijden kansloos verloren.

De meest memorabele van die laatste vijf thuiswedstrijden is ongetwijfeld de 3-3 van 13 april 2013. Toen, in aanloop naar de nacompetitie, leek Roda, na een sterk begin, een kansloze avond te gaan beleven in het eigen Parkstad Limburg Stadion. Na 55 minuten stonden de bezoekers namelijk op een 0-3 voorsprong, dankzij enkele mooie aanvallen. Roda had tot dan toe ruim driekwartier geen enkele aanspraak gemaakt op ook maar een punt. Toen in de 60ste minuut de bal echter op de stip ging vanwege een handsbal, bracht Sanharib Malki Roda terug in de strijd. Het zou het begin vormen van een memorabele comeback, die diep in blessuretijd beëindigd werd. Nog eens genieten van die pot kan hier. https://www.youtube.com/watch?v=X8oU_uZCc5o

De verwachte namen
Morgen zal Vitesse het in ieder geval moeten stellen zonder de geblesseerde Marvelous Nakamba. Ook Dominic Solanke ontbreekt. Verder wilde trainer Rob Maas niets kwijt over de opstelling. Het is niet ondenkbaar dat die mutaties zal bevatten ten opzichte van vorige week: Maas is tot nu toe op z’n zachtst gezegd wispelturig geweest wat betreft zijn opstellingen.

Verwachte opstelling Vitesse: Room – Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Leerdam – Yeini, Osman, Baker – Rashica, Qazaishvili, Oliynyk.

Bij Roda JC keert Tomi Juric naar verwachting in ieder geval terug bij de wedstrijdselectie. Ard van Peppen is nog een twijfelgeval; als hij bij de selectie hoort, zal hij in ieder geval op de bank beginnen. Voor de rest ziet trainer Darije Kalezic geen redenen om zijn elftal aan te passen na de eclatante overwinning in Almelo.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Dijkhuizen – Zhukov, Inceman, Van Hyfte, Peterson – Van Duinen, Poepon.

De redactie voorspelt: 2-1 (Sem), 1-3 (Robbert), 0-2 (Jeroen) en 2-1 (Luc).

Een wisselende stemming op het Roda JC Live-kantoor vandaag. Robbert en Jeroen verwachten dat het uitstekende optreden bij Heracles geen vervolg krijgt, aangezien Vitesse haar oude vorm weer op de plastic mat kan leggen. Sem en Luc voorzien echter een nipte 2-1-overwinning. Een ding lijkt zeker: het wordt geen makkie morgen (zondag).

Foto: Roda JC live

Comments (26)

Comments are closed.