Voorbeschouwing | Wordt de weg naar De Kuip vervolgd?

Morgenavond werkt Roda JC Kerkrade dan eindelijk haar duel in de achtste finale van de KNVB-beker af. Om 20:00 is PSV in het Parkstad Limburg Stadion de tegenstander, nadat het duel eigenlijk al in december gespeeld had moeten worden. Roda JC Live blikt vooruit op de confrontatie.

PSV

De taak voor trainer Philip Cocu is dit seizoen bijzonder duidelijk: kampioen worden. Na de laatste jaren, waarin Ajax telkens de titel pakte, moet die felbegeerde schaal nu weer in Eindhoven blijven. De Eindhovenaren hebben de afgelopen twee jaar immens veel geld in de selectie gepompt en op basis van kwaliteit is het eigenlijk onvoorstelbaar dat het kampioenschap niet reeds afgelopen seizoen behaald werd. Dit jaar is er echter geen excuus meer voor Cocu: alleen eerste worden telt.

Op basis van de eerste seizoenshelft is er alle reden om vertrouwen te hebben in dat kampioenschap. Van de titelkandidaten lijkt PSV met name het meest constant te zijn. Vele wedstrijden werden met speels gemak gewonnen, waar Ajax het nog wel eens met pijn en moeite moet doen. Bij het ingaan van de winterstop stond de club uit de Lichtstad dan ook bovenaan in de Eredivisie.

De honger naar de titel is groot in het Philips Stadion; de laatste keer dat men zich landskampioen mocht noemen dateert alweer van 2008. In de jaren ’80 werden de Eindhovenaren voor het laatst zo lang niet de beste van Nederland. De beker is dit seizoen dus duidelijk ondergeschikt aan de titelaspiraties.

Accommodatie

Haar thuiswedstrijden speelt PSV, zoals bekend mag zijn, in het Philips Stadion. Dit stadion werd in 1910 speciaal gebouwd voor de club van de multinational Philips en biedt inmiddels plaats aan maar liefst 36.500 toeschouwers. Het oude stadion, dat meermaals is gerenoveerd, ligt midden in het centrum van Eindhoven, waardoor er al langer discussie is of de club niet moet uitwijken naar een stadion aan de rand van de stad, waar meer parkeermogelijkheden et cetera zijn. Vorig jaar maakte de club nog bekend dat zij in 2020 een plan wil hebben voor een stadion met 50.000 plaatsen, maar het is niet duidelijk of dat door nieuwbouw of renovatie moet gaan gebeuren.

Historie

Roda JC Kerkrade

PSV

4

Gespeeld 4

0

Gewonnen 4
0 Gelijk

0

4 Verloren

0

2-11 (-9) Doelsaldo

11-2 (9)

In de KNVB-beker wist Roda JC Kerkrade in eigen huis nog nooit van PSV te winnen. Vier keer mochten de Eindhovenaren voor een bekeravondje een bezoek brengen aan Kerkrade en vier keer werd er gewonnen. De laatste keer was in dezelfde ronde als nu; in december 2010 werd er in een mistwedstrijd met 1-3 verloren van PSV. Verder troffen de clubs elkaar nog in Kerkrade voor de beker in 1968 (1-4), 2001 (0-2) en 2009 (0-2).

In de competitie daarentegen heeft PSV het vaak een stuk lastiger tegen Roda. Van de laatste 10 Eredivisie-ontmoetingen verloor Roda JC er slechts drie. Vorig jaar werden de Eindhovenaren nog met een 2-1 nederlaag naar huis gestuurd, door doelpunten van Mark-Jan Fledderus en Krisztián Németh. Nog geen vier dagen later werd er opnieuw van PSV gewonnen, want ook toen troffen beide clubs elkaar in de KNVB-beker. In het Philips Stadion was Roda heer en meester en won het met maar liefst 1-3. In de competitie bleek PSV in het eigen stadion echter weer met 3-1 te sterk, waarmee het een nieuwe klap uitdeelde aan Roda in de degradatiestrijd, die toen was losgebarsten.

Road to…

Roda JC Kerkrade

PSV

sc Heerenveen (thuis, 2-1)

tweede ronde

FC Utrecht (thuis, 0-2)

Sparta (thuis, 4-2 n.v.) derde ronde

Almere City FC (uit, 1-5)

 Vorm

PSV kwam afgelopen weekend goed uit de winterstop. In het Gelredome werd Vitesse met 0-1 verslagen. In die winterstop hadden de Eindhovenaren zich dan ook uitstekend kunnen voorbereiden op die wedstrijd, want zij reisden voor de zoveelste keer af naar Gran Canaria. Daar wonnen zij de Maspalomas Cup door Celtic (1-0) en Sparta Praag (5-2) over de knie te leggen.

Ook voor de winterstop was al te zien dat het allemaal wel snor zit bij PSV. Hun laatste verlies dateert alweer van (houd u vast) 28 september. Toen bleek sc Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion nog te sterk. Wedstrijden in het hoge noorden blijken niet de favoriet te zijn van de Eindhovenaren, want hierna werd alleen nog in Groningen gelijk gespeeld. De andere tien (!) wedstrijden werden allen gewonnen.

Bij Roda JC gaat het iets minder. Na de winterstop werd er het volste vertrouwen uitgesproken in een sterke hervatting van de competitie, maar op vrijdag ging Roda bij hekkensluiter RKC Waalwijk met 3-0 op haar plaat. Ook voor de winterstop ging het al een tijdje moeizaam bij de Kerkradenaren, die wel nog van FC Den Bosch wisten te winnen (3-1) na verlies tegen N.E.C. en gelijkspel tegen VVV-Venlo. De draad moet dus hoognodig weer opgepakt moeten worden door Roda.

Wedstrijdinformatie

De draad oppakken zullen de Kerkradenaren in ieder geval moeten doen zonder Guy Ramos en Brian Jacobs. Zij zijn langdurig geblesseerd en kunnen dus ook tegen PSV nog niet ingezet worden door trainer René Trost. Op de afsluitende training ontbraken ook spitsen Frank Demouge en Johan Plat. In de lijn der verwachting ligt echter dat Trost weer zal kiezen voor een elftal met spelers die normaal geen kans krijgen in de basis. Over de opstelling is echter nog niets zeker.

Aangezien de competitie prioriteit heeft, zal trainer Philip Cocu waarschijnlijk wederom een aangepast elftal het veld insturen, net zoals hij dat in de eerdere bekerontmoetingen dit seizoen deed. Remko Pasveer zal in ieder geval keepen in plaats van Jeroen Zoet, maar waarschijnlijk krijgen ook Locadia, Isimat en Ritzmaier weer een kans in de basis.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Biemans, Werker, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Pluim – Gyasi, Jansen, Höcher.

Foto: Pro Shots

 

Comments are closed.