Voorbeschouwing | Zomerhitte geen excuus voor Roda JC

19

Zaterdagavond gaat Roda JC Kerkrade op jacht naar de eerste driepunter van het nog prille Eredivisie-seizoen 2016/2017. Dat wordt gegarandeerd zweten. Onder de Tilburgse zon, met een temperatuur van naar verwachting 32 graden, zullen Roda en Willem II de degens kruisen in het naar de Koning vernoemde stadion in Noord-Brabant.

Voor beide ploegen staat er, zo vroeg in het seizoen, al aardig wat op het spel. Roda had op papier een zeer lastige seizoensopening te verduren, met wedstrijden tegen drie ploegen uit het linkerrijtje van het afgelopen seizoen. De twee punten die daaruit zijn behaald, vormen een aardig resultaat, maar met name het verlies tegen Vitesse was erg zuur. Bovendien betekent het dat de druk er onmiddellijk vol opstaat tegen Willem II, dat als een serieuze concurrent in de strijd om lijfsbehoud gezien mag worden.

Onverwacht hoofdstedelijk succes
De seizoensstart van Willem II was dramatisch. Tijdens de eerste speeldag gingen de Tilburgers in eigen huis keihard onderuit tegen Vitesse (1-4) en een week later volgde een nieuwe nederlaag op bezoek bij Heracles Almelo (3-1). Tijdens speelronde 3 klaarde de lucht boven de Kruikenstad echter grotendeels, want volslagen onverwacht werd de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Voor de eerste keer ooit boekte Willem II winst in Amsterdam, waar Ajax met 1-2 verslagen werd.

Daardoor staat de thuisploeg na drie speelrondes één puntje boven de Kerkradenaren, en die zullen graag die plek in ieder geval terug willen winnen. Voor de laatste overwinning van Roda in Tilburg moeten we terug naar 2 april 2011, toen een niet al te alledaagse uitslag werd neergezet in het Koning Willem II Stadion: 4-5. En dat terwijl de ruststand gewoon 1-0 was… In de tweede helft ging het los en kwamen voor de Kerkradenaren Kah, Skoubo, Vormer en De Fauw tot scoren.

Balans in balans
Sindsdien werd de wedstrijd in Tilburg nog twee keer afgewerkt en beide keren hielden de Tricolores de punten thuis. Het verschil was telkens niet groot, maar genoeg: 2-1 en 3-2. Afgelopen jaar begon het nog aardig: Tomi Juric schoot Roda vanaf de stip al na 6 minuten op voorsprong. Al snel ging het echter goed fout: bij rust stond het alweer 2-1 en de 3-1 viel twee minuten na de pauze. Een doelpunt van Rostyn Griffiths bleek niet de start van een slotoffensief en zo ging Roda met een matig gevoel de winterstop in. Dit was bovendien de allerlaatste thuiswedstrijd in de competitie die Willem II wist te winnen…

Na de winterstop was het echter vooral in Tilburg kommer en kwel. Uiteindelijk wist Willem II haar Eredivisie-ticket veilig te stellen via de play-offs om promotie en degradatie. Eerst werd afgerekend met Almere City FC en in een heuse degradatiederby werd grote vijand N.A.C. Breda ternauwernood verslagen.

In totaal werd Willem II – Roda JC Kerkrade in de Eredivisie 36 keer afgewerkt en de balans is gelijk. Beide ploegen wisten 13 keer te winnen in het Koning Willem II Stadion, 10 keer eindigde de pot in een gelijkspel. Het doelsaldo is net iets in het voordeel van de Tilburgers, te weten 54 – 52.

Wedstrijdinformatie
Bij de Tricolores kan trainer Erwin van de Looi weer een beroep doen op Anouar Kali, die vorige week nog niet wedstrijdfit was. De oud-Roda-speler kreeg afgelopen jaar een zeer onderkoelde ontvangst bij zijn terugkeer in het Parkstad Limburg Stadion. Bruno Andrade is echter licht geblesseerd en kan daardoor niet meespelen bij de Tilburgers. Voor de rest worden er geen wijzigingen verwacht bij Willem II ten opzichte van de winnende elf bij Ajax een week geleden.

Roda JC Kerkrade mist nog steeds de geblesseerden, Dani Schahin en Jens van Son. Marcos Gullón keert ook nog niet terug van zijn lichte kwetsuur. Nieuwbakken spits Simon Church maakt naar alle waarschijnlijkheid zijn debuut, en Nestor Mytides kan dus een eventuele basisplaats vergeten. Naar verwachting wordt er weer gekozen voor het 4-3-3-systeem.

Verwachte opstelling Willem II: Lamprou – Van Anholt, Lachman, Peters, Joppen – Ojo, Van den Boomen – Ogbeche, Falkenburg, Sol – Haye.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Van Peppen – Noor, Van Hyfte, Auassar- Rosheuvel, Church, Boysen.

De wedstrijd begint morgenavond in het Koning Willem II Stadion om 18:30. Deze staat onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Uiteraard verzorgt Roda JC Live een verslag via ons Twitter-account: @RodaJClive!

Voorspellingen: 1-2 (Jeroen), 2-3 (Luc), 0-2 (Sem), 1-2 (Robbert).
De vierde en laatste wedstrijd van augustus is een op papier belangrijke pot voor een eventuele strijd onderin de competitie. De Tilburgse formatie van Willem II ontvangt Roda op de drempel van de meteorologische herfst, op een moment dat de voetbalzon hopelijk flink schijnt: drie punten tegen Willem II zijn altijd belangrijk. Zelden is de redactie zo eensgezind als voor dit affiche: Roda gaat winnen, punt. De vraag is vervolgens nog wel met hoeveel: er valt te kiezen uit 0-2, 1-2 en 2-3. Geen ruime scores, maar je krijgt geen extra punten voor een 0-6, zullen we maar zeggen.

Foto: Roda JC Live

 

Share.

About Author

19 Comments

Copyright 2017 Rodajclive.nl - Webdesign by Disegno Web Solutions